Müzisyen abiler, kardeşler, arkadaşlar6 Aralık günü Paul Gilbert, Romeo & Juliet Performance Hall'da olacak. Guthrie Govan, Richie Kotzen gibi 'fritöz'leri kaçıranlar için yeni bir fırsat. Hayırlı olsun.
![]()

@smtbhtyr çok şanslısın ama 15 ay sonrada ayrılmak çok zor olucak,bognerde kendi alanında ciddi sağlam bir marka sıkı hayranları var...
Duttan iyi baglama sapi olurmu bilmem ama guzel tekne olur.Bu adamı dünya gözüyle görmek lazım,hem de çok eğlenceli bir abidir kendisi...
@dylan41 daha önceden gittiğim bir akademide türkü bölümünde yanlış hatırlamıyorsam eğitmen olarak Sabahat Akkiraz vardı,yanlış hatırlıyorda olabilirim ama kendisinin yanında Asım Ekren,Fatih Erkoç,Neşet Ruacan,Berç Yeremyan,Emin Fındıkoğlu,Eylem Pelit gibi üstatlar da eğitmen kadrosundaydı...Heyt be bakıyorumda çok iyimiş gerçekten...Bu arada elimde kuru ve eski bir dut ağacı var,bundan iyi bağlama sapı olurmuş sanırım acaba oradanda mı girişsek?![]()
Bende zamanında el yapımı bas yapmıştım ama harbici el yapımıTamamen ilkel koşullarda ve tarzanca yapılmış bişeydi. Ama sonuç olarak birşeye benzemişti. Bu da fotoları ve hikayesi
İlk olarak işe gövde ağacı alarak başladım. Kocaeli - Karamürselde enstrüman ağacı satan biryerden akçaağaç aldım. Erkan Sızarlar'da oradan alıyomuş galiba. Öyle duymuştum, doğrumu bilmem ama neyse.
![]()
Eve gelince nasıl birşey yapsam acaba diye düşünürken acele edip "la benim b50 nin kopyasını yapim işte" dedim ve kendi basımın şeklini aynen çizdim.
![]()
Gittigidiyordan dekopaj testeresi alarak öğrenci evinde kesme işlemine giriştim. Alttaki sandalyede nasibini aldı tabi. Emektar sandalyem 4 sene taşıdı yinede beni
![]()
![]()
Kesim işlemi çok ses çıkardığı için işin geri kalanını yazlıkta yaptım. Ses problemi olmadığı için rahattım valla. Neyse kesim işlemi bitince gövde böyle birşeye benzedi. Manyetik bölümünü ise ahşap keski ve çekiç ile saatlerce uğraşarak yaptım. Uygun alet edevat yoktu çünkü.
![]()
Tüm manyetik yerlerini ve sapın oturacağı yeri ahşap keski ile bitirdim. Gövde neredeyse hazırdı artık. Yalnız bir sorun, üstteki bombeyi verirken çok hata yaptım. Garip bişey oldu orası.
![]()
![]()
![]()
![]()
Sapı ise gidip herhangi bir ağaççıdan aldım. Pek kaliteli bir malzeme değildi ama eğik büğük olmadığından fazla bir sorun çıkarmadı. Kesip biçip zımparaladıktan sonra şekildeki halini aldı.
![]()
Burguların yerini açıp taktıktan sonra gövdenin üzerine yerleştirdim ve şekildeki gibi oldu. Telleri gerdirdim ama truss-rod olmadığından fazla zorlamadım tabi.
![]()
Çakması ve orjinali yanyana
![]()
Aslında tam b50 kopyası yapıcaktım ama elimde "fender lace sensor" manyetikler vardı ve manyetiklerle potanslar lehimli vaziyette idi. O yüzden potansları gövdenin arkasından geçiremedim yanımda havya vs olmadığından. Mecburen gövdeye uygun pickguard yapmaya karar verdim. Nasıl yapsam diye düşünürken evde plastik ne varsa araştırdım tepsi, leğen vs ve en sonunda klozet kapağında karar kıldım ve klozet kapağından pickguardımı yaptımGüzelde oldu ama. Telleri filanda taktıktan sonra basımız çalmaya hazır hale geldi.
![]()
![]()
Sonuçta beklediğimden iyi birşey ortaya çıktı ve tesadüfmü yoksa doğal yetenekmi bilmem gövde-sap mükemmel derecede düz olduTelleri gerip akort etmeyi denedim ve sap çok eğilmeyince biraz çalmayı denedim. Tonları pek iyi değildi açıkçası, manyetik yerini biraz derin ayarladığım için de ses az geliyordu. Sap eğilmesin diye de fazla kurcalamadan söktüm.
Sonra ise gitmediğim yer kalmadı truss-rod bulmak için ama nasıl bir miretse hiçbiryerde bulamadım. Tüneldeki bütün dükkanlara bütün ustalara gittim ama yok. Sonrada basımı parça parça kaybettim zaten. Hala içimdedir. Kendi ellerimle yapmıştım halbuki. Neyse böyle bir tecrübe oldu işte banada.
Arkadaş baştan dikkatli bakarsan ney çalan var,klavye var,davul var,bas var,bağlama var...Evet gitar fazla ancak ne yazık ki dememek lazım...Müzikle bir şekilde uğraşsın insanlar,kaldı ki ben kendi kültürüne sahip çıkmakla uzaktan yakından bir alakasını göremiyorum...Müzik dediğin evrenseldir...Batıya ait olan bir enstrümanla doğuya ait ezgileri de çalabilirsin...
---------- Mesaj ekleme zamanı: 22:15 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 21:36 ----------
Arkadaşlar konunun başlarında söylemiştim...2 adet gitar kullanıyorum...Biri Gibson LesPaul birde kendi yaptığım var...Bunun yapım aşamasına dair foto çekmemiştim zamanında...Yine de merak edenler için anlatıp paylaşayım;
Önce elimde ki Hohner gitarı en ufak parçasına kadar söktüm...Daha sonra keresteciler sitesinden "bubinga" cinsi ağaç buldum..O zaman bana söylenen gül familyasından afrika kökenli çok sert bir ağaç olduğuydu...Bende sustain fazla olması için sert ağaç arıyordum...Fakat bulduğum ağaç gitarı en olarak karşılayabilecek kadar geniş değildi...Biz de kolun altında kalan bombeli kısmı ek yapmayı düşündük...
Sonra bu ağacı ve eski hohner'in kasayı masko'da eski bir arkadaşın dayısına götürdüm...Yetenkli Samuel Usta buna şekli verdi ve ek olacak kısım için mengenede 2 gün tuttu...
Daha sonra ben çentikli gövdeyi günlerce kalından inceye zımparaladım...En son sünger zımparayla defalarca ağaç sedef gibi parlayana kadar zımpara yaptım ve en son vernik attım...Yanlış hatırlamıyorsam 2 kat vurmuştum verniğide...
Sonra toparlamaya geldi...Gibson daki köprü manyetiğini Seymour Duncan full shredle değiştirmiştim...Elimdeki Gibson a ait 498T alnico da bunun üzerinde köprü manyetiği olarak yerini aldı...Bu arada ağaç o kadar sertti ki vida için delik açarken matkap ucu bile kırdı...
Buyrun bunlarda resimleri;
(Üstünde abidik kubidik eskiden yapıştırdığım zamazingolar var...Pickguard değişecek,siyah ya da krom renkle)
[/URL][/IMG]![]()
[/URL][/IMG]![]()
[/URL][/IMG]![]()
Ağacın damarları,çizgileri,deseni gerçekten çok hoşuma gidiyor...Ses için şöyle diyeyim;Diğer manyetikler pek iç açıcı değil ama les paul den gelen manyetikle bu ağacın birleşimi sokak kedisi gibi bir ses çıkarıyor...Ancak klavye gövdeyle birleştiği yerden oynama yaptığı için bir elden geçirmem lazım...
Sonuç olarak çalsamda çalmasamda benim için manevi değeri büyük ve hayatımın bir ara önemli bölümünü kaplayan,parmaklarımı kanatana kadar severek uğraştığım bir mevzudan bana hoş bir anı olarak kalacak...![]()
bir tek senin üflemen daha çok değer katardı yegane olurdun :cherry: ama bir arkadaş daha var mansurdan kıza geçecekti...
motorcu olmak , motor sahibi olmak değil ki
motorun olmasa da o ruhu taşıman yeterli :wiinkk:
ne motorcular gördüm motoru yok
ne motorcular gördüm ruhu yok :mrgreen: