Arkadaşlar, biri ben sabit şu kadar hızla gidiyorum diyor, diğeri onun 10km altı hızı geçemediğini söylüyor, şu devirde şu kadar hız diyor, diğeri o devirde o hıza ulaşamıyor (dişli boyutları standart) bunların sebebi lastikleriniz farklı olması olabilir, şöyle açıklayayım;
Orijinal cst lastik ile, gps de gördügüm hız göstergede gördüğüm hızdan %10 daha düşüktü, göstergede 110 gördüğümde gps 100 gösteriyordu, 55 gördüğümde de gps 50 diyordu.
Lastik değişiminden sonra (dura traction) eski ulaştığım hızlara ulaşamaz oldum, göstergede 120ye kadar çıkıyordum, yeni lastiklerle 110u hiç geçemedim.
Sonra gps ile tekrar ölçüm yaptım, gösterge 100 gösterdiğinde gps de 100 gösteriyordu, hatta göstergenin ucu 100un çizgisinin tam hizasından azcık altında olduğunda gps 99 gösterdi (gps ölçümleri tek seferlik değildir, her ölçümde sonuç aynı çıktı ve kullandığım program da aynıydı)
Kısaca orijinal cst lastikle göstergede %10 fazla hız görürken, dura traction taktıktan sonra tam hız görmeye başladım.
Bunun nedeni de lastik çapının az da olsa farklı olmasıdır. Gösterge, hızı lastiğin tur sayısına göre hesaplar, çapı daha büyük olan lastik taktığınızda göstergede aynı hızı görseniz de hızınız artacaktır.
Çapı fazla derken çok küçük bir fazlalıktan söz ediyorum, lastik ebadını standarttan farklı olmasından değil.
lastiğin iç çapı aynı, dıştan yanak çapı aynı olsa da bombesinin fazla olması ve diş derinliğinin daha derin olması lastiğin yere basan kısmının çapını artırır, bu da göstergeyi yanıltabilir, orijinal lasik kullananlar göstergede gördüklerinin %10 altını yapıyor diyebiliriz, isterseniz gps ile bir 50km de bir de 100 km de (50 ve 100u gps de görecekseniz) aradaki farkı ölçüp sapmayı %olarak hesaplayabilirsiniz.
Özet olarak birbirimize hızla ilgili bir tecrübe veya bilgi paylaşırken hassas olmak istiyorsanız ortak noktamız olan gps hızını baz alalım, göstergelerimiz aynı hızları göstermiyor