Motordan boşaltılan yağları ne yapıyoruz?

Arkadaşlar bu kanaatimce önemli bir konu.. Motor yağlarını düzenli olarak her bakımında değiştiriyoruz. Bu bakımların ardından motorun hacmine yağ yakmasına göre çeşitli litrelerde atık yağ boşaltılıyor. Bu yağları geri dönüşüme mi veriyoruz yoksa döküyor muyuz?
Yetkilendirilmiş kişiler tarafından bu yağlar toplanıyor. Bu yağları her bakımında veya bakımnların ardından bir yerde biriktirip bu kişilere vermek (motorunun bakımını kendi yapanlar için) çevreyi korumak adına dikkat edilmesi gereken önemli bir noktadır diye düşünüyorum. Bu yazıyı yazmamın sebebi yalnızca çevreye zararından dolayıdır. Bu konuya MT üyesi bütün arkadaşların duyarlı olacağını düşünüyorum.

Benzinliklerde alıyor. Konuya +1. Toprağa dökenler döktükleri yere tez gömülsünler.

Evet baya önemli bir konu yağ gibi pis birşeyde yoktur...
Duyarlı olmak gerekir güzel bir konuya parmak basmışsın..

Seni unutmayacağız
Nur içinde yat
Boşalan yağ kutusuna koyup,atık yağ kutusuna atıyorum.

ben 3 senedir eski yağları biriktiriyorum. kömürlük ve çatı doldu:) atık yağ yeri göremedim hiçbir yerde.

odun kesme makinasında kullanıyorum. Çok işime yarıyor.

Destekleyen arkadaşlara teşekkür ederek sözüme şöyle devam etmek istiyorum.
Atık yağ için geçici depolama tankları olan yerler var. Araç bakım istasyonları, benzin istasyonları gibi yerlerde mutlaka bulundurmalıdır. Benzin istasyonlarında olması gereken birşey diye biliyorum (istisnalar hakkında bilgim yok) En kolay ulaşabileceğimiz yer zaten. İstasyon görevlilerine sorarsak yoksa da mutlaka bunu bulunduran bir yer söylerler ve bu şekilde geri dönüşüme katılırsa biyodizel teknolojisinde, yakıtlarda vs. kullanılır. Doğaya zarar vermek yerine bundan tekrar faydalanmış oluruz. Ayrıca bekletilen yağların kimyasal özellikleri değişmekte olduğundan geri dönüştürülemez hale gelmektedir. Bu da bunları tekrar kullanılamaz hale getirir.. Bu yüzden motorunuzdan boşalttığınız yağları mümkün olduğunca kısa bir süre içinde. Daha açıkça söylemek gerekirse bir yada iki bakımından sonra bu noktalara teslim etmeniz faydalı olacaktır.
Ayrıca arkadaşlar motor mekaniği konusunda sizin kadar bilgim olduğunu düşünmüyorum ancak zincirde kullandığınızı söylediğinizde benim ilk aklıma gelen yağın kurum bağlamış olmasıydı. Bu yağı motordan çıkartmamızın sebebi motoru daha fazla aşındırıp zarar vermesi olduğundan biz bu yağları 1000-3000 km.lerden sonra yeniliyoruz. Bu yağların motorda artık kullanılamaz hale gelmesi demektir yoksa zamanla parçalar daha fazla açılıp yağ yakma dediğimiz sorunar ortaya çıkmaya başlıyor. Bunu zincire uygulamak da zincire zarar vereceğini, onu da zamanla aşındıracağını düşünüyorum.

Ben motora döktüğüm yağın kabına koyup, herhangi bir şekilde sızdırmamasını garantiye alarak çöpe atıyorum.Ankara'da çöpleri imha ettikleri için çöpe atıyorum, yoksa çöpe de atsanız çevreye fazlasıyla zararlı.

Motosikleti
Hero X Pulse 200
bence zincirde kullanmakta zarar olmaz çünkü o yağın motor içindeki görevi başka 2 metalin birbirine sürtmesi engellenir zincire sürdüğümüzde kayganlık kazandırır sonuçta yağ yağdır :) neyse :D

Çöpe değil hocam mümkün olduğunca bu tür geri dönüşüm noktalarına verirsek bunları herkes için faydalı olur bu uygulama. Çünkü çöpe atıldığında da çöp toplama konteynırlarını düşündüğümüzde mesela preslediğinde zaten sızdırmazlığı ortadan kalkıyor. Benzin alacakken en basitinden yanımızda götürebiliriz.
Zincirinde o tür maddelerden yapıldığını unutmayalım ama :) sonuçta onlarda birbirine sürtünüyor her çarkta tur atarken ve bu fiziksel olarak bakıldığında aşınmasına bir sebeptir. Yağın ona konulmasının sebebi de zaten bu aşınmayı önlemek zincirin de ömrünü uzatmaktır. Bu tür yağın zinciri bu yüzden eskittiği görüşündeyim.

Ben motora döktüğüm yağın kabına koyup, herhangi bir şekilde sızdırmamasını garantiye alarak çöpe atıyorum.Ankara'da çöpleri imha ettikleri için çöpe atıyorum, yoksa çöpe de atsanız çevreye fazlasıyla zararlı.

çok yanlış. yapılması gereken yağ değiştiren bir atölyeye sorup bırakmaktır. onlar zaten geri dönüşüme veriyorlar...

Yağ değişimi yapan petrol ofisi var evime 50 metre mesafede. Çıkan yağı boş kutuya koyup onların atık yağ variline (üzerinde hunisi de var) boşaltıyorum. Anlayamadığım olay ise orada değiştirmeme izin vermemeleri (yağı da onlardan almama rağmen). Çok üstelemedim, değiştirdim evin önünde sonra da getirip döktüm her seferinde.

zinciri yağlamada kullandığım oluyor..çok birikirse 5 lt lik falan memlekete götürüyorum ağaç kesimde devam ziyan olmuyor yani :)

Motosikleti
Fazer8 abs
motorcuda değiştirdiğim için o ne yapıyor bilmiyorum ama her seferinde dikkatimi çekmiştir bi kab yapmış onun içine döküyor heralde oda değerlendiriyor

Dyuarlılığınız için ben hepinize teşekkür ederim :) Dediğiniz gibi yemeklerde kullanılan yağların bile ne hale geldiği apaçık ortada bu yağlar motor kurumuyla kimyasal reaksiyonlara girerek çok farklı zarar verici özelliklere giriyor bu da insan sağlığını etkileyecek düzeylere geliyor. İnsan sağlığı dışındaki ekosistemi de bozuyor zaten bu olay diğer canlıları da düşünmek gerekir.

eski yağı tamircilere verebilirsiniz. hem çevre kirlenmez. hemde tamirciye faydası olur. sanırım 50lt yanık yağı 20tlye topluyolar tamircilerden.
büyük ihtimal toplanan yağlar yakıt oluyodur.
ha bide sobada da güzel yanar bu yağlar.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar