bugün 4 kaza atlattım ve ilkinde yüzde 1milyon havaya uçup ölmüştüm
1-adam sinyalini verdi aramızda 50 mt var adam bana göre sağ tarafa dönecek sellektör yaktım adam yolu ortaladı korna çaldım ona rağmen dönmeye çalıştı 30 cm kala beni fark etti öyle bir korna çaldımki sövsem bu kadar rahatlamazdım.
2-ışıklarda adam sol tarafta duracakken birden sağ tarafa önüme kırdı 1 kazada burda atlattım
3-adam benzinliğe girecekmiş sinyal vermedi...bide stopları çalışmıyor arkadan ona koyacaktım bide

4-şehir içinde zaaarrrt diye duran bi araca vuracaktım gene
bugün başıma gelmeyen kalmadı zaten bunlarda tuz biber olacaktı
hani arkadaşlar zaten yazmış ancak, ben de birşeyler yazayım istedim.
1 - Önünde seyreden birisinin seni görmesi daha zordur. Elbette görmeye çalışmalıdır. Ama kör noktasına gelebilirsin. panik bir insan sürüyordur. ( panikse sürmesin kardeşim diyebilirsin. ama sürüyorlar işte

) Seni umursamıyordur. Her ne olursa olsun, bu insanı önleyemezsin. Kaldı ki zort diye dönmemiş. sinyal verip döneceğini belirtmiş. Senin buradaki kızma sebebini anlayamıyorum.. Yavaşlayıp, önündeki araç güvenli şekilde dönüşünü yapana dek ona müsade etmeliydin. Arkadaki kişi olarak trafiğin kontrolüne daha hakimsin. Öndeki araç senin kadar hakim olamayacağı için ona öncelik vermen, yapman gereken en doğal şey... Öndeki araç manevra yapacaksa, sen onu başka türlü geçemiyorsan yavaşlaman ve manevrasına izin vermen gerekir.
2 - ışıklarda İnsanlar çok densiz şeyler yapabiliyor. Kişisel tavsiye vermek isterim. Senin gideceğin yöne gideceğinden emin olduğun bir araç seç. Bu aracın yanında veya hafif önünde, şöfor ile en azından yarım saniyeliğine göz teması kurduğun bir konumda dur. birisi ile göz teması kurduğunda, Eğer manyağın teki değilse üstüne kırmayacağını varsayabilirsin. çok şükür ki o derece psikopat insan çok fazla yok.

Trafik akışı başladığında, bu aracı kısa bir süreliğine kendine siper edip sonra ilerleyerek güvenli şekilde devam edebilirsin. Göz teması her zaman en iyisidir.
3 -

evet bu cümlenin sonundaki gülücük sana gelsin. Yahu adama çarpsan nolur. bisikletli değilse ( hatta bisikletliyse de... ) olan sana olur. Bu cümleden trafik akışını hiç değerlendirmediğin ortaya çıkıyor. Sen aracın arkasından gidiyorsun. durabileceğinden daha yakın takip ediyorsun gibi (!). Benzinliğe gireceğine göre sağ şerittesiniz. basit bir manevra ile uzaklaşabilirdin. eğer aracın sapına değil de soluna yakın sürseydin, adam sağa manevra yapacak olsa bile, sen ufak bir gidon hareketiyle en kötü ihtimalle yoluna devam ederdin. yada minik bir frenle. Çoğu insan sinyal vermeyi unutuyor. ben de trafik kurallarına elimden geldiğince uymaya çalıştığım halde, çoğu manevramda sinyal vermediğimi manevra biterken hatırlıyorum ve çok kötü bir alışkanlık. Neyse ki ben trafik durumunu değerlendirip, manevra yapmaya müsait zamanda manevra yapıyorum. Çoğu insan önündekini arkasındakini değerlendirmiyor. Burada o adam %50 sen %80 suçlusun

( motosiklet kutsal kitaplarına göre tabi.. )
4 - araçlar şehir içinde zart diye durur. Bu şehir içinin olağan halidir. adam yolun ortasında el freni çekebilir. önüne çocuk fırlar frenleri kökler. daha kötüsü, senin önüne fırlayabilir bir çocuk.
Onca yıllık tecrübemden sonra, yolda kedi görsem, köpek görsem korkmam bir çocuğu gördüğüm kadar. Her canlı kendini korumak için oldukça büyük çaba sarfederken insan yavrusu ölebilmek için elinden geleni yapıyor. hele yola fırlamak... en sevdikleri ölmeye çalışma şekli

...
Bir arkadaş belirtmiş. belki okumamışsındır. Tekrar belirtmekte fayda var. İster 200 km süratle sür, ister 10 km süratle. önünde, görebildiğin ve algılayabildiğin bir boşluk vardır. bu boşluk önündeki arabaya kadar, ilerdeki kavşağa kadar yada yolda , 30 metre ilerde yürüyen bir yaya'ya kadar olan mesafedir. o anda fren yaptığında o mesafede durabilecek gibi görünmüyorsan çok yanlış şeyler yapıyorsun demektir.
Her zaman önündeki boşluk kadar mesafede kesin durabileceğin süratte gitmelisin.
Kusura bakma, ama sen şu yazdığın maddeleri değerlendirecek bilince sahip olmadan trafikte motosiklet kullandığın için o kızdığımız sürücülerden pek farklı olmuyorsun. Bu yaşadıkların halbuki ne temel, ne basit sebepler...
Elbette bunları iyi uygulasan bile kaza atlatabilirsin. Ama basit atlatırsın. çok kolay atlatırsın. Çok ucuz atlatmazsın. ölümden dönmezsin. Başkasının ölümden döneceği kazadan sen sıyrıklarla çıkarsın..
Trafikte kültür ne kadar artarsa artsın dikkatsiz ve kötü kalpli sürücüler hep olacak, sürekli bunları düzeltmeliyiz diye düşünmek yerine, kendi sürüşümüzü onlara uydurmak daha kolay ve güzel..
bir nevi bilgisayar oyunu gibi...

her atlattığını bir bonus gör