Bugun Sabah dun akşamki aldıgım shell advance sx 15W-50 yagı degiştirmek icin eve uzaklıgı 15 km olan shell petrola gittim.Ordaki görevliye Yagı yanlış aldıgımı açmadıgınımı ve degiştirmek istedigim söyledim. Kasiyer bana Nezaman aldımı sordu bende dün akşam almıştım dedim. Kasiyer - Dün akşam aldıysanız bugun degiştiremezsiniz dedi bende sebebini sordum bilgisayar sistemli calıştıgımız icin degişim yapamam dedi. şimdi elimde kalan yagamı yanayım yaktıgım benzine mi yanayım. bu yagı koysam 500 km sonra filan degiştirsem bişey olurmu? sentetik yag ile normal yag arasında ne fark var? teşekkürler
Yok ya bişey olmaz, değiştiremediysen kullan ama bi dahakine aklında bulunsun (VSX) alırsın. Sentetik yağ ile mineral yağ arasında ne fark var ? Şimdi buraya yazsam çok uzun yazmam gerekir, ama forum ortamında farklı yerlere yazdım ve bu konu hakkında forumda bir çok yazıda okudum. Yani arattırırsan bulabilirsin.
Pratik bir bilgi: Bi web sitesinden alıntıo yapıp kopyalıyorum.
SENTETİK YAĞLAR
Mineral esaslı baz yağların özellikleri, ham petrolün özellikleri ile sınırlıdır. Ayrıca; son yıllarda dünyadaki ham petrol üretiminin azalması ile petrol fiyatlarında görülen hızlı artışlar, günümüzün gelişen teknolojisi sonucu daha zor şartlarda çalışabilecek yağlara gereksinim duyulması nedeniyle sentetik yağlayıcıların kullanılması ile ilgili çalışmalar gün geçtikçe artmaktadır.
Sentetik yağlar petrol esaslı olmayan kimyasal sentez yöntemleriyle elde edilir. Kimyasal proseste sentetik yapıyı meydana getirecek hidrokarbon moleküller boyut ve şekil bakımından birbirinin benzeri olacak biçimde tasarlanır. Sentetik yağlar özenle düzenlenmiş bu yapısı sayesinde düşük sürtünme, düşük sıcaklık, en az aşınma, enerji (yakıt) tasarrufu gibi birçok üstün özelliklere sahiptir. Çok düşük sıcaklıkta kolay akar, çok yüksek sıcaklıkta incelmez. Yüksek oksidasyon ve ısıl mukavemeti sayesinde kullanım ömrünü uzatır. Laboratuar ortamında farklı bir teknoloji ile üretilen sentetik yağlar,mineral yağlara oranla daha yüksek ve daha düşük sıcaklıklar ile yüksek basınca karşı dayanıklıdır.