Hic motor kullanmamis birisi direkman hornet 900 gibi bir motorla basliyor. Bir de bunun yerine cbf ya da ybr ile ya da gt 250 comet ile basladigini dusunelim. Simdi sen yeni ogrenen birisi olarak Hornet 900 u 4-5 ay kullandiginda, ne kadar tecrube edinmis olacaksin, yani bu sure icerisinde o motorla neler yapabiliyor olacaksin, bundan kastim tekteker falan degil tabii ki, motora hakim olmak. Ayni mantigi cbf ya da ybr icin dusun bir de. Kullanmasi cok daha kolay, hafif, daha kivrak bir motor. Yapacagin her turlu sacma sapan hareketi kaldirma potansiyeli daha fazla, dustugun zaman sagini solunu kirmadan kurtarma ihtimalin daha fazla, kontra teknigi gibi, motoru virajlarda yatirmak gibi, acil kacis manevrasi gibi temel hareketleri ogrenmen cok daha kolay, cunku kucuk motora hakim olman cok daha kolay. Ben hep diyorum motor kullanmayi mondial mct ile ogrendim, ehliyet sinavinda ilk defa ybr kullandim. Mct den sonra ybr inanilmaz kolay ve kivrak gelmisti, sanki bisiklet gibiydi. Eger onunla baslamis olsaydim cok daha kolay ve cabuk ogrenirdim. Yani demem o ki ufak motorla tecrube kazanmaya hemen basliyorsun ama buyuk motorla baslarsan ona hakim olmayi ogrendikten sonra asil tecrube kazanma sureci basliyor, ben boyle dusunuyorum. Daha degisik bir ornek verelim, mesela body building e baslamak istiyorsun, salona gidipte hemen birsuru agirligin altina girip profesyonel ya da daha tecrubeli adamlar gibi gunde 3-4 saat calisabilir misin? Mumkun degil, istesen de yapamazsin, cunku buna hazir degilsin, yavas yavas calisip guclenerek zamanla programini degistirir ve daha kuvvetli hale gelirsin, motor kullanmada da mantik bu olmali. Bu isin istisnasi bence olmamali ama bazilari daha cabuk buyuk motora gecebilir o da nasil olur, gidip adam gibi egitimle baslarsin, egitim almayan bir adama gore daha kolay ogrenir ve daha cabuk buyuk motora gecebilirsin. Yine de belirli bir tecrube olmadan buyuk motora gecmek hata olur.Ben daha bu sabah gelirken bir suru cukurdan kactim, onume ara yoldan cikan arabalardan kactim, bu isi daha buyuk ve daha hizli giden bir motorla yapmaya calissaydim eger, kacmak icin daha az vaktim olacakti, yani simdi cukuru goruyorum, yonumu degistiriyorum sonra yavas yavas yanindan geciyorum ama daha hizli motorda bu kadar vaktin yok, cok daha dikkatli olmak zorundasin, bunun gibi bir suru sey var ogrenmemiz gereken, biz bunlari yavas yavas ogrenip gelistirdikce daha buyuk ve hizli motor kullanmaya da kendimizi hazirlamis oluyoruz ama direk buyuk motorla baslayan adamin bunlari ogrenmesi bizim ogrenmemizden daha sancili ve hatta acili bir surec olur eminim