Bina eski olsa bile kat maliklerinin adi çoğunluğuya dahi alınacak kararla uygulanacatır.
Adi çoğunluk ile dahi geçiş kararı alınabilir. %51 çoğunluk gerekmez. Kanuni mecburiyet var.
http://mevzuat.dpt.gov.tr/kanun/5627.htm
Madde 7
c) Merkezî ısıtma sistemine sahip binalarda, merkezî veya lokal ısı veya sıcaklık kontrol cihazları ile ısınma maliyetlerinin ısı kullanım miktarına bağlı olarak paylaşımını sağlayan sistemler kullanılır. Buna aykırı olarak hazırlanan projeler ilgili mercilerce onaylanmaz.
GEÇİCİ MADDE 6 (1) Bu Kanunun yayımı tarihinden önce mevcut olan binalar ile inşaatı devam edip henüz yapı kullanım izni alınmamış olan binalar için, bu Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi, bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren beş yıl süreyle uygulanmaz.
(2) Bu Kanunun yayımı tarihinde mevcut olan veya yapı ruhsatı alınmış binalar hakkında 7 nci maddenin birinci fıkrasının (d) bendi hükmü, bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren on yıl süreyle uygulanmaz.
(3) Bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren üç yıl süreyle 7 nci maddenin birinci fıkrasının (ğ) ve (h) bentlerinde yer alan asgarî sınırları sağlama şartı aranmaz.
Abi bu sistemi taktırmayı kabul etmeyen kat malikleri tarafından bu konuda açılmış ve lehte sonuçlanmış bir sürü dava var internette muhataplarını bulabilirsin.
Ve hatta mahkemelerden olaylardan sonra yöneticilikten istifa edip evini boşaltıp satılığa çıkaran yöneticiler olduğunu bile okudum bir çok farklı yerde
Zaten bak kanun ne diyor
Buna aykırı olarak hazırlanan projeler ilgili mercilerce onaylanmaz yani binanıza bir proje çizdirip Doğalgaz şirketinden onay almak isterseniz onaylanmıyacak.
(Aslında burası birazda senin dediğin yere geliyor, çoğunluk gerekli midir bilmem ama dönüşüm istenirde yeni sisteme geçilirse kanunen bu cihazlar takılmak zorunda.
Bende diyorum ki düşünün taşının sistem işinize gelmiyorsa geçmeyin.)
Hani elektrik sayaçları mecburi dijital oldu, eski takarsan talep açamıyorsun gibi.
Kanunda eski sistemlerin değişimi ile ilgili hiç bir yazı yok.
ben hukuk bilmez kıt aklımla şunu anlıyorum;
binam eski ve eski sistem merkezi ısıtma var :
değişmek zorunda değilim.
binam eski ve eski sistem merkezi ısıtma var yeni bir sistem takmak ve proje çizdirmek istiyorum :
değişmek zorundayım.
binam eski ve merkezi ısıtma yok, kat malikleri ile ortak karar aldık merkezi sistem taktırmak istiyoruz :
yeni kanuna göre proje çizdirip uygun cihazlar satın almalıyım. (zaten uygun olmayan cihazların satılmayacağıda kanunda belirtilmiş
asgarî verimlilik değerlerini sağlamayanların satışına izin verilmez. )
Sevgili Olcay,
mevzu maalesef senin dedigin gibi degil.
Bina yoneticilerine,taktirmazlarsa para cezasi odeyeceklerine dair resmi yazilar gitti bile.
Isi pay olcer cihazi herhangi bir tasarruf saglamaz.
Sagladigini iddia etmek komik olur.
Ayrica kullanimi verimli de degildir.
Mesela bazi daireleri bos olan apartmanlarda sarsici butce sorunlarina yol acar.
Acmak gerekirse,
alt,ust ve yan daireleri dolu olan bir dairenin isitma giderleri,bos olanla ayni olmaz.
Daha bir suru mevzu var tabi ama bu dayatmanin,hukumete yakin birilerinin cebini doldurmaktan baska bir ise yaramayacagi cok acik...
Sevgili İlkay, hangi bina yöneticisine gitmiş bu emir Allahını seversen. Kanunu yanlış anlasak bile (eski binalar ile ilgili kısım) 5-7-10 yıl sürelerden bahsediliyor. Niye şimdiden böyle bir yazı gitsin.
Isı pay ölçer tasarruf sağlamıyor zaten benim bahsetmek istediğim tasarruf, kanunu tümüyle uygulayınca sistemin eski siteme göre tasarruflu olduğu.
Almanlar yanılıyor olamaz :mrgreen:
Dediğim gibi sistem komple yeni olmazsa ısı pay ölçer ancak kavga çıkartır komşular arasında.
Ama sistem komple yönetmeliğe uygun yapıldığında az yakandan az çok yakandan çok katkı payı alınması sencede daha adil değil mi?
Merkezi sistem olmayan binalarda alt kattaki komşu gündüzleri çalıştığı için kombisini kapatıyorsa yada yandaki komşu eve arasıra geldiği için kombiyi çalıştırmıyorsa kapılarına dayanıp
kombiyi yakın ayarıda sonuna kadar açın lan mı diyoruz
Ayrıca her değişiklikte her yeni kanunda bit yeniğide aramayalım ya hu, kıyamet gibi firma ve marka var bu işi yapan. Hepsi mi hükümetin adamı?
Not:Merkezi sistemle ısınan dairesinde ev çok ısındığı zaman kışın dışarısı buz gibiyken cam açıp ısıyı dengeleyen iki ablaya sahibim. İkisi farklı ilçelerde oturmakta olup binada bunu yapan tek kişi değiller tabiki de. Böyle bir millete böyle bir kanun sizce gerekli mi değil mi?
Not 2: Aletin Alman icadı olduğunu söylemiştim adı
HEIZKOSTENVERTEILER almanca bilen yada almanyada yaşayan arkadaşlar konu hakkında bizi bilgilendirirse daha sağlıklı olur sanırım.
Not 3: Bananeyse :mrgreen: