Bukonu bu resimle yıllar önce bu sitede tartışıldı.
Biraz aradım bulamadım bulunca linki koyacağım.
O zamnlar daha hararetli geçmişti tartışmalar.
Eski mtciler başkaydı canım şimdikilerde pek iş yokherkeş herşeyi biliyo kimsenin kimseye ihtiyacı yoh.
her motor kullanıcı viraja farklı girer.burda tabiki en mantıklısı yeşil görünyor ama türkiyedeki yollarda en mantıklısı normal bir süratta dar girip dar cıkmaktır.kallabalık bir yolda zaten yeşilide yapamazsın yapmaya kalkarsan yandaki araca vurursun çift yonlu yolda onların hiçbirini yapamazsın.çünkü karşı taraftan gelen araç orası viraj oldugu için sana çarpacaktır.ayrıca çizime bakarak sadece mantık üretirsin ama gerçek yolda tecrübe konuşur.yüksek suratta dar girip dar cıkanlarda var dedigim gibi bu iş tecrübeye dayanır ve altındaki makinanin viraj kabiliyetine ( örnek bir race ile bir chopper in viraja girişi çok farklıdır) zaten nekadar usta olursan ol viraja sert gireresen hata kabul etmez.her lastiklede viraja sert girilmez.
valla sürdüğün şehire göre değişir. istanbulda isen kırmızı bile doğru kabul edilebilir
ama nşa yeşil diyorum
o çizim gidiş şeridini göstermektedir.
yeşilçizgi doğrudur, diğerlerinde ya hızı ani düşümek gerekir ki bu da arkadan gelen araca risk oluşturur ya da hızla girilirse çıkış stabil olmayacaktır.
yeşil çizginin en önemli unsuru ise değişmez altın kuralı içermektedir;
"viraja girerken karşı şeridi ve virajın çıkışını en yüksek açıyla görebilecek noktaya ulaşabilmektir. böylece viraj çıkış hızı ve yatış derecesi optimum olarak insiyatif kullanmamızı sağlayacaktır"
---------- Mesaj ekleme zamanı: 03:02 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 03:00 ----------
şakacı seniiii :mrgreen:![]()
tabikide yeşil baska secenek olamaz dıgerlerınde hızı ayarlıyamassan cakıl olursun ole o cızgı uzerınde nasıl gıdıceksın o vırajın hız kapasıtesınden yuksek hızdaysanfıstık yeşili.
![]()
Hızlı gelip,bilmediğim yolda vereceğim tepki bu olur.
Ortadaki virajda(Kırmızının kaza yaptığı)apex açısı biraz daha geniş tutulabilir frenleme durumuna göre..
Evet kagıt üzerinde dogru olan yeşil hat görünüyor fakat pratikte büyük riskleri var. Özellikle Türkiye şartlarında.Yeşil hatta virajın en dışından motoru yatırmış bir şekilde ilerlerken yoldaki herhangi bir süprizden dolayı yavaşlamamız yani motorun yatış açısını biraz azaltmamız gerekirse maselef kaçış yerimiz kalmıyor. Motosiklet çok azda dikleşse bariyerlere gireriz neden; çünkü zaten bariyerin dibinden viraj alıyoruz aramızda yeteri kadar mesafe yok.
Daha 1 hafta önce yaşadıgım bir olayı anlatıyım. Resimdeki mavi hattı takip ederek viraja giriyorum ve biraz içindeyken yolun solundaki parçalar dikkatimi çekiyor. Viraj çıkışında dikkatli baktıgımda o parçaların kamyon lastigine ait oldugunu farkettim. Bu kamyon lastiklerine kaplama yapıyorlar sanırım o kaplamalar lastikten ayrılmış ve virajın dışına savrulmuş. . Biran düşündüm bu virajı dıştan alıp motor yatmış durumdayken üstlerinden geçsem acep ne olurdu? Sonucu düşünmekten vazgeçip ondan sonraki virajlarıda mavi hattaki gibi almaya başladım. Tabiki virajlarada limitte girmedigim için şuana kadar bir sorun yaşamadım.
Yolda nekadar pislik varsa bunlar yolun en sagında ve solunda birikiyor. Bir şekilde bu alanlardan uzak durmak lazım.İşin ucunda düzgün viraj alıyım derken bariyerleri öpmek var![]()
Bunlar gavur icadı
Memleket için aslolan görüş açısı genişliğidir.. Ne kadar geniş açıyla görüyorsan doğrusu odur..
Tali yollardan geçtim, otoban harici anayollarda dahi ters şeritten gelmeler, olmadık çer-çöpün yolda bulunması vs. türü etkenler her zaman için her virajda görüş açısı en geniş olan hattın en doğrusu olduğunu söyler bize..
Resimle ilgili konuşmak gerekir ise; Bu çizim tek şerit, tek yön bir yola ait ise elbette yeşil çizgi doğru hat.. Ama yol gidiş geliş çift şerit ise minimum karşı şeride tecavüz adına mavi hat doğrusudur..Ki o bile limitlerde yatış gerektiriyor gibime geldi..
Gene de memleket için üç hat da doğru değil..
Hocam doğrusunu söylemek gerekirse kendini nasıl güvende hissediyorsan öyle kullanmalısın , senin de dediğin gibi.( bu ne kadar doğru tartışılır ).
Bunlar gavur icadı
Memleket için aslolan görüş açısı genişliğidir.. Ne kadar geniş açıyla görüyorsan doğrusu odur..
Tali yollardan geçtim, otoban harici anayollarda dahi ters şeritten gelmeler, olmadık çer-çöpün yolda bulunması vs. türü etkenler her zaman için her virajda görüş açısı en geniş olan hattın en doğrusu olduğunu söyler bize..
Resimle ilgili konuşmak gerekir ise; Bu çizim tek şerit, tek yön bir yola ait ise elbette yeşil çizgi doğru hat.. Ama yol gidiş geliş çift şerit ise minimum karşı şeride tecavüz adına mavi hat doğrusudur..Ki o bile limitlerde yatış gerektiriyor gibime geldi..
Gene de memleket için üç hat da doğru değil..
Sevgili Dostum,
Sadece bizim ülkemizde değil dünyanın motosiklete aşina ve medeni birkaç ülkesi dışındaki bütün ülkelerde yeşil çizginin en ideal çizgi olması her zaman en güvenli olduğu anlamına gelmez , ileri sürüş eğitiminde çizgi seçiminde birinci öncelik kendini güvende hissettiğin yeri seçmendir.
Yol üzerindeki riskler bizi yeşil çizgiden sapmaya zorlayabilir ama unutulmamalıdırki önünüzdeki riski en erken görebilmenin tek yolu yine yeşil çizgiyi takip etmektir.
Sonuç olarak :
Güvende olduğun sürece yeşil çizgide kal , aksi bir durum var ise bunu en erken sen göreceksin ve ona göre en erken önlemini yine sen alacaksın. Yeşil çizginin esprisi budur.
Teknik açıdan doğrunun nasıl olduğu aşağıda naçiane bir çizimde mevcut..Ama dediğimin arkasındayım hala, en doğru viraj şekli her zaman ve her zaman geniş görüş açısı olandır..
![]()
Evet, aynı şeyleri söylüyoruz, bir başka ifade şekli :cat:
Bence değil , bu teknikle ilerleyen bir sürücüden çok daha önce bu virajdan çıkılabilir. Bu sürücü ancak 3 noktasında gazı açabilmektedir. Halbuki bir süre daha dışarıda kalmaya zorlasaydı kendisini 2 ile 3 noktasının tam ortasında virajın çıkışını görebilecek ve gazı daha erken açma şansına sahip olacaktı.