Sobalı Evde Büyüyen Çocuk // Okumaya Değer!!!

Ben de 16 yaşıma kadar soba ile yaşadım.)) Yatak odalarında gaz sobası olurdu, yatmadan önce azıcık yakılır, odanın soğuğu kırılınca kapatılırdı. Ama başrol oturma odasında bulunan Tuğlalı Kömür Sobası idi elbette. Yıllar sonra geçici olarak sobalı bir evde yaşamıştım. En büyük zevkimiz, akşam yemeğinde tavukları mangal teline dizip sobanın içine sallandırmaktı. Tam masanın yanında bir ocak başı muhabbeti adeta.))) Çok iyi hatırladığım bir başka şey de, zamanında pek herkes bulamazdı, taş kömürü yakardık. O kömür yanıp bittikten sonra arka bahçede henüz sıcakken üzerine su dökülürdü. O kömür artıkları tekrar yakılırdı. Elbette ilk hali kadar ısı vermezdi ama tekrar yakılıyordu ve benim çocuk aklım hiç almazdı bu işi:))

Sobanın kurulacağı gün babaya yardım edilirdi. O zaman kendimizi ''büyümüş'' hissederdik. Hatta bir gün yaşlı komşu teyze sobasını bana rica etmiş ve kurdurmuştu. Sonunda, o kadar iyi yaptın ki kontrol ettirmeme gerek yok, hadi bir de yak bakalım demişti. İşte o gün ben koca adam oldum demiştim:)))

internete girmek için soba yanmayan odada bekleyen cocuktur
buz tutmaya yakın sobaya sarılmayı üzerinde kaynayan sularla akrama olmayı hayal etmeyen yapan cocuktur.

Samet dostum nerden buluyon böyle güzel konuları, ne de güzel düşüyon yazıyon milleti kısa sürede olsa stresten,dertten ,kederden arındırıp yüzüne sıcacık bir gülümseme getirmeyi başarıyorsun tebrikler.:thumleft: bu arada hala soba kullanıyorum izmir de bizim buralara daha doğalgaz gelmedi.:silent:ayrıca dediğin doğru sabah kalktığımda ekmekler kızarmış sıcacık bir ekmekten fazla götürüyom:mrgreen: en son içişleri bakanına sen beni 150 kilo yapcan deyince kızarmış ekmek sefası da bitti:farao: birde sobada pişen kuru bence en güzel kuru

tekrar İzmir görevim kış aylarında olursa bi kızarmış ekmeğini yemeye gelirim inşallah...

1 dilim değil ama 1 ekmek..:pl::queen::wiinkk::rendeer:

Samet'in hikayesine benzer bir hikayede bende var.Kuzenim ve kardeşi otururken soba sönüyor.Biri 2 yaş büyük olduğu için atlıyor tabi.Sen çekil...Aşağıdan benzin bidonundan biraz benzini döküyor.Çakmağı çakar çakmaz...Bummm.Kaşlar yok. :) Soba boruları bizim apachelerin egzoz gibi paramparça...
Bu arada sobalı evde büyüyen çocuk eski arapsabunu,ev sabunu kaplarını soba akmasın diye borulara asan ailenin çocuğudur. :)

Motosikleti
750x
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Soba birliktir, beraberliktir.
Akşamları sobanın başında toplanır sohbet ederdik ailece.
Fakat modern yaşam kaloriferli bir dayatı dayattı bize.
Şimdi aynı evin içinde, ayrı odalarda yaşıyoruz.

Evim kombili ama iki hafta önce gittim güzel bir soba aldım. Bende eşimde çocukluğumuzu sobalı evlerde geçirmiştik ve yeni sobamızı kurarken inanılmaz mutlu olduk :)
Şebeleklik mi dersin eskiye özlem mi dersin bilemem ama minderlerimi sobanın yanına dizip çayımı kitabımı alıp orada öylece zaman geçirmek gayet keyifli.
Kömürlük olmadığından 50 kiloluk odun çuvalını 3. kata taşımaktan bile gocunmuyor insan.

bide şunu unutmuşsunuz gece yarısı sobalı odadan çıkıp tuvalete giden ve işerken buharına bakan çocuk :)

Pazar sabahları patatesli köy ekmeğini sobanın üzerinde kızartarak tereyağ ve bal ile yemeğe devam eden dünyanın en şanslı çocuğudur..

Mersin İl Temsilcisi
banyodan çıkınca havluyla sobanın karşısında titreyen ve azıcık daha ızınmak ,çin göbeğini sobaya yapıştırıp büyüdüğünde bile oraya bakıp o anı film şeridi gibi izleyen çocuktur.

pikniğe gittiğinde, aklınca evi için odun ( açlı - çırpı ) taşıyan çocuktur.
sobanın yanındaki minderi boş bulduğunda, kimse orayı kapmasın diye filmin onuna kadar çişini tutan çocuktur
kilerdeki odunların arasını gizli zula yapmış çocuktur
kilerdeki odunların arasındaki hamamböcüklerinden nefret eden çocuktur
yakacakları kalmayınca soğuk sobanın karşısında battaniyeye sarılmış, kitap okuyan çocuktur

---------- Mesajlar birleştirildi - 10:54 ---------- bir önceki mesaj zamanı 10:49 ----------

hayatbilgisi kitabundaki nineli, kedili, yumaklı çizgi resimlere bakıp " bizim ev neden böyle değil" diye düşünen çocuktur.
2. yıl da yakacakları olmadığı için idrar yollarını üşüten, bronşit olan ve öksürdükçe ciğeri yanıp kasıkları sancıyan çocuktur
...........

hiç unutmam kışın günü annanenmde yatıyorum banyo yapcaktım sobada suyu ısıttı nenem ben banyodayım kovaya koydum ama yere basamıyorum saguktan hemen bi şampuan döküp hızlı hızlı yıkayıp koltuk altlarımı köpukleyıp çıktım annanemde oğlum naptın daha 2.kovayı getırecektim dedi:queen::queen: 2.su ısınana kadar ben yıkandım çıktıkm :)

Hayırdır ya herkes kestane demiş ama hiç patatesten bahseden yok :mrgreen:

hakikaten haklısın..
hele ben nasıl yazmamışım hayret ediyorum..şimdi bile aynı şeyi fırında yapmaya çalışıyorum..
ki o zamanlar altı şömine üstü fırın olan ve adı amasyalı olan sobamızda mahallenin kumpir merkeziydik..

poşetini dolduran geliyordu...
nasıl unuttum ben bunu yazmayı yahu....:pr:

ben de diyorum ne icin hala oturma odamin kapisini kapatiyorum. demek ki bu hareketimin kokeni buraya kadar dayaniyor:)

Biraz Geçmişe gidelim :)

Sobalı Evde Büyüyen Çocuk...

-Yün coraplarini sobaya ...dayayarak ayaklarini isitmistir bu cocuk....

-Sobanın üzerine tükürüp o tükürüğün fokurdamasını izleyen çocuktur.

-Sobanın borusunda bulunan çamaşır kurutma tellerine asılı olan okul önlüğünün kurumasını beklemiş çocuktur...

-Yıllar sonra büyüdükten sonra kaloriferli veya kombili bir evde bile halen "oturma odası"nın kapısını kapatan çocuktur.

-Sobanın üzerinde kestane patlatmış çocuktur...

-Sobanın üzerine kolonya dökerek alev denemesi yapmış çocuktur...

-Elbiselerinin bir köşesi kuruturken yakmış çocuktur…

-Annesi evde yokken soba sönmesin diye sobaya tahta kömür taşımayı görev bilmiş çocuktur...

-Soba tütünce tırsmış çocuktur...

-Küçükken Sobanin onunde mavi leğen icinde banyo yapmis cocuktur...

-Önlük yakalığını kumaş mendilini bilumum ufak tefek malzemeyi soba borusuna yapıştırmak suretiyle ütülemiş olan çocuktur...

-Annesinin ördüğü kazağı o sıcaklıkta yinede giymeyi..

-Özelliklede hasta olmayı çok iyi bilen çocuktur...

bişeyler daha eklanabilir sanırım...
hadi bakalım ihtiyarlar....

Samet ilginç ama ben bunların hiçbirini nedense özlemiyorum.Ne sobada ekmek kızartılması,ne kapağının açılıp kızgın közde sucuk cızırtmalarımızı, nede soğuktan donan ellerimizi sobaya yaklaştırarak daha da sızlamalarını vs. vs. vs...... bunların hiçbirini özlemiyorum.Bir tuhaflık var......

Sahi ya bizim evde hala soba var!!
Maalesef önümüzdeki ay bizim oraya da doğalgaz gelecek ve seni özleyeceğiz sevgili soba.

Soba birliktir, beraberliktir.
Akşamları sobanın başında toplanır sohbet ederdik ailece.
Fakat modern yaşam kaloriferli bir dayatı dayattı bize.
Şimdi aynı evin içinde, ayrı odalarda yaşıyoruz.
aynen katılıyorum söylediklerine sobalı ev bi başka tamam diğer odalar buz gibi ama olsun :D

bide şunu unutmuşsunuz gece yarısı sobalı odadan çıkıp tuvalete giden ve işerken buharına bakan çocuk :)
vay be unutmuştum aklıma geldi yorumu okuyunca :D

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar