Aküyü ters bağlamak,sigortayı mı yakar?

Merhaba arkadaşlar, az önce internetten aldığım bosch 12 v akü geldi.İçine asit masit koymuşlar onları dökerken kafa gitti ters bağladım motora.Cazur cuzur etti biraz,sonra eski aküye baktım bunun kutupları ona göre tersmiş.Aküyü doğru kutuba taktığımda ise çıt yok.Ekran filan açılmıyor.
Ben şimdi sigortayı mı yaktım,yoksa beyninde mi bişey var?
Motora bi adam akıllı binemedim zaten, az önce bayağı sinirliydim de geçti :)
Bir de ankara batıkentteyim, bir usta çağırsam kaça patlar bana?
Veya bu işten anlayan biri gelip halledebilir mi,hakkı neyse veririm...

(Bu arada motor GT250R..)

Son düzenleme:
Sigortaları kontrol etmekten başka bir şey öneremiyorum. Yanan varsa şanslısın değiştir. Mantıken beynin yanmaması gerekiyor. Diyotlar akımın tersten gelmesini engelleyecektir.

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Büyük ihtimalle sigorta yanmıştır. Sigorta zaten bu gibi durumlar için var. Geçen gün aynen bu şekilde bir olay başımıza arkadaşın motorunda. Ama çok daha ilginci. Motor tamimcideydi. Tamirci olacak adam akünün kutup başlarını ters bağlamış. İlginç olan sigorta atmadı ve motorun tüm fonksiyonları normal çalışıyordu. Akü daha önceden de boş olduğu için şarja bağlamak üzere çıkartırken farkettik bu durumu. Aküdeki elektriği ölçtüğümde -5V çıktı. Yani motor çalışırken akü biraz şarj olmuş ama ters şarj olmuş. :mrgreen: Düzgün bir şekilde 10 saat şarja bağlayınca düzeldi :mrgreen:

Kardeşim ilk öncelikle geçmiş olsun gösterge panelini yakmışısın tamiri mümkündür ama beyini yaktıysan o zaman vay haline sadece geçmiş olsun diyebiliyorum :pale: :pale: :pale:

geçmiş olsn birader umarım onemlı bıseyı yoktur. Benım durumum da senınkıne benzer yeni akü aldm ama daa motora bınemedm bi türlü. Akü 12v/5 lik akü mü aldm. kanuni popcorn 90 aküden çalısmıor sanıordm. Gittik akü aldık. yine hareket yok. sonra aküyü söktüm ev e cıkardm . AKÜ durduğuu yerde ses cıkarmaya kaynamayaa ve taşmaya başladı. Yeni aldığm sıfır akü :D hayret bişşşey :D

Sigorta yanmış,yedek sigortayı taktım çalıştı teşekkürler herkese :rendeer:
Siz siz olun aküyü direk yerine oturtup fişleri takmayın.Boschun akülerinin kutupları farklı dikkatli olmakta fayda var :cat:

kaan şimdi okudum yazını...sigorta atmıştır diye yazacaktım ama forumun sonuna sen kendin yazmışsın....

Merhaba arkadaşlar, az önce internetten aldığım bosch 12 v akü geldi.İçine asit masit koymuşlar onları dökerken kafa gitti ters bağladım motora.Cazur cuzur etti biraz,sonra eski aküye baktım bunun kutupları ona göre tersmiş.Aküyü doğru kutuba taktığımda ise çıt yok.Ekran filan açılmıyor.
Ben şimdi sigortayı mı yaktım,yoksa beyninde mi bişey var?
Motora bi adam akıllı binemedim zaten, az önce bayağı sinirliydim de geçti :)
Bir de ankara batıkentteyim, bir usta çağırsam kaça patlar bana?
Veya bu işten anlayan biri gelip halledebilir mi,hakkı neyse veririm...

(Bu arada motor GT250R..)

sigortaları kontrol et. mutlaka ters bağlamalara karşıda görev yapması lazım sigortanın! Göstergeyide yakacağını sanmıyorum. zaten hassas olan girişler pozitif yüklü kablolar. Bazı devreleri eksi ile çalışıyor. Mesela boş müşürü eksi ile çalışır. Senin yapacağın akü çıkışından sigorta kutusunu bulmak ve kontrol etmek o kadar.

Forumdan Uzaklaştırıldı
sigortaları kontrol et. mutlaka ters bağlamalara karşıda görev yapması lazım sigortanın! Göstergeyide yakacağını sanmıyorum. zaten hassas olan girişler pozitif yüklü kablolar. Bazı devreleri eksi ile çalışıyor. Mesela boş müşürü eksi ile çalışır. Senin yapacağın akü çıkışından sigorta kutusunu bulmak ve kontrol etmek o kadar.

3 mesaj yukarıda arkadaş zaten sorunun sigortadan olduğunu ve değiştirdiğini yazmış.

3 mesaj yukarıda arkadaş zaten sorunun sigortadan olduğunu ve değiştirdiğini yazmış.

kardeş kusura bakmayın. Ben yazarken tüm mesajlara bakmadım bile. ilk 2-3 mesaja baktım sonra kendi yorumumu yaptım o kadar. Rahatsızlık verdiysem özür dilerim.

Forumdan Uzaklaştırıldı
kardeş kusura bakmayın. Ben yazarken tüm mesajlara bakmadım bile. ilk 2-3 mesaja baktım sonra kendi yorumumu yaptım o kadar. Rahatsızlık verdiysem özür dilerim.

Ben sadece mesaj kalabalığı olmasın diye uyarayım dedim. (aslında benim yazdığım hepten boş mesaj:p ) Yani benim için sorun yok. Hatta sen böyle mesaj yazınca ben kendimi suçlu hissetim :) Forumda gereksiz agresif mesaj yazan arkadaşlar feyzalsın.

Medeni motorcu diye buna derim, ne kadar sakinsiniz ben olsam kafadan lafı yapıştırmıştım.:mrgreen:

Sabah benzer bir olay bende de oldu. Arkadaşın aküsü ona kelek yapınca bana getirdi. Sen şarja bağla doldur, bende senin akü ile idare edeyim dedi.
Tamam dedim aldım şarja bağladım. Sabahta tam doldurulmuş taze aküyü benim motora takıp gideyim dedim. işte o an olan oldu ters bağlamışım. motorun sağ arka tarafından çıt diye ses gelince anladım ki akü başları ters miş.
sabah o heycanla sıgortalara baktım (sol arka tarafta ) görünürde hepsi sağlam ama zamanında hepsi büyük amperle değiştirilmiş. şimdi sigortalar sağlam olduguna göre pazar günümü olası araızanın yerini aramakla geçireceğim. bu sigortaları büyükleri ile değiştiren usta ile akraba olma taleplerimi sıralaya sıralaya işe gittim. işe gidiş ayrı hikaye, dolmuş diye bir araca bindim sanırım taş devrinden kalma bir araç. üstüne değil içine biniliyordu. ve üçretini iletemeyen varmı komutları ile hareket ediyordu. bu araçlarla ilgili gözlemlerimi sanırım bir süre daha sizlerle paylaşacagım.

Sigorta yanmış,yedek sigortayı taktım çalıştı teşekkürler herkese :rendeer:
Siz siz olun aküyü direk yerine oturtup fişleri takmayın.Boschun akülerinin kutupları farklı dikkatli olmakta fayda var :cat:

ben de motorun eski sahibine kızıyordum bu aküyü ters bağlamış aküyü öldürmüş diye... :) Aküye de bakma fırsatım olmamıştı eski aküyü bıraktık çıktık. Demek ki Bosch akü harbiden tersmiş...

sigortanın yandığına sevindim 25krşla yırtmışsın :D :D :D ya gösterge,beyin vs. gitseydi gerçekten kötü olurdu

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar