yeni yiv açtırmak

arkadaşlar yakınım honda titan sübab kapağını takarken civatayıyı fazla sıkmış ve silindir kapağındaki yivi attırmış.yeni yiv açmak için ne yaptırmak lazım

Motosikleti
Piaggio beverly 400 / Aprilia sr gt 200
silindir milerindeki vida dişlerimi?

arkadaşlar yakınım honda titan sübab kapağını takarken civatayıyı fazla sıkmış ve silindir kapağındaki yivi attırmış.yeni yiv açmak için ne yaptırmak lazım
İyigeceler.
Silindir kapağı üzerindeki delikte bulunan vida dişleri bozuldu ise (muhtemelen Metrik 6mm olandır) yapacağınız işlem basit. Bir el breyzi (matkabı) 1 adet 7 çapında Matkap ucu, 1 adet M8 klavuz ve klavuz tutucuya ihtiyacınız var.
Öncelikle el matkabına 7 çapındaki matkap ucunu takın. Dikkatlice eski deliğin içini bu matkapla tekrar delin. Klavuz tutma koluna M8 klavuzu bağlayın (bunu satın aldığınız yerden isteyebilirsiniz) M8 klavuzun ucu koniktir ve deliğin içine bir miktar girer. Şimdi deliğin üzerinde klavuzu bastırın ve yavaşça yarımşar tur aralıklarla geriye çevirmeden döndürün. Böylece vida dişlerini yeniden oluşturabilirsiniz.

Bu işlem sanıldığı kadar zor değildir. Matkap ucu, klavuz ve tutucu ile malliyeti 20 lirayı geçmez. Herkes yapabilir niyeti ile yazmadım tabiki. Sadece bir fikir olabilir düşüncesi ile paylaştım...

yukarıdaki yöntemi denerseniz m8 için 6.7 veya 6.8 ile delmelisiniz. 3ü 5i arama demeyin, büyük delik kolay yalama olur.

serbest elle delinen delik düzgün olmaz.m8 in matkap çapı 7 değildir.serbest elle delinen 7 mm çapındaki delik 7.5 mm çıkar ki buda klavuzun dişleri açmasına yetmeyecek, hali hazırda sıyırmış dişli bir m8 deliğe sahip olacaksınız...
o yüzden bu şekilde bir işe kalkışmadan söktüğünüz parçayı bir atölyede tezgaha bağlayarak deldirin ve sökmeden de klavuzu ağızlattırın.kolay gelsin...

M8 ince diş için 7.2 normal diş için 7mm patkap çabı vardır. 6.8 için 1.2 adımlı kalın diş açmalısınız ki...Bu da kısa mesafede yeterli diş oluşumunu egneller.

Konuyu dağıtmak için yazmıyorum.... Dediğiniz gibi M8 1.25 normal, M8 1mm ince diş doğru (bende aynı şeyi söylemedim mi yukarıda :silent:). Ama matkabı genelde 6.5-6.8 kullanırsanız dişin üst kısmında ezilmeye bağlı trapez diş oluşumu yada dişde ezilme görülüyor. Bizde buna kalın diş diyoruz. Genelde bir miktar dişi kuvvetlendirmek için tercih edilir. Ama kısa mesafedede tercih edilmemeli....Bence...

Ama matkabı genelde 6.5-6.8 kullanırsanız dişin üst kısmında ezilmeye bağlı trapez diş oluşumu yada dişde ezilme görülüyor. Bizde buna kalın diş diyoruz. Genelde bir miktar dişi kuvvetlendirmek için tercih edilir. Ama kısa mesafedede tercih edilmemeli....Bence...

biz öyle birşey demiyoruz hocam :mrgreen:
6.8 standardıdır bu işin. malzeme yumuşaksa 6.7 ilede delebiliriz.

T1M6 [6.8MTKP]
S1000 M3
G0 G90 G54 X0 Y0
Z20
G83 Z-20 R1 Q3 F120
X50 Y50
G0 Z100
T2M6 [M8KLVZ]
M29 S150
G0 G90 G54 X0 Y0
Z20
G95
G84 Z-8 R2 F1.25
X50 Y50
G0 Z100
M30

:queen:

biz öyle birşey demiyoruz hocam :mrgreen:
6.8 standardıdır bu işin. malzeme yumuşaksa 6.7 ilede delebiliriz.

T1M6 [6.8MTKP]
S1000 M3
G0 G90 G54 X0 Y0
Z20
G83 Z-20 R1 Q3 F120
X50 Y50
G0 Z100
T2M6 [M8KLVZ]
M29 S150
G0 G90 G54 X0 Y0
Z20
G95
G84 Z-8 R2 F1.25
X50 Y50
G0 Z100
M30

:queen:

:)...madem öyle diyorsunuz....Ne diyeyim...
De....CNC Programının konu ile ilgisi nedir? Anlayamadım...

Motosikleti
Piaggio beverly 400 / Aprilia sr gt 200
İyigeceler.
Silindir kapağı üzerindeki delikte bulunan vida dişleri bozuldu ise (muhtemelen Metrik 6mm olandır) yapacağınız işlem basit. Bir el breyzi (matkabı) 1 adet 7 çapında Matkap ucu, 1 adet M8 klavuz ve klavuz tutucuya ihtiyacınız var.
Öncelikle el matkabına 7 çapındaki matkap ucunu takın. Dikkatlice eski deliğin içini bu matkapla tekrar delin. Klavuz tutma koluna M8 klavuzu bağlayın (bunu satın aldığınız yerden isteyebilirsiniz) M8 klavuzun ucu koniktir ve deliğin içine bir miktar girer. Şimdi deliğin üzerinde klavuzu bastırın ve yavaşça yarımşar tur aralıklarla geriye çevirmeden döndürün. Böylece vida dişlerini yeniden oluşturabilirsiniz.

Bu işlem sanıldığı kadar zor değildir. Matkap ucu, klavuz ve tutucu ile malliyeti 20 lirayı geçmez. Herkes yapabilir niyeti ile yazmadım tabiki. Sadece bir fikir olabilir düşüncesi ile paylaştım...

evet hocam benim motorun yağ tahliye deliğini bu şekilde yaptılar :cat:

M8 ince diş açılacaksa alınacak kılavuzun da ince dişli alınması gerekir. 7 mm deliğe normal M8x1.25mm kılavuz sürerseniz iş mahfolur. Sayın Teknikhoca alınacak kılavuzun M8x1mm yani ince diş olması gerektiğini söylemeyi unutmuş herhalde.

Eğer delik elde delinecekse ben olsam eski deliği önceden 6 mm matkap ile delip varolan yivleri güzelce temizler, daha sonra 7 mm ile delerim. Çünkü yivli bir deliğe yiv derinliğinden daha geniş matkap sürmek delik ekseninin kaymasına sebep olabilir. Kılavuz çekme sırasında ayçiçek yağı kullanmak da en eski kızılderili numaralarından biridir.

Bu arada hali hazırda olan delik kapağın yüzeyine dik ise tezgahta açmak mantıklı. Ama eğer dik değilse deliği elde açmak çok daha doğru olabilir. Zaten yeni delik açılmayacak, eski delik çapı 1 mm genişleyecek. Eski delik, matkap ucuna kılavuzluk eder, sorun olmaz.. Ama bu işleri daha önceden yapmamış bir kişi kolaylıkla işi telef edebilir. İşi bilene yaptırmakta fayda var.

Son düzenleme:
M8 ince diş açılacaksa alınacak kılavuzun da ince dişli alınması gerekir. 7 mm deliğe normal M8x1.25mm kılavuz sürerseniz iş mahfolur. Sayın Teknikhoca alınacak kılavuzun M8x1mm yani ince diş olması gerektiğini söylemeyi unutmuş herhalde.

Eğer delik elde delinecekse ben olsam eski deliği önceden 6 mm matkap ile delip varolan yivleri güzelce temizler, daha sonra 7 mm ile delerim. Çünkü yivli bir deliğe yiv derinliğinden daha geniş matkap sürmek delik ekseninin kaymasına sebep olabilir. Kılavuz çekme sırasında ayçiçek yağı kullanmak da en eski kızılderili numaralarından biridir.

Bu arada hali hazırda olan delik kapağın yüzeyine dik ise tezgahta açmak mantıklı. Ama eğer dik değilse deliği elde açmak çok daha doğru olabilir. Zaten yeni delik açılmayacak, eski delik çapı 1 mm genişleyecek. Eski delik, matkap ucuna kılavuzluk eder, sorun olmaz.. Ama bu işleri daha önceden yapmamış bir kişi kolaylıkla işi telef edebilir. İşi bilene yaptırmakta fayda var.

Merhabalar...
Aslında burada böyle bir uygulamayı önerirken bu işin motorun sökülmeden yapılması gereken basit bir öneriden bahsetmek istedim sadece. Zira aslolan tabiki motorun sökülmesi; matkap tezgahına bağlanması ve M7 matkapla değil, M7 parmak freze ile deliğin delinmesi gerekmektedir. Zira bahsi geçen yer kör deliktir ve orjinali de parmak freze ile delinmiş olup, matkapla delinmesi durumunda, matkabın ucunda var olan 118 derecelik açı nedeni ile zaten çok az olan diş sayısı daha da azalacak ve ileride daha büyük sorunlar ile karşılaşılacaktır.

Burada önerilmesi gereken tabiki "bir tamirciye gidin" olmalıdır. Ama arkadaşım burada böylesine bir öneride bulunulmasını talep ettiyse, en azından eli işe yatkın birisi ile basitçe soruna çözüm bulmasını önermektir amaç. Burada amaç basit bir çözüm önerisidir.

arkadaşlar yiv değil ama vida yatağına yay sardırttım adam bildiğimiz metrik yayı içine güzelce sardı yuvaya sıkıştırdı eskisinden de sağlam oldu bunu yapan ağaç motoru çapa makinası ilaç motoru tamircisi 2 tane yiv atıktı toplam 15 liraya yaptı allah razı olsun

arkadaşlar yiv değil ama vida yatağına yay sardırttım adam bildiğimiz metrik yayı içine güzelce sardı yuvaya sıkıştırdı eskisinden de sağlam oldu bunu yapan ağaç motoru çapa makinası ilaç motoru tamircisi 2 tane yiv atıktı toplam 15 liraya yaptı allah razı olsun

arkadaşım bir daha vidayı sıkarken dikkatli ol,millet yukarda birbirini yiyor:queen:

Motosikleti
750x
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Motoru değiştir kurtul.
Hem kesin çözüm olur :)

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar