Bir matematik işleminin sonucu ?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Şimdi, sevgili dostum. Ben sizin ve RunemagicK'in görüşlerini sordum çünkü siz matematikçi, RunemagicK ise fizikçi olduğunuzu belirtmişsiniz.

Orijinal soru şöyle idi yanlış hatırlamıyorsam:

6 / 2(2 + 1) = ?

Bu soru matematiksel olarak bir ifade değil. İfade olarak (bir forumda ne kadar yazılabilirse, idare ediniz) yazmak istersek;

x = 6, y = 3 =>
Siz diyorsunuz ki, "x / 2 * y" şeklinde yazılmalıdır.
Ben diyorum ki, "x / 2y" şeklinde yazılmalıdır.

Neden böyle söylüyorum? Çünkü orijinal soruda çarpma işlemi belirtilmemiş. Evet bize de ilkokuldayken araya birşey yazılmamışsa çarpma yapın demişlerdi ama unutmayın ki o çocuklar için basitleştirilmiş bir sistemdir. Siz ise matematik lisansı yapmışsınız...

Uzun lafın kısası, lütfen burada bana işlem sırasını anlatmayın. Oraya asıl soruda var olmayan bir çarpma işlemini neden eklediğinizi merak ediyorum ben.

+1

Öncelikle parantez durumunu kaldırmak gerekir.
Fakat,
6/2(3) durumunda parantez kalkmış değildir. Çünkü 2 paranteze tabi olmak durumundadır. Parantezi kaldırmak için 2*3 yapılmalıdır.

Şimdi, sevgili dostum. Ben sizin ve RunemagicK'in görüşlerini sordum çünkü siz matematikçi, RunemagicK ise fizikçi olduğunuzu belirtmişsiniz.

Orijinal soru şöyle idi yanlış hatırlamıyorsam:

6 / 2(2 + 1) = ?

Bu soru matematiksel olarak bir ifade değil. İfade olarak (bir forumda ne kadar yazılabilirse, idare ediniz) yazmak istersek;

x = 6, y = 3 =>
Siz diyorsunuz ki, "x / 2 * y" şeklinde yazılmalıdır.
Ben diyorum ki, "x / 2y" şeklinde yazılmalıdır.

Neden böyle söylüyorum? Çünkü orijinal soruda çarpma işlemi belirtilmemiş. Evet bize de ilkokuldayken araya birşey yazılmamışsa çarpma yapın demişlerdi ama unutmayın ki o çocuklar için basitleştirilmiş bir sistemdir. Siz ise matematik lisansı yapmışsınız...

Uzun lafın kısası, lütfen burada bana işlem sırasını anlatmayın. Oraya asıl soruda var olmayan bir çarpma işlemini neden eklediğinizi merak ediyorum ben.

Vallaa... Ben üniversite hayatım boyunca matematik ile uğraştım ve 2(2+1) her zaman 2*(2+1) anlamına geldi. HER ZAMAN!

:)

(Ne bilim... :) Hali hazırda MEB-Türkiye, IGCSE-İngiltere, IB-Dünya Lise müfredatlarını okutan, Boğaziçi Üni. mezunu bir matematik öğretmeni olarak, ve buna rağmen sizin için yeniden araştırarak, bu kadar yardımcı olabiliyorum...)

Son düzenleme:
x=(1+2) olarak değerlendirirsek
6/2x olarak yazılabilir bu
buradan da sonuç
1 olarak çıkacaktır..
Arada çarpı işareti olmadığı için o 2 x'in[yani (1+2)'nin] katsayısıdır..

Eğer ki 6/2*(2+1) olsa idi (2+1) ,(6/2)'nin katsayısı olacaktı.

bankada bole bi durum cıkarsa siz yapmayın zarara girersiniz :p

Valla bence siz mühendislik hesaplaması yapmayın canımız tehlikeye girmesin :mrgreen:

Sonucu tekrar yazıyorum görmeyenler için isteyen tüm arama motorlarında aratsın,

6 * (1/2) * (1+2) = 9

baido ve benzeri bir sürü arama motorunda araştırdım %90 dünya vatandaşı çözüm bu demiş yani 9

Son düzenleme:
Vatandaş bu demiş diye böyle olmuyor ne yazık ki.

my91'in de dediğini gibi 2 parantezin katsayısıdır.

Yukarıya yazıyorum bir saattir. Son kez tekrar yazıyorum.
Parantezi kaldırmadan işlem yapamazsınız. Bu durumda,
6/2(3) olur. Fakat parantez kalkmış durumda değildir çünkü önünde 2 katsayısı vardır.

Bu durumda, 2*3 yaprak parantezi kaldırırız. 6/6=1 olur.

Yani sizin yazdığınız gibi 6/2(1+2)=6/2*(1+2) olmuyor.

O zaman formülde hata varsa bulun :bounce:

Formülde hata var demiyoruz.
Bir denklemi yazarken 1/2*x yazmakla 1/2x yazmak farklı şeylerdir. Birincide çarpma ve bölme sırayla yapılır ancak ikincide 2, x'in katsayısıdır. Bilimsel hesap makinelerine, aynı şekilde yazarsanız (araya çarpı koymadan) sonucu görürsünüz :cat:

Hay Allah... Eğlence oldu gece gece:D

http://www.fendeney.com/mat0601/

1-Toplama ve Çarpma işleminin özelliklerine tıklıyoruz.
2-En alttaki işlem önceliği kutusuna tıklıyoruz.
3-En alttaki örneği dikkatle inceliyoruz. (Çünkü sorunuzun aynısı)

Valla bence siz mühendislik hesaplaması yapmayın canımız tehlikeye girmesin :mrgreen:

Sonucu tekrar yazıyorum görmeyenler için isteyen tüm arama motorlarında aratsın,

6 * (1/2) * (1+2) = 9

baido ve benzeri bir sürü arama motorunda araştırdım %90 dünya vatandaşı çözüm bu demiş yani 9

:mrgreen::mrgreen:

zaten dunyada %1lik kısım dier o %99dan daha yüksek iqye sahip oldugu bilinio tabi kaynak karıstırmak da sart sonucta ne solersek kaynak olmadan kesin olarak dogrulanmaz

Hay Allah... Eğlence oldu gece gece:D

http://www.fendeney.com/mat0601/

1-Toplama ve Çarpma işleminin özelliklerine tıklıyoruz.
2-En alttaki işlem önceliği kutusuna tıklıyoruz.
3-En alttaki örneği dikkatle inceliyoruz. (Çünkü sorunuzun aynısı)

6:3x2=2x2 ile bu konunun nasıl bir bağlantısı var?

Burada 6/2(1+2) işleminde 2 ile parantez arasında bir işlem belirtilmemiş ise oradaki 2'nin parantezin katsayısı olmasını gerektiği yazmıyor bu işlemde.

:mrgreen::mrgreen:

zaten dunyada %1lik kısım dier o %99dan daha yüksek iqye sahip oldugu bilinio tabi kaynak karıstırmak da sart sonucta ne solersek kaynak olmadan kesin olarak dogrulanmaz

Bilimsel tartışamaz mıyız?

SORU:

"Katsayı" dediğiniz sayı, "y" ile ÇARPIM halinde değil midir?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar