F650GS deneyimi
Merhaba,
BMW F650 GS harici bir motosiklet kullanmadım desem yeridir. O yüzden bu motosikletin "bana göre" artılarını ve eksilerini anlatmak isterim.
Öncelikle, GS ilk motorum sayılır, 15 yıl önce scooter kullanmıştım, arada başka motorum olmadı ve doğrudan 650GS ile başladım. Daha doğrusu GS buna uygunmuş, bunu referans alarak başladım. Ayaklarımın yere basmasında hiç sorun yaşamadım, her duruşta iki ayak birden tam basarak ayağa kalkabildiğim bir yüksekliği var. Boyum 180, kilom 75. Motosikletin dengesinden memnunum, acil duruşların hiçbirinde frenler beni üzmedi. ABS gerçekten iyi çalışıyor ama en önemlisi de ön tekerleğin kilitlenmesini engelliyor. Arka frende ise ABS çok daha fazla çalışıyor. Bu, motosikletin ön frenle durduğunu bilmeyenlere iyi bir öğretici.
Mekanik açıdan sorunsuz bir motosiklet, sağlam. Ancak parçası sıradışı bir şekilde pahalı. BMW alınacaksa buna çok önem vermek gerek. Arıza çıkarmıyor ama bir başladı mı her an ekonomiyi çökertecek şeyler çıkartabiliyor. Mesela boğaz kelebeğinden sonraki plastik hortum Borusan'da 100 Euro. Sıradan bir hortum olmasa da sıradışı bir fiyat. Rölanti ayarlayıcısı VDO marka bir elektrikli motor. Karaköy'de o motoru 15-20 liraya bulursunuz ama işte BMW için bu fiyat 100 Euro'ya çıkıyor. Şöyle bir düşündüğünüzde, yaptığınız masraflar ciddi tutarlara ulaşabiliyor. O parça belki 10 yıl gidecek ama işte o anki maliyet çok yüksek oluyor.
BMW F650GS yazılım yönetimli bir motor. Bu, sensörler, dirençler, elektrik motorları, valfler anlamına geliyor ve algılamada bir sorun olduğunda bu motorun düzgün çalışmasını engelliyor. Yakın zamanda yaşadığım rölanti sorununu sadece BMS C'yi resetleyerek hallettiğime inanamıyorum. Yazılım güncel değil ve hata kayıtları beyinde biriktikçe motorun çalışması sorunlu hale gelebiliyor. Ayrıca yazılımın yönettiği elektrovalfler ya da dirençli algılayıcıların ayarlarının iyi yapılması şart. Ya bunları kendin bileceksin, ya da ustan iyi olacak.
Yakıtı ise gerçekten iyi. Şehir içinde bir depo benzin için şu an 45 TL para ödüyorum ve 240-250 km yol yapıyorum. Şehir dışını daha ölçme fırsatım olmadı.
Ardçı için oturduğu yer önemlidir. GS'de çok rahat bir pozisyonu var ve neredeyse sürücünün kaskının üzerinden yolu sayredebiliyor, boylar aynıysa. BMW aksesuarları gerçekten pahalı. Bende yan körüklü çantalar, topcase ve depo üstü çanta var BMW marka. Ama motorla birlikte bunları almış olmasaydım, bunlar için bir commuter parası vermek zorunda kalacaktım.
Sonuç olarak BMW F650 GS çok ekonomik bir motor değil. Motosikletin ekonomisini düşündüğünüzde sadece yakıtını düşünemezsiniz. İşletme maliyeti önemlidir. Bana göre 650GS işletme maliyeti yüksek bir motor. "Bana göre!"
Şurası kesin ki, bir 1150GS bir 650GS'den daha uygun işletme maliyeti açısından. Elbette yine bana göre. Uzun zaman 650GS kullanmış bir arkadaşım, onarım için ustada karşılaştığımız gün şunu demişti: 650GS bir ya da iki yıllık bir motordur, bir boxer'e geçersin ve ustanın yüzünün unutursun. Bu, 1100, 1150 ya da 1200GS'ye işaret elbet. 1200GS için sadece 2007 sonrası, öncesinin sorunlarını anlata anlata bitiremiyorlar.
Motoru için de birkaç kelam: 650GS Avusturya'lı Rotax'ın ürettiği motoru kullanmakta, bu motoru Aprilla ve KTM de kullanmıştı. Türkiye şartlarının motoru olduğunu düşünmüyorum. Gücü tatminkar ama alt ve üst devirlerde sorunlu. Alt devirlerde birden gaz vermeler sonucu devirdaim pompasının keçeleri yüksek basınç görüyor. Yüksek devirlerde ise o küçük pervane yağı ve suyu döndürmeye yetişemiyor. Dolayısıyla 650GS yüksek ve düşük devirlerde benim için daima tedirginliktir. Bu devirlerde başıma gelen arızalardan biliyorum bunu. 3000-4500 aralığı bence en uygun aralık. Yeğenimin commuter'i bile 8000 devir çevirirken, biz 8000 devri sadece redline bölgesinde görebiliyoruz. Hoş, bunu istediğimiz de söylenemez ama tatlı devir aralığı 650GS için bence dar.
Ayrıca, ister 650GS olsun ister diğer büyük abileri olsun trafikte çok "kızgın" oluyorlar. Biz alıştık yoğun trafiğe ama BMW motosikletler hala alışamadı. Belki son modellerinde bu hararet sorunu halledilmiştir, bilmiyorum. Hararete alınacak önlem de yok, zaten fan trafiğe girdiğinizde çalışmaya başlıyor, çıktığınızda hıza bağlı olarak duruyor. A bir de, BMW F650 GS, rölantide uzun süre çalıştırılmamalı. Doğrudan hararet demek bu. Zaten BMW'nin servis bültenleri de "idle position" konusunda uyarılarla dolu. Yani çalıştır ve git. Rölantide çalışır halde bırakma.
Deneyimlerimi aktardım, BMW F650GS için. Çok seviyorum motorumu, ama satılığa çıkardım, çünkü artık büyük abisine gönlüm kayıyor; 1150GS.
Selamlar...
baran