[SIZE=1' Alıntı:
---------- Mesaj ekleme zamanı: 14:00 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 13:58 ----------[/SIZE]
[/COLOR]
Optimist sınıf kurallarında elyaf yasak ayrıca çok ağır olur. Bu tür yarış teknelerinde amaç hafif olması.
Acikcasi ben tekne yarisinin kurallarini pek bilmem , ama hafiflik soz konusu ise o zaman hic marin kontrasi kullanmazdim.
O zaman direk PP Honeycomb ve tek kat +45 - 45 Multiaxial Elyaf ile bu tekneji cok hafife cikrirdim. Acikcasi Kucuk oldugundan Honeycomb kullanmanin agir bir maliyeti de olmayacaktir. Ama rakiplerine hafiflikte fark atacagi kesin.Hem Honeycomb u maket bicagi ile dahi kesmek mumkun. Ama Yaris ta bu malzemeye izin varmi bilmiyorum,onu siz soyleyeceksiniz. Proje harika sonucta biz olasikliklari konusuyoruz. Zevkini cikaracak olan sizin oglan
Kimyacı bir arkadaşın yazısı, işe yarayabilir.
Polyester , Aslen epoksi reçinesidir. Genellikle iki komponentli olur. Biri ana malzeme diğeri sertleştirici. (Piyasada plastik çelik diye satılan yapıştırıcıdır.)
Bu malzeme fiber elyaf (cam elyafından üretilmiş çuval örgülü kumaş) ile işlenerek fiberglas dediğimiz yapıyı oluşturur. İşleme esnasında polyester karışım akıcı bir halde olduğundan, donma süresince liflerin arasını terketmemesi için akmayı önleyici toz katkılar kullanılır. Bu genel bilgiden sonra dünyanın en sağlam malzemesini paylaşmaak istiyorum.
Karbon fiber,
Araştırmalarla cam elyafı lifi şilteyi 3000 derceye kadar ısıtıp (sinterleşme) soğutularak karbon yağısını değiştirmiş bir malzeme elde etmişler. Daha sonra bu malzemeyi polyester ile fiberglastaki gibi işleyerek muhteşem dayanıklı bir yapı elde edilmiş. Adına karbon fiber diyorlar.
Darbeye, esnemeye son derece dayanıklı kolay kırılmayan bu malzeme
çok pahalı olmasından dolayı motorsiklet gövde ve dapo korumalarında, otoların aksesuarlarında, cep telefonlarında kullanmaktalar.
Bu malzemeyle tekne imalatıda yapılabilmektedir. Gücü yetebilenlere duyurulur.
Hepinize mutlu günler dilerim.
Alıntıdır.
Turkiyede carbon fiber tedarik eden 3 firmadan birinin sahibi olarak musadenizle hatalari duzeltmek istiyorum
Polysester aslen Epoxy recinesi degildir. Polysester den imal edilmis recinedir. Epoyx ise Polymer ve Seramik bazli bir recinedir.
Polyester iki degil 3 kompenetli olur. Sertestirici , Hizlandirici ve Recine
Teknede genelikle Cuval dokuma tarzi dedigimiz elyaf kullanilmaz, yonlu yada Multiaxial dedigimiz 2 , 3 yada 4 yonu olan ozel cam elyaflari kullanilir. (Bunun sebebi cok detayli burda sisirmeyelim)
Bahsi gecilen toz imalatta kullanilmaz. Elyaf daha dokunur iken bazi kimyasallar uzerine puskurtulur. Bu malzeme recinenin cam elyafa tutunmasini saglar
Karbon fiber icin ise
Carbon fiber Cal elyafindan elde edilmez. Iplik olarak Orlon yada Akrilik iplikten elde edilir.
Carbon fiber celikten 3 kat daha kopma dayinimina sahiptir. (Insanlar saglamlikta tam birimi soylemediklerinden bunu anlamiyorlar. Celik 0.800 g/pascal iken carbon fiber 1.800 g/pascal cekme ye dayanir) Yoksa carbon fiberi tek civi darbesi ile delebilirsiniz, ama celigi delemezsiniz. Aradaki fark onemlidir.
Insansiz hava ucaklarinin hepsi , bir cok tekne , savunma sanayi , deprem guclendirme insaat sektoru carbon fiberi hayli tuketiyor.