İki gündür motor park halinde duruyordu.
Dün akşam motoru orta ayaktan indirince bir gariplik hissettim. Sanki her zamankinden biraz daha aşağıdaymış gibiydi. Eğilip baktığımda arka lastiğin inmiş olduğunu fark ettim. Neredeyse normalin yarısı kadar hava kalmıştı.
Şöyle bir yokladım, lastikçiye kadar gidebilir miyim diye. Yüz metre bile yok lastikçiye olan mesafe, biraz tedirgin de olsam atladım gittim. Hava basılmasını beklerken lastiği inceledim ve davetsiz misafiri buldum.
Lastikçi "fitil atayım istersen" dedi. Fitil attırmanın lastik için hiç iyi olmadığını duymuştum "fitil olmaz yama yaptıracağım" dedim. Bunun üzerine o da "ben bunu sökemem ama" diyince, ben de "ziyanı yok, şimdilik hava bas yeter, ben sonra yama yaptırırım" dedim ve normal hava basıldıktan sonra gideceğim yere olan yaklaşık 10 km.'lik yolu hız yapmadan yavaş bir şekilde gittim ve geldim.
Dönüşte eve gelmeden hemen önce benzincide tekrar hava bastım. Baktım yaklaşık 8 psi hava kaçırmış. Aksi gibi ertesi gün de (bugün) pazar. Nerde yaptırırım, nasıl yaptırırım derken epey canım sıkıldı.
Bildiğim motosiklet lastikçisi "Buz motor" vardı, seneler önce motoruma lastik alıp taktırmıştım Bostancı'da. Orası geldi aklıma, internetten sitesine girdim baktım adres değişmiş, "Hasanpaşa" diyor, isim de farklı "Zenn Motor".
Numarasını aldım, sabah telefon açtım. Çok da ümitli değildim Pazar günü olduğu için ama şansıma telefona birisi çıktı ve yaklaşık bir saat sonra açılacağını söyledi.
Bir saat sonra gittim Hasanpaşa'ya, benden başka kimse yoktu. Oradaki çalışan hemen başladı sökmeye. Ben de başında izliyorum.
Scarabeo'ların arka lastik sökme işi öyle pat diye olmuyor bildiğiniz gibi. Egzos, amortisörün bağlı olduğu bölüm vs. bir sürü yerden birçok vida sökülüyor. Neyse lastik söküldü, lastiğe giren vida çıkarıldı, lastik içerden temizlendi, traşlandı, birtakım sıvılar sürüldü, yama takıldı.
İçeriden görünüşü;
Dışarıdan görünüşü;
Daha sonra yukarıda görünen, lastikten dışarı çıkan yamanın o plastik ucu kesildi ve işlem tamam.
Bu da bitmiş hali;
Ve işte davetsiz misafir.
Bu arada yamayı yaparken, lastikçi "bu lastiği nerede taktırdın?" diye sordu. Ben de "sıfır aldım, taktırmadım, neden sordun?" diyince, alttaki resimde daire içinde görülen, lastiğin üzerindeki kırmızı renkli noktayı göstererek, "bu noktanın sibobun hizasında olması gerekirdi ama farklı yerde, o yüzden de balansın tutması için janta ağırlık takılmış, o nokta sibobun olduğu yerde olsaydı buna gerek olmazdı, zaten balansı düzgün olurdu" dedi.
Haklı olduğunu düşündüm. Ama Aprilia'nın böyle bir şeye neden dikkat etmediğini de anlamadım tabi. Sıfır motor alan diğer Scarabeo sahiplerinin lastikleri de böyle mi merak ediyorum. Sizinkiler nasıl?
Lastikçi ayrıca "iyi ki fitil attırmamışsın, yoksa lastik bir işe yaramazdı, yine yama yapılırdı ama bir süre sonra cam çatlağının ilerleyip yayılması gibi o delik de genişler ve yayılırdı" dedi.
Lastiğin Tubeless olmasının en iyi yanı, patlasa bile hava basınca, bir süre daha işlevini sürdürebiliyor olması. Ha bu arada, yıllardır lazım olur diye taşıdığım "lastik tamir köpüğü" de duruyor bagajda acil durumlar için. Umarım gerek duymam kullanmaya.
Lastik yaması, sökme takma dahil 35 TL.'dı, bozuk olmadığı için 30 TL. aldı. İşini de hızlı ve düzgün yaptı "Zenn Motor - Erdoğan" Buradan kendisine tekrar teşekkür ediyorum.
Not: Bostancı'daki Buz Motor kapanmış, oradaki usta da ekibiyle beraber Hasanpaşa'da Zenn Motor'u açmış.
Herkese iyi sürüşler