Merhaba,
Geçen Haziran ayında aldım,ilk doğru düzgün motosikletim. Aslında CBF150 almaya gittim, ama tipini nedense beğenemedim. Kırmızı ACE tarz olarak daha çok hoşuma gitti, hafif ve kıvrak bir motor istiyordum. Kullandıkça doğru karar verdiğimi anladım. Henüz 5800 km'deyim ve kışın da, ağır yağmurda, çamurda, suyun içinde her ortamda kullandım. Beni yolda bırakmadı, kullanımı kolay, hafif, trafikte oldukça çevik, gidon dönüş açısı oldukça geniş, kıvrak hareketler yapabiliyorsunuz. Benzin sarfiyatı 100km'de 2,7-3 gibi, 2,5 mümkün. Ekonomik ve 80km j-hıza kadar çevik bir motor, ben yeni düz yolda 100km görmeye başladım. 80'den sonra ivmelenmesi çok yavaş, ama 8 beygir ile bundan daha iyisi can sağlığı. Herhalde 7000km sonrası daha da iyi olur. 100-150 km yol yapıp hararet yaptığını görmedim, sadece koltuk artık acıtıyor
Kampanalar tutuyor, disk gibi değil, biraz çok sıkmak gerekiyor o kadar. Ani frenlemede önüme kıran taksicilere karşı kendimi kurtarabildim. Sadece arka kaydırdı ama o da özellikle ön frene az asıldığımdan.
Lastikleri hemen değiştirin, eğer Urfa, Mardin, Antalya gibi bir yerde çöl sıcağında kullanmıyorsanız. http://www.anlas.com.tr sordum bulamadım, sonunda Michelin aldım, İstanbul Kabataş'ta Buz Motor'dan. Bir anda motor kendini gösterdi, hızlanması, durması çok netleşti. Üzerindeki naylon lastikler çöp, 260 TL tutmuştu, Ağustos ayında değiştirdim. 1100 km iken kafadan kaydırınca trafikte artık tamamdır dedim.
Vites geçişleri rahat ama biraz sert davranmak gerekiyor, daha doğrusu net. Vites küçültürken daha bariz ortaya çıkıyor ama alışınca sorun kalmıyor. Dört vites yetmiyor tabiki, özellikle scooter'ların hepsi beni geçiyor. Bazen vapur çıkışında topluca motorlar çıkınca birlikte gazlıyorsunuz, 3-4 derken ııh bir tane daha yok. Olsa o da olacak yani. Birinci vites çok çabuk bitiyor, çabucak 2 yapmak durumundasınız, duran trafikte biraz daha 1. vitesde uzamak istiyorsunuz, olmuyor. Yakıt ekonomisi için yapmışlar herhalde, hemen 2 olsun diye ama büyük bir dert olmasa da bazen sinir bozucu olabiliyor.
Depo kapağı dandik, ama iş görüyor. Temel aksamla ilgili pek sıkıntı yok ama koruma demiri,orta sehpa vb. ekipmanın dandik boyası kolayca sıyrılıp pas yapabiliyor. Ama motorun orjinal aksamında herhangi bir sorunum olmadı. Benzin göstergesi yok, rezerv ile 70-80 km gittiğim oldu. Açıkcası ekonomik olduğu için bir süre sonra dikkat etmedim. Sadece benzin biterken motor hafiften teklemeye başlıyor, bitiyorum diyor. Trafikte giderken birden motorun stop etmesi tehlikeli olabilir, sağa çekip rezervi açmak lazım. Giderken bunu yapmak da mümkün ama el alışkanlığı lazım, bir de dikkatiniz dağılıyor.
Ön süspansiyonlar şehir içi ve motorun hızı gözönüne alındığında normal, yumuşak yani. Ama hızlı giderken çukura girdiğimde zıplatmıyor. Fazla beklenti içinde olmamak lazım, sonuçta işini yapıyor.
Dörtlü flaşörlerin olmaması bence bir eksiklik, sağ sol sinyal düğmesi WD40 sıkmama rağmen biraz zor geçebiliyor, yumuşak olmalıydı. Sabah ilk çalıştırmada sık sık stop edebiliyor. Cikle pek bir işe yaramıyor doğrusu, hafifçe gaz vererek motoru birkaç dakika ısıtmak şart. Yoksa zırt pıt her duruşta stop edebiliyor. Isınınca hiç sorun yok, gün içinde tekrar çalışınca da pek sıkıntı olmuyor ama günün ilk hareketi sıkıcı olabiliyor. Isıtmasanız da gidiyorsunuz, sadece duruşlarda gazı açıp stop ettirmemeniz lazım.
42 lt arka çanta taktım, boğaz köprüsünden geçerken savuruyor, ya da hızlanınca arkaya bastırıp ön tekeri gezdirebiliyor ama biraz öne ağırlık vererek sürünce daha stabil kalıyor. Göstergeler yok tabiki, devir saatine ihtiyacım olmadı, ama bir saat taktım gidona, motorun üzerinde zamanın nasıl geçtiğini başka türlü anlayamıyorum. Kol saatine bakmak riskli oluyor, özellikle eldiven kullanınca-ki devamlı kullanırım.
Özetle ekonomik, bakımı kolay, aksesuarı makul fiyatlı, yakıt sarfiyatı çok iyi sevimli bir motor. Çin mallarını almaya değmez. Eğer kuryelik yapacaksanız tabiki 150cc bir motor daha mantıklı olacaktır. Ben eğitim motoru olarak aldım, ama hergün kullanır oldum. Şimdi yeni yüksek cc motor almama rağmen halen kullanıyorum. Çünkü pratik, bağlayıp bir yere gidebiliyorum, yük ve eşya taşıyabiliyorum, artçı iki kere aldım, yokuş çıkarken zorlanıyor ama gidiyorsunuz işte. Gece gündüz kullanıyorum, dik yokuşları çıktım, açıkcası beni yolda bırakmadı. Tipini sevdiyseniz alın derim. Devamlı iki kişi binecekseniz, kuryelik yapacaksanız tabiki CBF150 derim, rüzgara karşı da daha korunaklı. Lakin onun dışında Honda maliyetten kısmış, ucuz bir 3. dünya ülkesi motoru yapmış ama sonuçta bu fiyata gayet keyifli bir motor üretmiş.