Ticari bir işlem yapıyorsunuz, gümrük vergileri ödenmeden yada şahsi muafiyeti kullanarak ticari amaçla ithal edilen ürünler için 1 ila 5yıl arası hapis cezası vardır, 2 kez bu işi yaptıysanız bu hapis cezası 3tebir artılır.
Ayrıca gümrük idaresince satılan malın miktarı kadar para cezası vardır. Ayrıca vergi dairesine bütün bunlardan farklı olarak fatura düzenlememe gelir vergisi vermeme cezası ödersiniz. İşin 2yanı oluyor yani gümrük bakanlığı ve maliye bakanlığı, bunlar ayrı ayrı cezalarını keserler.
Misal olarak 2 seferde 1000Tl lik ürün getirip sattınız, 16ay ila 80ay arası hapis cezası alırsınız, 1000TL gümrüğe ödersiniz, adet sayısına göre değişmekle birlikte her bir adet ürün için ayrı ayrı 200TL civarı fatura düzenlememe cezası+ 180TL kdv+ takdiredecekelri gelir üzerinden vergi(tahmini 500TL civarı cezasıyla birlikte).
1000TL tutarında 3 Adet ürün satsanız ödeyeceğiniz parasal ceza 2500TL civarı çıkar, birde an az 16 ay hapisiniz olur. Avukatlık ücreti binlerce lira ödemeniz gerekir. Pazarlığınıza göre değişir. Mahkeme masraflarını ve karşı taraf yani gümrük bakanlığı avukat masraflarını ödersiniz! Kısaca hayatınız kararır.
Ve miktar az demeyin, 2000-3000TL lik satışlar yapanların internet sitelerinde kaçakçılıkla yargılandıklarını okudum, adamların hayatı zehir olmuştu, hem parasından olacak hemde hapis yatacaklardı. Ayrıca kaçak mallarda zaman aşımı süresi 10yıldır, yani 10 yıl boyunca hapis ve para cezası, maliye açısından ise 5yıl(ama tebligat durumudan dolayı 6yıldır) sorumlu olursunuz.
Sakın olaki böyle bir işe girişmeyin.Eğer ticaret yapacaksanız resmi olarak ithalatı yapıp resmi olarak faturalı vs. satmalısınız.
Gümrük olayını geçtim yurtiçindeki malları gittgidiyor sahibinden vs. gibi yerlerde faturasız satan onbinlerce kişi (abartmıyorum araştırın görürsünüz)ceza yedi.
Cezalar genelde 4. yada 5. yıl sonunda kesiliyor. Faizi artırmak amaçlı olabilir.
Öyleki 2. el kendine ait laptopları ve bazı pc parçalarını satan vatandaşa dahi onbinlerce TL ceza kesilmişti gazetelere çıktı.