Go kart kavrama konusunda bilgi gerekli arkadaşlar.

Herkese merhaba arkadaşlar 3 projem için yeni bir motor aldım.Nominal gücü 9 hp/3000rpm olan çıplak bir motor.Daha önceki 2 projemde scooter motor kullandım.Problemsiz bir şekilde kullandım.3. projemde yeni bir tasarıma gittiğim için motor değişikliğine gittim.Kavrama olarak scooter cvt kavrama sistemi kullandım ama sonuç hüsran oldu.Bırakın değişken zamanlı kavramayı hiç kavrama yapmıyor:pr:.Acaba motorun devri yetmeyipte balatanın yaylarını mı açmıyor diye 3 tane yayı söktüm.Söz de motor çalışır çalışmaz kavrama gerçekleşecekti ama sonuç gene hüsran oldu:pr:.Tornacıya bayıldığım tonla işçilik parasına mı yanayım yoksa işin olmadığına mı yanayım bilmiyorum.Burda problem nedir arkadaşlar?Bir de arkadaşlar motosikletin silidir kısmı sökülmüş debriyajlı şanzımanı var.Bu şanzımana tahriği nasıl verebilirim aklıma gelen volan tarafından vermek ama yanlış mı düşünüyorum?Hamama giren terler ama çöpe para atma hakkımı kullandım bir kere:pale:.Saygılar arkadaşlar.

gn0kv.jpg

gn0nh.jpg

gn0rx.jpg

Scooterların kavraması 3-3.5 bin devir arasında kavrama yapar. Değişken oranlı cvt'nin kullanılabilmesi için de motorun 5-7 bin devir aralığına çıkabilmesi gerekir. Maksimum gücünü 3000 devirde veren bir motorda scooter kavrama/şanzıman sistemini kullanabilmek için anca motor çıkış devrini 2 ile hatta belki 2.5-3 ile çarpan bir dişli kutusu eklemelisiniz motor çıkışı ile cvt kutusu arasına.

Şimdi arkadaşlar bu sistemin bu motorda çalışmayacağı anlaşıldı.Masrafın üstüne bi bardak su içeceğiz.Motosiklet şanzımanını bu motora uygulayacağım.Motor bu arada dizeldir.
Lakin daha önce yaşadığım devir problemi burda da karşıma çıkar mı? Şanzımana tahriği volant tarafında vereceğim.Volantın yer aldı bölgede motorun yağı var mıdır?.Bana bu durum biraz saçma geldi ama bir ustaya sorduğumda motorun yağının ordanda geçtiğini söyledi.Kullanacağım alt motor cg 125y ada 150 nin ki olacak.

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Kurduğun sistemin çalışmaması için hiçbir neden yok...
Gördüğüm kadarıyla kayışı çok germişsin...
Yeterli hızlanma payı bırakmamışsın hız bagalarına...
Kayış bu durumda iken 3-4 santim ortadan aşağı doğru esneyebilmeli...
Ondan sonra çalıştırıp kendi kanallarına oturtursun...
Bu şekilde çalışması imkansız... :)

Bence debriyajın olduğu mekanizmayı 1- 1.5cm daha motora yaklaştır kayışın gevşesin... :cat:

Bir de hız bagalarının içi dolu olanlarından (Ağır olanlarından) tak.... :cat:

Kurduğun sistemin çalışmaması için hiçbir neden yok...
Gördüğüm kadarıyla kayışı çok germişsin...
Yeterli hızlanma payı bırakmamışsın hız bagalarına...
Kayış bu durumda iken 3-4 santim ortadan aşağı doğru esneyebilmeli...
Ondan sonra çalıştırıp kendi kanallarına oturtursun...
Bu şekilde çalışması imkansız... :)

Bence debriyajın olduğu mekanizmayı 1- 1.5cm daha motora yaklaştır kayışın gevşesin... :cat:

Bir de hız bagalarının içi dolu olanlarından (Ağır olanlarından) tak.... :cat:

Yorumunuz için teşekürler.Kayışı esnetme işi kolay.Peki ben kavramadaki balataların yaylarını söktüm sözde motor çalışır çalışmaz kavrayacaktı.Ama gene kavramadı.Bu neden kaynaklanıyor acaba?Diğer arkadaşın yaptığı yoruma göre motor devrinin düşüklüğünden kaynaklanıyormuş.Bu da mantıklı geldi bana.Motosikletin şanzıman kısmını uygulayayım diyorum.Manyetonun ordan tahriği vermek istiyorum.Sonuçta yağlı bir balata sistemi var.Herhalde bu kaçırmaz ama motor dizel ve devri düşük burdan bir problem oluşur mu acaba.?Saygılar ve sevgiler arkadaşlar.

3yıl önce yaşadığım sıkıntıyı yaşıyorsun. seninkine benzer bir proje yi bende yapmıştım fakat ruhsat alamayacağım için vaz geçtim. evet yaşadığın sıkıntı motor devri nedeni ile kaynaklanıyor . resimdeki kullanmış olduğun motorların tamiri ile uğraşıyorum. maksimum devri 3600 hadi bilemedin 4000 devir attırabilirsin. kullandığın kavrama varyatör sistemi alp tunay ın dediği gibi kavramayı harekete geçiren ağırlıklar yeterli gelmiyor . çünkü makaralar devir arttıkça merkez kaç kuvveti artıyor ve kayış gerilmeye başlıyor. normal de piyasadaki scoterler relanti devri 2800 ile 3000 arasıdır. ağırlık makaraları da bu devirden sonra dışarıya açılmaya başlarlar. buna bağlı olarakta kayışı gerdirme durumu ortaya çıkar dönen kayışda bağlı bulunduğu kasnağı harekete geçirirve arka kasnak dönmeye başlar. sıkıntın makara ağırlıklarından kaynaklanıyor. 6 adet ağırlık olucak bir şekilde bunların ağırlığını arttır. ben şöyle düşünmüştüm çapları diraz daha büyük burçlar yaptırarak içlerine kurşun dökme fikri idi fakat bu ruhsat işi ortaya çıkınca vaz geçtim . birde motor a bağladığın kasnağı olabildiğince motor blok una yakın yap . gördüğüm kadarı ile biraz uzak .bu yüksek devir de kayış germeye başlayınca titreşim ve balans olayına yol açabilir diye düşünüyorum. çünkü makara ağırlığı artınca ister istemez balans sorunuylada karşılaşacaksın. olmaz diye bir şey yok kesinlikle olur... başarılar sana şimdiden..

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Ustam fotoğraflarada baktım diğer arkadaşların söylediklerinede katılıyorum.Devrini min bayağı 3/1 oranında arttırmalısın aynı oranda tekere gidendede yapacaksın ki tam verimli olabilsin.2 kutu 4 dişli gerekecek maliyetinin uçuk olacağını sanmıyorum :)
şu örnek olabilir
gearbox2.jpg

şu şekilde olabilir mesela

bu dişli olayını bende düşündüm. fakat tork gücünün azalması olacağı nedeni ile vaz geçtim. sonuçta ortaya vitessiz sürüş denilen olayı ortaya yatırıyoruz. ve bu durumda tork gücününün önemi çok daha fazla ortaya cıkıyor

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
bu dişli olayını bende düşündüm. fakat tork gücünün azalması olacağı nedeni ile vaz geçtim. sonuçta ortaya vitessiz sürüş denilen olayı ortaya yatırıyoruz. ve bu durumda tork gücününün önemi çok daha fazla ortaya cıkıyor

hem tekere giden hemde kranktan çıkan millere aynı orandaki dişlileri takarsa tork gücü azalırmı ki ? bildiğim kadarıyla azalmaması yani hesaplanmayacak(dişlilerdeki sürtünmeden dolayı) kadar az olması gerekmezmi ?

benim de kafamda bi go kart projesi vardı. hatta çizimi yaptım. motor olarak yarı otomatik cub motoru kullanmayı düşünüyordum çekiş olarak yeterli gelmesi için.

benim de kafamda bi go kart projesi vardı. hatta çizimi yaptım. motor olarak yarı otomatik cub motoru kullanmayı düşünüyordum çekiş olarak yeterli gelmesi için.
Go kartları su motoruyla yapıyolar cub motoru gokartda sıkar vites at falan filan, atv yaparsan cub motoru mantıklı olabilir.

yayları söktüğünüz halde kavrama yapmamış olması kavramanın ters takıldığını akla getiriyor ilk bakışta ama resimler skooterların genelinde olduğu gibi cvt solda. mümkün mü bilmiyorum ama arka kavramayı yanlış yani ters takmış olabilir misiniz? ters momentum yapıyor olabilir mi?

hem tekere giden hemde kranktan çıkan millere aynı orandaki dişlileri takarsa tork gücü azalırmı ki ? bildiğim kadarıyla azalmaması yani hesaplanmayacak(dişlilerdeki sürtünmeden dolayı) kadar az olması gerekmezmi ?
şimdi durum şu : krank mili 3600 döner. tekerleğin çevresini hesaplayarak 3600 devirde maksimum kaç km hız yapmamız gerektiği hesaplanmalı. tabii bu değerlerin hepsine toplam ağırlık,sürtünme değerleri,rüzgar direnci gibi faktörleri hesaba katarak bir dişli hesaplaması yapılması gerekiyor. tüm bunların hepside krank milinin döndürebileceği tork değerini etkiler . belirli devirdeki güç sabit ise eğer aktarılan mildeki devir hızına göre tork değeri değişkenlik gösterir.devir artarsa tork düşer ,deviri düşük tutarsak tork artar. örnek vericek olursak iki motor 100 hp gücünde olsun , biri dizel biri benzinli . dizel yakıtın ürettiği basınc benzinliye göre daha fazladır ve buna bağlı olarakta daha yüksek tork üretirler (sıkıştırma oranı nedeni ile ) fakat devirleri düşüktür . dizel motor maksimum devire ulaşınca (bu hesaplanmıştır ) pompadaki kesici vasıtası ile sınırlandırılırlar. fakat benzinlide daha yüksek devirler çevrilebilmektedir. fakat her motorun en verimli çalıştığı bir devir aralığı vardır. bu devirde maksimum tork u üretirler . bu devirden sonra tork düşmektedir. resimdeki motor atmosferik emişle çalışan tek silindirli dizel bir motordur. maksimum devir 3600 devirdir ürettiği tork ise çinli kataloglarda yazdığına göre doğrumudur bilmiyorum ama 6 N/mt yazıyor.

resimlere dikkatlice bakınca şimdi bir şey fark ettim. evet sistemin çalışmaz. nedeni de şu: sen motor blok u tarafında kalan kasnak yanağını tornada sabit bir disk olarak yapmışssın. bu disk in hareketli olması gerekiyor. motor devri arttikça bu kasnak karşı kasnak a yaklaşarak kayışın daha büyük bir çapta dönmesini sağlamalı. buna karşılık ta arka taraftaki balatalı kasnakta daha düşük çapta dönerek balataları açabilecek bir merkez kaç kuvveti yaratması gerekiyor. yani düşük devirde motor kasnağı küçük çapta dönecek , yüksek devirde ise büyük çapta dönecek. anladığım kadarı ile sen motor kasnağını sabit yapmak istemişssin. varyatör sistemlerindeki mantık şudur . devir sabit hız değişken olmalı. yani tekerlekten istenilen gücü kayışın büyük çap ve küçük çap arasında yer değiştirerek çıkış miline aktarımı düşünülmüş...

Ebay'da su motoruna uygun sürüyle otomatik kavrama var, yazık olmuş doğrusu o kadar paraya emeğe, sizin yapmaya çalıştığınız go kartta.
25-30 dolara civarında bi sürü otomatik kavrama var ben almayı düşünüyorum yakında doğrusu, bizim de garajımızda bi tane 5.5 beygir palmera su motoru var, minyatür traktör yapmayı düşünüyorum ben de.
http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2047675.m570.l2736&_nkw=Centrifugal+Clutch

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar