Ahşap Optimist Yelkenli Yapımı

8 yaşındaki oğlum da benim gibi yelken sporuna meraklı. Yaşı ve kilosu icabı optimist kullanmaya başladı bu yaz. Ancak kulübümüzdeki teknelerin hepsi çok eski , onlarca kez tamir görmüş ve çok ağır ( 35 kg yerine 55-60 kg). Önce oğluma yenisini alayım dedim ama sertifikalı optimistler 2000 Euro dan başlıyor. Yerli kopyalarını alsak onlar da çok ağır. Araştırma sonucunda kendim yapabileceğimi düşündüm. Önce uluslararası optimist kuruluşundan ( IODA, ingiltere) planları aldım. Daha sonra evde bunları büyük kartonlara çizdim, kulüpten sundurmayı kullanmak için izin aldım. Son olarak zaman ihtiyacım vardı. 9 günlük bayram tatiline kullanmadığım 1 haftalık iznimi ekledim. Aşağıda fotoğraflarını göreceğiniz gibi aşama aşama günde yaklaşık 5 saat çalışarak 13 günde bitirdim. Sadece iç verniği ve dış epoksi kaplaması ( elyaf kullanılmayacak) kaldı, onu da yaza doğru hava sıcaklığı 25 derecelere geldiğinde atacağım.Optimist yapımında ölçülerin sınıf kuralları ile uyuşması çok önemli, yaklaşık 5 mm hata töleransı var, ve 63 ayrı ölçüm noktası var. Suya indirdikten sonra ölçüm memuru gelip sertifikasını verecek inşallah.
Tekne yapımı meraklısı var ise görüşelim. Bu yaz yeni ve daha büyük bir projeye başlamayı düşünüyorum. Tabi gerekli zamanı yaratabilirsem.

İşte aşamalı yapım fotoları...

resim001fm.jpg

resim003r.jpg

resim007c.jpg

resim009t.jpg

resim011vb.jpg

resim014d.jpg

resim018v.jpg

resim021y.jpg

resim023a.jpg

resim025j.jpg

resim029s.jpg

resim032n.jpg

resim041b.jpg

resim0440.jpg

resim048u.jpg

resim049n.jpg

resim0540.jpg

resim055.jpg

resim059sx.jpg

resim060x.jpg

resim066j.jpg

resim070c.jpg

resim082d.jpg

resim089.jpg

resim091h.jpg

Elinize sağlık, bir ara ben de heveslenmiştim su suntasından 3-4 metrelik bir tekne yapmak için.

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Harika iş çıkarmışsınız sn.@kurubuz, muhteşem bir işçilik.::biggrinn

Sertifikayı alıp denize indirdikten sonra da fotoğrafları bekliyorum. Kolay gelsin.

Süper Moderatör
Yönetici
Motosikleti
Harley Davidson Softail 107
Harika olmuş, ellerinize sağlık.

Elinize sağlık , özendirdiniz beni şahsen :) . Birini bulsam yanıma çok isterdim böyle bir işe girişmek...

Arkadaş kutlarım :cat:
Süper bir uğraş olmuş, eline sağlık.
Ben de elimdeki detaylı Pirat Planını umarım bu yaz uygulamaya başlayacağım:)

Elinize saglık, Çok güzel bir çalışma olmuş. Üretim esnasında adım adım takip ettiğiniz aşamaları gösteren bir guide yada ne biliym bir kitapçık gibi bir şey varsa paylaşabilir misiniz?

Hocam Karamürsel'de Gemi inşaatı bölümünde okuyorum..Aynı zamanda Beşiktaş Tersanesinde çalışıyorum..Benim de aklımda kafa dengi bi arkadaşımla yelkenli yapma planım var..Sizin de dediğiniz gibi muhtemelen benimki de yaza kalıcak..Dilerseniz müsait olduğunuz bi hafta sonu misafirim olun..Bu arada hakikaten elinize sağlık..

Ben bu başlığı neden şimdi fark ediyorum??
Çok güzel bir optimist çalışması olmuş.Bu arada hangi kulüp burası Büyükçekmece mi?
Bende Haliç'te Beyoğlu Yelken okulunda haftasonları eğitim veriyorum.Ve bu yaza doğru bir pirat almayı düşünüyorum.Ama yapabilirmiyim bilemiyorum çünkü en bazitinden sundurma aletim yok,Ereğli'de abilerimiz pirat yapmışlardı kulüpte.Ama uğraşmışlardı kafadan 1 aylarını almıştı.Tamda pirat için ufak ufak para biriktirmeye başladığım zamanlardayım.Benim için faydalı bir başlık oldu burası:cat:

çok güzel bir çalışma olmuş. her fotonun altında ayrı ayrı açıklama olsaymış al sana bir imalat kitapçığı. bitmiş halini sabırsızlıkla bekliyoruz. ellerine emeğine sağlık. oğlun çok şanslıymış.

elıne saglık guzel olmuş :cat: bıde dış kısmını beyaz yapsaydın şerit çekseydin ıç kısmı ahşap rengı ve cilalı ,:rendeer:çok yakışırdı

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Bayildim gercekten bayildim. Oglunuz cok sansli...Bende kiyi kaptanligi belgemi dogru adiyla amator denizcilik sertifikami 1 ay icinde alacagim Mudanya Yelken den. Hem motora hemde denize sevdali bir arkadasimla orta vadede fiber bir tekne yapma planlarimiz var. Kendisi zaten cam elyafiyla hasir nesir oldugu icin imkansiz gozukmuyor. Benim yeteneksizligimden dolayi katkim getir gotur kaldir indir mertebesinde de kalsa da , dusundukce bile heyecanlaniyorum. Denize bulasan adamdan zarar gelmez...

Hepinize teşekkürler. Şu anda pirat planları üzerinde çalışıyorum. Planlarda hala anlayamadığım bir kaç nokta var. Hesabıma göre kabuk 1750 tl ye ve 150 saate mal olacak.

Mersin İl Temsilcisi
teknenin adı ne olacak?

( hayranlığımdan nutkum tutuldu da böyle geçiştireyim dedim )

Ben bu başlığı neden şimdi fark ediyorum??
Çok güzel bir optimist çalışması olmuş.Bu arada hangi kulüp burası Büyükçekmece mi?
Bende Haliç'te Beyoğlu Yelken okulunda haftasonları eğitim veriyorum.Ve bu yaza doğru bir pirat almayı düşünüyorum.Ama yapabilirmiyim bilemiyorum çünkü en bazitinden sundurma aletim yok,Ereğli'de abilerimiz pirat yapmışlardı kulüpte.Ama uğraşmışlardı kafadan 1 aylarını almıştı.Tamda pirat için ufak ufak para biriktirmeye başladığım zamanlardayım.Benim için faydalı bir başlık oldu burası:cat:
Evet büyükçekmece. Hocamız necmettin ( neco ) hoca. Bu işi yapmak için ilk şart yapacak yeri ayarlamak . Aletler kolay. Yabancı bir sitede yazdığı gibi tekne yapımı işini bitirmeniz için bu işe kendinizi adamanız gerekli , yoksa bu iş bitmez. Hurda optimistleriniz varsa bize bağışlayabilirsiniz. Ben tamir ederim. Büyükçekmeceye bekleriz her zaman

---------- Mesaj ekleme zamanı: 12:22 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 12:17 ----------

kullandığınız malzeme kontraplakmı?

12 , 8 , 6 mm lik marin su kontrası; fırınlanmış ithal çam kereste 5 litre epoksi , 300 gram mikrofiber. Kullanılan tüm malzeme bunlar.

---------- Mesaj ekleme zamanı: 12:24 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 12:22 ----------

teknenin adı ne olacak?

( hayranlığımdan nutkum tutuldu da böyle geçiştireyim dedim )

Teşekkür ederim. Adı oğlumun adı olacak "METE"

---------- Mesaj ekleme zamanı: 12:28 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 12:24 ----------

elıne saglık guzel olmuş :cat: bıde dış kısmını beyaz yapsaydın şerit çekseydin ıç kısmı ahşap rengı ve cilalı ,:rendeer:çok yakışırdı

Aynen öyle olacak. Soğuk havada cila ve boya çok xor kuruduğunsan baharda yapacağım

---------- Mesaj ekleme zamanı: 12:33 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 12:28 ----------

Elinize saglık, Çok güzel bir çalışma olmuş. Üretim esnasında adım adım takip ettiğiniz aşamaları gösteren bir guide yada ne biliym bir kitapçık gibi bir şey varsa paylaşabilir misiniz?

Yelkenci sitesi olmadığında detaya boğmak istemedim. Yapım klavuzu planlarla beraber geliyor ancak yetersiz . Yapmak isteyen olursa yardımcı olurum.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar