- Katılım
- 10 Haz 2009
- Mesajlar
- 504
Büyük geçmiş olsun abicim,Allah bir daha yaşatmasın inş.. öküz olayı iyi olmuş fakat kırmızı bir dikdörtgen yerine daha bi kıllı boynuzlu bişey çizsen yakışırdı yani 
Merhaba Arkadaşlar,
Sanıyorum bir kaç istisna dışında hepimiz aynı zamanda Araba kullanıcısıyız. Bir çoğumuz benim gibi "Bazen" motosiklet kullanıyoruz.
Araç kullanmanın felsefesi bana göre "Bisiklet" kullanmaktan geçer.
Çocukluğumda oldukça fazla bisiklet kullandığımdan öğrendiğim şeylerden bir tanesi çevremdeki araçların -duruyor olsalar bile- beklenmedik, trafik kurallarından daha çok fizik kurallarına uygun hareketler yapabileceğidir.
Bu sebeple, gerek motorda, gerekse araç kullanırken "iyi sürücü" olmanın bana göre ölçüsü, diğer sürücülerin hatalarını tolere edebilme kabiliyetimizdir.
Hatta ben araç kullanırken (araba veya motosiklet) yol kenarında bekleyen kişilerin intihar etmek için benim aracımı seçmelerinden bile endişe duyarım.
"Öküz" olarak nitelendirilen sürücünün bu beklenmedik davranışını araç kullanırken hepimiz 10 yılda bir de olsa yapabiliyoruz bazen.
Bu sebeple aşağıdaki ilk anda aklıma gelen konularda herkesin dikkatli olmasını temenni ederim.
1. Duran araçların her an sol kapılarının açılabililir ve içinden insanların çıkabililir. (Sürücü veya çocuk)
2. Yogun trafikte araçlar dururken bizler hızla aralarından geçebiliyoruz. Bu araçlardan bir tanesinden araçlar durduğu için birisi inebilir.
3. Kavşaklarda son anda fikir değiştiren bir araç önünüzü kesebilir. Bence kavşaklara/yol ayrımlarına yakın yerlerde orta şerit tercih edilmeli.
4. Sollama yapmayacak isek arkamızdaki ve önümüzdeki araçlarla mesafe korunmalı.
5. Ard arda seyreden iki kamyonu birden sollayamayacak isek sollama hiç yapılmamalı. İki kamyonun arası, arkadaki kamyonun frenlerinin tutmama olasılığına karşı çok tehlikeli.
6. Yol kenarlarındaki yeşil alanların sulanmasından dolayı yolların ıslak olabileceği daima göz önünde bulundurulmalı.
7. Araçlar sinyal kullanmıyorlar diye çok eleştiriyoruz. Ancak bizler de kullanmıyoruz. Sinyal kullanımına özen gösterilmeli. Sinyaller arkada araç yoksa dahi öndeki araçlar için de kullanılmalı. Öndeki araçlar bizleri dikiz aynalarından takip edebiliyorlar.(Ben araç kullanırken arkamdaki motorun ne yapacağını asla kestiremiyorum.)
8. Motosiklet kullanımı bir ulaşım aracından çok keyif sürüşüdür. Motosikletle asla bir yerlere acele yetişmemeliyiz. Zaten şehir içinde motosiklet yavaş da gitsek en hızlı ulaşımaracı durumunda. Bu durum zevk için motosiklet kullananlar kadar bunu profesyonel kullananlar (özellikle motokuryeler) için de geçerli.
9. yerçekimi ve sürtünme kuvvetini daha çok kullanmalıyız. ilerde duracağımız ışıklara yakınken gaza basmak yerine aracımızın gazını kesmek daha doğru hem benzin tasarrufu hem de balatalardan tasarruf etmiş oluruz. (Arabamın fren balataları 150,000 Km de. henüz hala değişme vakti gelmedi.) Motosiklet fren balataları da çok pahalı
10. Son olarak araba sürücülerinden beklediğimiz saygıyı biz de onlara göstermeliyiz. Araba kullanıcılarının çoğu -bir kaç yıl öncesine kadar ben de dahil- yollarda motosiklet olduğunu bile bilmiyorlar. Bunu hep gözönünde bulundurmalıyız.
Hepinize, güvenli ve keyifli sürüşler.
Ve osbourne arkadaşımıza büyük geçmiş olsun.
----
Bu yazımı hiç kimseyi eleştirmek için yazmadım. Sadece kendimce doğru olduğunu düşündüklerimdir. Bir sürüş tavsiyesi değildir. Herkes kendi tecrübe ve bilgisi ile araç kullanmaya devam edecektir.
2. Yogun trafikte araçlar dururken bizler hızla aralarından geçebiliyoruz. Bu araçlardan bir tanesinden araçlar durduğu için birisi inebilir.