arkadaslar daha oncede bahs ettigim sinyalleri bugun taktim. yine tecrubelerimi paylasmak istiyorum, yararlanabilecek insanlar olabilir. sinyalleri aslinda takmak gercekten cok kolay benim isimi uzatan sey, sinyallerin icinde extradan gabari led leri olmasi. onlarada devamli bir 12V elektrik saglamak zorunda kaldim zaten postun devaminda goreceksiniz.
assagi yukari kullandigim malzemeler resimdede goruldugu gibi.. falcata, pense, kablo terminallerini sikmak icin pense, civata sabitlestirici, makaron, 2 metre kablo, cesitli boyutlarda zipler, konnektor cesitleri, Kellermann micro rhombus PL sinyal.. resimde olmayan bir kac alet olabilir onlarda ileriki resimlerde ortaya cikabilir aman dikkat :queen:
grenajlarin nasil sokuldugunu gostermeme gerek olmadigini dusunuyorum nasilsa youtube da bir ton video var bu konu hakkinda.. grenajlari sokup rahat calisabilecegim bir ortama goturdum. sinyali grenaja baglayan tek bir vida var onu sokup orjinal sinyalleri yerinden cikardim.
temel amacim motor uzerindeki orjinal konnektorleri bozmamak, boylece gerekli oldugu bir durumda istedigim zaman kolayca orjinal sinyallere donebilirim. o yuzden motor uzerindeki konnektorden ziyade sinyal kablosunda modifikasyonlar yaptim. resimdeki goruldugu noktadan kabloyu kestim ve bir daha ellememek uzere sinyali kenara cektim.
sinyal kablosundan geriye kalan bu parcanin bir ucu zaten motordaki sinyal konnektorune gidiyor. bu halde yapmam gereken sey diger ucuna bir konnektor ayarlayip kendi sinyallerime baglanabilecek hale getirmek. kablonun uclarini guzelce siyirip konnektor pinlerini normal pense ve kablo terminal pensesini kullanarak saglam bir baglanti olusturdum.
ayni islemi diger taraf icinde uygulayip pinleri konnektorlere yerlestirdikten sonra elimizde su sekilde iki adet kablo olacak
hmm kablolari yaptim ama acaba kablonun iki ucundaki konnektor arasinda saglikli bir akim var mi diye basit bir multimetre ile kontrol ettim.
motor tarafindaki sinyal kablosuna baglanti icin temeller atildi ve saglikli bir baglanti icin gerekli sistem olusturuldu simdide takacagim sinyaller icin gerekli calismalari gostereyim daha sonrada motor uzerindeki ufak bir elektrik tesisatina gecmek istiyorum.
sinyallerin malzemesi oldukca kaliteli ve saglam zaten agirliklarindan belli oluyor ama su kablo karmasasina deyimi yerindeyse uyuz oldum. montaj aparatini sokup kablonun en derinliklerine inip butun kabloyu makaronla giydirdim.
isiyla daralan bu makaronlar, bu isler icin gercekten cok pratik. calismanin devamini isi tabancasi ile bir yere yogunlasmadan uzerinde gezdire gezdire daralmasini sagladim.
sinyallerle ilgili ufak bir problem daha var. resimdeki o ayrilan siyah montaj parcasi bir kaza aninda sinyalin zarar gormesini minimuma indirmek icin kirilabilecek bir lastik karisimi malzemeden yapilmis. sorun su ki sinyali monte ettikten sonra tam o sinyalin ve aparatin birlestigi yerde cok siki bir baglanti yok. yani sinyali, motor uzerindeyken elinizle tutsaniz kolaylikla sokersiniz. o yuzden bu guzelim insanligin guzide icatlarindan biri olan civata sabitleyicisini kullandim. aranizda bilmeyenler olabilir. ben boyle birseyin varligini duydugumda one ki? diye bir soru sordum halbuki yeri gelip kullanildigi zaman gercekten cok muhtesem birseymis. neyse tam resimdeki gibi sinyalin dibindeki yivin butun cevresine ince bir tabaka sikip aparatida uzerine siktim. bu sekilde sinyal bir gece kaldi. civata sabitleyici orta mukavemetli olmasina ragmen guzelce bir guc uygulamama ragmen aparati sokemedim ve yuzume bir gulucuk kondu, islem tamam :cherry:
sinyallerin kablo uclarinida daha onceki soketleme isleminden gecirip montaja hazir hale getirdim
buraya kadar yapilan islemlerle herhangi bir sinyalin hazirligi bitmis oluyor ama bu sinyallerde gabari led leride oldugu icin, extra bir +12V beslemesi icin kullanacagim kablonun on hazirligini yapmam gerek.
once aldigim ince kabloyu soyup yine soketleme isleminden geciriyorum
pinleri monte edip...
soketledikten sonra son halini aliyor ve motordaki uygulama icin hazir hale geliyor..
motorun yanina gitmeden once sinyalleri monte ediyorum. orjinal sinyalleri sokerken cikan arka metal destegi yine yerine takip vidasini siktiktan sonra kendi sinyalimide monte edip motorun yanin geciyorum.
yine bu noktada belirteyim, normal bir sinyal olsaydi grenajlari yerine takip isi bitirebilirdim ama bu sinyaldeki gabari led leri icin 12V besleme hattini ayarlamam gerek. ufak bir semayla izah edelim.
sinyalde goruldugu gibi 3 cikis var. ikisi zaten motor tarafindan gelen sinyal kablosuna hazirladigim soket araciligi ile giriyor. gabari isigini ise sigortadan almayi tercih ettim. cunku hem cok basit hemde kontagi kapattigimda isiklarinda otomatik kapanmasini istiyorum. bunu yapmak icinde cok sik kullanilmayan korna sigortasini sectim. islem cok basit sigortayi yerinden cikariyoruz. yerine takarkende hazirladigimiz kablonun ucunu sigortanin bir ayagina ilistirerek sigortayi yerine oturtuyoruz ve islem tamam.
(PAINT SKILLZZZ :thumleft
kablo terminallerinden biri ile sigortadan gelen tek kabloyu ikiye boldum (beyaz ve kahve), sagdaki ve soldaki sinyalin gabarilerine gitmek uzere... resimde 3 e bolunmus olarak gozukuyor ama siyah olana aldirmayin o kablo cakmak soketine dogru gidiyor..
kablolar oynamayacak sekilde siki bir bicimde motorun sasisine dolandirarak gerekli yerlerde kablo ziplerini kullanarak sag ve sol tarafin sinyal kablosuna kadar hatti cekip artik grenajlari yerine takma islemine geciyorum..
sonuc olarak soyle bir goruntu olustu.. on farlar calismiyorken cekeyim belli ollur belki dedim ama ne yaptiysam duzgun cekemedim cunku gabari LED leri gercekten cok parlak ciplak gozle direk sinyale bakildiginda insani rahatsiz ediyor. hava duzelince prof makine ile gunesli bir havada disarda cekip daha iyi bir sonuc elde edebilirim gibime geliyor.
icime sinmeyen bir nokta oldu. yan yatma ihtimaline karsi sinyalleri biraz iceriye gomuk biraktim onlari biraz daha disariya dogru uzatabilirim belki, ayrica bu gabarileri baglamadan once, sinyalin kablosu ile birlestirdim yani gabarileride sinyal gibi kullandim ozamanda cok hos oldu.. yani ayni su sekilde iki isik birden yaniyor.. belki ileride gabariyi iptal edip ikisini birden sinyale cevirebilirim ama tabiiki gabarilerin amaci motorun gorunurlugunu dolayisiyla guvenligi arttirmak.. sanirim bu sekilde kalsalar daha iyi olur.
dip not:az daha unutuyordum. butun bu sistem LED ler icin hazirlanmis olan rolesiz calismaz. yani calisir ama sinyaller ya devamli yanar yada okadar hizli yanip sonerki cok rahatsiz olursunuz.