Abi aynı sorun benim ybr'dede vardı yan sanayi taktık ses yaptı,bizde balatayı söküp yağladık ince yağla sildik taktık,yaklaşık 1'km firene basılı gittim firen tutmaya başlayınca ayağımızı çektik tabi doğal olarak

belki bu yaptığımız iş size saçma gelebilir ama!! herşey tecrübe derim ben, yağlama işinden sonra 1 sene kullandım ne ses yaptı ne birşey :cat: denemende fayda olur derim :rendeer: selamlar
3) Frenler ötüyor
Disk frenlerin ötmesi en fazla karşılaşılan ve en sinir bozucu sorunlardan. Burada da genelde frenin kendisinden kaynaklanan bir sorundan ziyâde montaj ve kullanım hataları söz konusu. Fazla esnek amortisörlerin de ötmeye neden olabileceklerini belirtip diğer noktalara geçelim:
Fren alıcılarının törpülenmemiş olması (bkz. yukarısı) kaliperlerin tam olarak yerlerine oturmamış olmalarına ve dolayısıyla titreyip ötme yapmalarına neden olabilir.
Kirli diskler de ötmeye yol açabilirler. Diskleri temizlerken mineral yağ içermeyen temizleme maddeleri kullanmaya dikkat etmek gerek. Ya deterjanlı su ile, ya da alkol ile silmek en iyisi. Bunun yanında diskleri 180 numara zımpara kâğıdı ile daireler şeklinde dönüş istikametinde silmek de faydalı.
Ötmeye neden olan bir sorun da camlanmış veya kirlenmiş balatalar. Basınç, ısı vs. yüzünden balatalar camlanabilir, yüzeyleri sertleşir, frenler ötmeye baslar. Bu durumda 120 numara bir zımpara kâğıdı ile balataların yüzeyini birkaç defa silmek, bunu yaparken de zımpara kâğıdını masa gibi düz bir zemine koyup balataları kâğıt üzerinde hareket ettirmek en iyisi. Ayrıca balataların kenarlarını da törpülemek ses önleyici bir adım. Balatalar kirlenmişseler genelde yapılacak birşey yok. Hele balataya yağ gelirse balatayı atmak tek çözüm (sadece metal balatalarda geçerli olan balatayı ocak üzerinde yakarak temizleme vs. gibi yöntemleri unutalım).
Yukarıda da belirttiğimiz gibi sürtmeye de neden olan tekerlek mandalının hafif bir model olması, yeteri kadar sıkı olmaması titreşimlere yol açıp ötmeye neden olabilir, dolayısıyla burayı kontrol etmekte fayda var.
Jant tellerinin yeteri kadar gergin olmamaları da titreşime yol açıp gürültü kaynağı olabilir. Jant telleri ve gerginlik konusunda sayfamızda Jant ve tekerlek tüyoları ile Tekerlek örüyoruz yazılarına bakılabilir
mtbtr sitesinden alıntı yaptık.