Ybr 125 silindirden yağ akıtıyor, somunlar açılmıyor(Resimli)

Merhaba arkadaşlar, Uzun süredir karşılaştığım sorunu sizlerle paylaşmak istedim.

Motorum silindirin ön kısmından görüldüğü gibi yağ akıtıyor.

2ikxqo7.jpg

33l166f.jpg

Bu soruna yönelik bir kaç tamirci gezdim ve kimisi motor aşağı inecek kimisi inmeden yapılacak gibi söylentilerde bulundular ve 80 - 100 tl arası fiyat verdiler. Bende hali hazırda lokma, anahtar takımım bulunuyorken kendim yapmaya kalkıştım fakat somunları bir türlü açamadım.

Resimde gördüğünüz vidalar banamısın demiyor.

531nq.jpg

156to49.jpg

Bunları açmakla uğraşırken yıldız anahtar bile yamuldu. Sizce bu durum motoru aşağı indirmeden düzelebilir mi ?. Kendim yapabilir miyim ? Ya da bu somunlar nasıl sağlıklı olarak açılabilir. Daha önce bu sorunla karşılaştınız mı ?
Buyrun buda açmaya çalıştığım lokma ucu ve anahtar.

2m3fqtz.jpg

motorun kaç km de bilmem ama yeni alınmış veya rektefeden çıkmış bi motor 3-5 bin km sonra contaların eriyerek oturmasıyla üst kapagın sökülerek 4 tane saplama vidasının kalan boşluğu almak için tekrar boşluğu alınıp sıkılması gerekir. Bu işleme girdimi hiç motorun? Sıkılmazsa contalardan yağ sızma görülebilir. Tekrar conta takılması gerek bence..

---------- Mesajlar birleştirildi - 04:14 ---------- bir önceki mesaj zamanı 04:06 ----------

veya şöyle yapın. Önce ana saplamaları sıkın, kaçırmaya devam ederse conta değişimi yapın.

Motorum kafadan bir 50.000 km var. Önceki sahibi rektefiye yapmıştır belki ama üst vidalardan kaynaklanacağını düşünmüyorum. Bu durumda conta değişimi gerekli mi ? Ben yapabilir miyim ?

ozaman silindir gömleğinin içinde çizik yoksa, temizse contayla beraber bi takım segman atıver pistona. Nasıl olsa açılacak. Eski segmanlarla takma. Bi takım segman o kadar pahalı bişey değil.

ferhat kardes ybr ci dostlarım bugün gündüz yazarlar sana ne yapman gerektiğini. Biraz bekle bol cevap gelecek. Umarım.

Alet işler el övünür, Bence anahtarların çok zayıf ve bu şekilde uğraşırsan vidaları da yalama edebilirsin

kardeş elindeki takımlarla iş yapman yanlış.. birincisi arka tekeri yanlış yerden söküyorsun..sağ taraftaki somundan gevşetip soltaraftaki mil dönerse tutulur..yani sen direk soldan açmayı denersen o civata dönmez.. sol taraf 17 anahtar olmalı sağ taraf 19...
silindir kapağındaki sızma olayına ise önce saplamaları sıkarak başla eğer kesmez ise o zaman conta değişimi olur....
açamadığın 8 anahtarla tutulan yani senin işine yarayan 8 lokma tornavide şeklindeki lokma ile açılmaz... düzgün t kollu 8 lokma ile açılır...

bu arada o yağ silindir kapak contasından değil eğzantirik dişilisinin ordaki kapaktan geliyor gibi geldi bana ..cok az sıvı conta işi çözecektir...

Takimlarin ve bilgin yetersiz.
Bu halde ust kapagi sokersen, iki gun sonra toplaticak usta ararsin ozamanda 3 diyen 10 demeye baslar.
Bir daha dusun, ogrenme hevesiyle basina is acma. Ayrica motor ogrenmek icin ust kapak biraz ileri bir konu olur.

Teşekkürler arkadaşlar acemiliğime verin. Kendimce birşeyler yapayım dedim. Ustalara para bayılmak istemiyorum.

kardeş elindeki takımlarla iş yapman yanlış.. birincisi arka tekeri yanlış yerden söküyorsun..sağ taraftaki somundan gevşetip soltaraftaki mil dönerse tutulur..yani sen direk soldan açmayı denersen o civata dönmez.. sol taraf 17 anahtar olmalı sağ taraf 19...
silindir kapağındaki sızma olayına ise önce saplamaları sıkarak başla eğer kesmez ise o zaman conta değişimi olur....
açamadığın 8 anahtarla tutulan yani senin işine yarayan 8 lokma tornavide şeklindeki lokma ile açılmaz... düzgün t kollu 8 lokma ile açılır...

bu arada o yağ silindir kapak contasından değil eğzantirik dişilisinin ordaki kapaktan geliyor gibi geldi bana ..cok az sıvı conta işi çözecektir...

TEKTEKER_RAMÇO elindeki takımlarla iş yapman yanlış derken hangi takımları seçmeliyim ? Sıvı contayı ne şekilde uygulayacağım ?

sıvı conta uygulaması ehil olmayan kişiler tarafından yapılırsa sıvı conta taşarak silindirin içine girebilir ki bu da hiç hoş olmayan durumlar meydana getirir. bence de sen 3 kuruşun hesabını yapma git ustaya yaptır motorunu!!!

Teşekkürler arkadaşlar acemiliğime verin. Kendimce birşeyler yapayım dedim. Ustalara para bayılmak istemiyorum.

TEKTEKER_RAMÇO elindeki takımlarla iş yapman yanlış derken hangi takımları seçmeliyim ? Sıvı contayı ne şekilde uygulayacağım ?

eline bir 17 bir 19 anahtar al..19 ile tut 17 ile aç... maşanın sağ tarafındakini açacaksın... ,
silindirdeki 8 lik civataları yani eğzantirik dişlisinin kapağını açmak için 8 t denilen anahtarla açmalısın.... sıvı contayı siyah contanın dışa bakan kısmına incecik sürmelisin....

Motosikleti
2025 NC 750X DCT
Gıt bilen birine yaptır hata yapıp mahvetme motoru

öncelikle, TektekerRamço bu işi bilir, onu dinlemeni öneririm. arka tekeri sökerken yamulan anahtarın takımını, gönül rahatlığıyla çöpe atabilirsin. (çin malı hariç) en ucuz olan elta marka anahtar bile çok rahat söküyor çünkü o vidayı. alacağın aletlerin markası paran yetiyorsa izeltaş olmalı.
2. olarak, silindir saplamalarını sıkarken dengeli sıkmak gerekir. yoksa silindir normale oranla çok hızlı deforme olur... sana önerim, illa kendin yapacaksan ve ingilizcen iyiyse motor konusunda internetten bilgi depolaman ve ybr teknik manüelini indirmendir. ayrıca 8 numarayla açılmayan anahtarı da kaliteli bir lokmayla açabilirsin (L şeklinde). yine de hiç kıpırdamıyorsa önce hafif sıkıp sonra açabilirsin ya da plastik tokmakla vida başına vurman da etki edecektir.

şimdiden kolay gelsin :rendeer:

eğer motoru eline almayı göze alamıyorsan güvenilir bir ustaya götür ve silindir saplamalarını sıktır.

En iyisi su kulusturu satip 2012 ybr almak inanin sıkıldım su ustalardan

Alet işler el övünür, Bence anahtarların çok zayıf ve bu şekilde uğraşırsan vidaları da yalama edebilirsin
:)
Bu Sözün Aslını Yazayım Dedim :)
Hep Kullanırım,
Takım (ANAHTAR) çalışır Usta Övünür,
Asker Savaşır Komutan Anılır...
:)

kesınlıkle kullandıgın anahtarların çok kalitesiz,
o sebepten sıyırma yapıyor olmalı,
var ıse elınde daha kalıtelı sağlam takım kullan yok ıse en yakın tamırcıye gıt ve sorunun giderilmesini söyle,

arkadaslar birde bisey soracagim bu conta degisim islemi motor asagi inmeden gerceklesebilir mi?

silindir dedinya forumda silindir mevzusuna kıl kapıyolar:D
orası silindir yeri değil diyenler olmamış hayırdır

aynı sorun bendede var conta değişti ama hala yağ sızdırıyor acaip sinir oldum.
xt 600üme kringrik 3 katlı celik ve orjilan conta olmak üzere 3 çeşit conta taktım ve akan yag gene aktı durmadı!
sonra dedim biyerde atladıgım birşey var söktüm tekrar ve kendi kendime orjinal 110tl lik conta bile kacırıyosa yagı birşey eksik dedim elime sentili aldım ve silindir üst kapagın egsoz bölümünün düzlügüne baktım sanki cok az egilme fardı gittim taşlattırdım orayı sonra dedim bitmedi yağ kanalı vardı tam kenarda oraya 2 tane konik koydum plastik ufak bunlar üst üste basıcaktı kapagı kapatınca ve kringrik conta kestirdim ve kestirirken yag kanalının oradaki deligede bakır cenber taktırdım.artık yagı kesmeye ant içmiştim hiçbişeyden kacmadım.
kringrigi takarken iyice yagladım contayıki tam otursun yerine sonra güzelce üst kapagı koydum ve üsteki 4 saplamayı tork anahtarım olmadıgı için önce sırayla hafifce sıktım sonra 3 parmagımla sıkıştırdım.
cok sıkmak contanın gebermesine sebeb oluyo bu saydıklarımı bilen kişi sayısı pek bi azdır.ve uygularsanız yag biter sonuc nemi oldu motorum terleme bile yapmıyo kupkuru 3 kere kringrik bi kere conta takımı ve birde orj.conta aldım 250tl falan harcadım sadece contaya:) ama cözüm olmadı.
işlem esasen cok basittir bi kac saatlik iş umarım cözersiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar