Ethem abim sen bilirsin subap ayarı yaptırmıstın yanlış hatırlamıyorsam.0,02mm olan bir sentil çakısı ben bulamadım şahsen.Peki bu ustalar nasıl yapıyor göz kararı mı?Bir türlü bulamadım bu sentil çakısını.
Ben sübap ayarını motor 2500 km de iken İstanbul' da işinin ehli bi yetkili servise yaptırdım. Sentil çakısı kullanarak ayar yapmışlardı ve motordaki şıkıtrılı çalışma tamamen ortadan kalktığı gibi, motor da oldukça sessiz çalışmaya başlamıştı, rölantide kide dengesizlik düzelmüşti Tabi kaliteli bi yetkili servisin sentil çakısında, 0,02 mm lik çakı varmı sorgulama gereğide duymamıştım.
---------- Mesajlar birleştirildi - 14:15 ---------- bir önceki mesaj zamanı 14:02 ----------
ethem abi benim sorumu yanlış anladın =) bende biliyorum benim motor ilk çalıştığında 1000 devir civarı oluyo ısınınca 1300-1400 civarı oluyo ama ben kefkene giderken öğlen vaktı yaz sıcağı 2 kişi (ben 80 artçı 60 +30 da yük desen öyle işte) 80-90 arası hızlarda 70 km filan yol gittim ve indiğimde sanki rolanti deviri 1500e kavuşmuştu böyle birşey oldumu yada benmi yanlış gözlemledim?
Hüseyin kardeşim, senin buna benzer bi gözlemin varsa, şuda ihtimal dahilinde diyebilirim. Motor soğukken ilk çalıştığında ki rölanti ile motor max. seviyeye kadar ısındığı devir değeri arasında 0,4-0,5 d.dakika seviyelerinden daha fazla fark var ise motorun eğer yapılmadıysa sübap ayarı ihtiyacı olabilir. Sübap ayarı yanlış yapılmış veya aşırı kaçmış cbf 150 motorlar soğukken (düşük rölanti değilimi gösterdiği için zor çalışıyor, ilk çalıştığında rölanti hayli düşük iken motor tamamiyle ısınınca rölanti çok fazla yükseliyor. Taki 0,7-1, hatta 1 den bile fazla fark oluyor soğuk rölanti sıcak rölanti devri arasında. Yani 1 dediğim 1000 devir/dakika. Bu şekilde de gözlem yapman faydalı olacaktır. Benim motor ilk çalıştırmada rölanti 1000 dir. Motor tamamen ısınınca rölanti 1400 de kalır, daha fazla yükselmez. Sübap ayarı bozukken bu fark biraz daha fazlaydı. Sübap ayarı yaptırdığımdan beri bu fark aynı, 20 bin km oldu sübap ayarı yapılalı ve hala bu soğuk sıcak rölanti farkı aynı. Isınınca sesli çalışmada yok, bende sübap ayarı ihtiyacı olduğunu düşünmüyorum. Sübapların motor ısındıkça boşluğunun artması sebebiyle silindir içerisinde daha serbest hareket edebilen piston, motor ısındıkça rölantinin artmasına sebep oluyor. Yani soğuk motor rölanti, sıcak motor rölanti arasındaki fark 04-05 ten fazla ise, sübap ayarının kaçmış veya motorun sübap ayarı ihtiyacı olduğundan söz edilebilir.