Bakım muahbbetini büyütüyoruz. İşin içine girince yapılması o kadar kolay şeyler ki...
Benim gözümde iki tür bakım vardır. Biri standart yağ bakımı, biri de ağır bakım.
Standart bakımlar; yağ, yağ filtresi, hava filtresi, zincir bakımı, balata değişimi ve genel kontrolü içerir.
Ağır bakımlar; debriyaj balataları, egzantirik gergileri, amortisör, motosiklet sıvıları ve genel kontrolü içerir.
Zincir+dişli takımı değişim işlemleri de kişiye göre standart veya ağır bakım olarak değerlendirilebilir. Seçim sizin.
Her motosiklet sürücüsü, ağır bakımlar dışındaki bakımları yapabilecek yeteneğe sahiptir. Sadece birkaç takım malzemesi ve yapılacak işi izlemek gerekiyor. Youtube sağolsun, bir sürü motosiklet ve elektronik cihazın tamir/bakım videolarına erişebilirsiniz. Gözünüzle gördükten sonra da bunu uygulamak, inanın çok kolay.
Ben her motosiklete binişimde, yetkili servisin bakımda yaptığından daha çok kontrol gerçekleştiriyorum. Honda yetkili servisinde yağ bakımı yapılırken izlemiştim de inanın motosiklete benim gösterdiğim özenin onda birini göstermiyor adamlar. E madem işçilik berbat, daha neye bu kadar para veriyorum?
Standart bakımları öğrenip, kendiniz yapmanızı tavsiye ederim.
O 1000 TL bakımı maksimum 250 TL'ye mâl edersiniz. Arabalar için bile 100 TL'ye hava filtresi yok. Ferrari? Belki...
---
Bir de yedek parça olayından örnek vereyim.
Volkswagen Touraeg ve Porsche Cayenne, şekli dışında aynı arabadır. Motoru, yürür aksamı, amortisörü vs. vs.
Touareg'in hava filtresi 55 TL ise, Cayenne'in hava filtresi 95 TL! Ama filtre aynı
Honda'nın CBR250 için servislerde 110-130 TL'ye sattığı buji piyasada 35 TL. Bujinin marka belli, model belli: NGK SIMR8A9 E o fiyat ne?
---
Ağır bakımlarda bile parçaları servisten almak yerine kendiniz temin edin. Emin olun çok büyük fiyat avantajınız olacak