Bu kadar olay üzerine hala verilen mücadelenin amacı değil de şekline takılan, sağda solda duyduğu iki kelimeyi nispeten daha az entelektüel tartışmanın olduğu bu platformda "her sabah iki ayet" çakan Egem Bağış misali yutturmaya çalışan insanlarla tartışma, laf anlatma çabasına tövbe etmiş olsam da arasıra dayanamıyorum, huyum kurusun...
"Amarigan antikapitalist hedö hödö" diye saydırmaya başlamadan şuraya küçük bir not düşüp ayrılma niyetindeyim, zira konu göründüğü kadar da karmaşık değil. Yapılan tartışma da 2500 yıllık bir tartışma, yeni değil, söylenen her şey zaten çoktan söylendi ve hatta pek çoğu karara bağlandı, hıı ama amaç burda iki laf edeyim de bir şey sansınlar ise devam, hiç yorulmayalım, hatta benim de katkım olsun sosyoylji, ideoloji, epistemoloji evet...
Konu neyin iyi neyin kötü olduğuna karar verebilmnek değil ve hatta bu bile olsa sanıldığının aksine her şey bu kadar göreceli de değil, bu görelilik yaklaşık 2400 sene öncesinde, Protogoras'ta kaldı. "İnsan"ın temel hak ve özgürlükleri bizim gibi 3. dünya ülkesi olmayan hiçbir ülkede tartışma konusu değildir, bu zaten yüzlerce yıllık bir birikim ve değer felsefesi gibi başlıbaşına bir bililm dalı olabilecek bir altdalın alanıdır. Konunun derininie girmeyeceğim zira haddim değil, vaktim de yok ayrıca yeri de değil ama yabancıları sevmiyoruz madem Türkleri okusaydık iyiydi? (bkz: İonna Kuçuradi)
Verilen mücadele, maalesef, düşünme, düşündüğünü dile getirebilme kadar temel ve basit bir hakka karşı oluşturulan engel karşısında medyanın yapması gerekeni yap(a)maması sebebyile halkın kendi bulduğu yollarda ilerlemesinin de önüne geçilmeye çalışılması. Yani bunun sosyolojiyle, psikolojiyle, antropolojiyle alakası yok, maalesef henüz o noktaya bile gelemedik.
Böyle bir durum da, doğaldır ki, bulabildiğin en yaygın ve ulaşımı rahat, iletişim sağlayabileceğin ne varsa onu kullanacaksın, bunun twitterdan facebooktan ülke kurtarmayla, antikapitalizmle ne alakası var? Zaten mesele twitter'ın haklarını savunmak değil ki ne Amerika'sı ne antikapitalizm teranesi?
Bundan 30 sene önce olsaydı telefonu yabancılar buldu diye haberleşmeyi dumanla mı yapmak zorundaydık? Savaş çıkınca kendi ürettiğimiz doğru dürüst silah yok diye sapanla mı saldıralım düşmana? İnternet babanın buluşu mu ki gelip buraya ecnebi buluşu klavyenle verilen mücadeleyi küçümsüyosun?
Dediğim gibi maalesef bu konunun tartışılacak bir derinliği bile yok, herhangi bir özgürlüğü ve hürriyeti tanımayan, hakkı sadece kendi verdiği kadarı olarak gören ve buna teba edilmesini bekleyen, ya bizdensindir ya onlardan mantığı ile halkı kutuplaştıran bir zihniyete karşı A planı B planı sormak zaten saçmalıktan başka bir şey değil. Ama dediğim gibi amaç burada sahip olunan 2 gram bilgiyi satmaksa ben yanlış geldim devam...
Bu arada twitter'ın kapanmasını vergi vermemesine bağlayan beyni İstanbul'a yapılacak 3. havalimanı pisti gibi düz insana da laf anlatma zahmetine bile girmek istemiyoryum, zaten artık bunları her görüdğümde kendimi jiletliyorum, çok rahatlatıyor tavsiye ederim...