Herkase iyi akşmlar..
Sizlere motor ile ilgili başımdan geçen bir olayı anlatayım...
Yıl 1980 , 1968 model 85 bin Km de 65 yaşlarında bekar bir doktordan çok temiz bir Wolkvagen ( Kaplunbağa ) aldım .5 , 6 ay kullandım . hiç bir sorun yoktu.
Yazın bir haftasonu 10 günlüğüne marmarise tatile gidecektik.Cuma akşam üzeri hanımı işten alıp Cumartesi sabahı yola çıkacaktık.Cuma günü bakımlarını yaptırdım.Tamirciden eşimi işinden almaya gidiyordum. Yolda giderken bie ara takır ,takır diye ses geldi ve araba kazıklıyarak durdu.İnim baktım araba boşa alınca kayıyor vitese alınca kazıklıyordu.
Neyse çekiciyle tamirciye geri döndüm. Tamirci baktı sibop kestiğini söyledi.
Motoru açtık . Sibop baş tarafından kopmuş , pistonun üzerine düşmuş , piston motor kapağı arasına sıkıştırınca pistonu üstten delmiş.O sıkışma ile biye kolu ( Piston Kolu ) ortadan kırılmış...Yani motor darmadagın olmuştu.
Bana 4 adet yeni piston , 4 adet yeni gömlek ,yeni biye kolu ve yeni siboplara malolmuştu..Yani maddi olarak canıma okumuştu..
Evet konuya girelim.
ZAT 150 çin malı motor. Peki Wolkvagen...?..
Koskoca Alman teknolojisi var..????????
Bu olaylar bütün araçlar için geçerlidir.Maden yorulması diye bir şey vardır.
Uzun kullanım , yanlış kullanım , limitlerin zorlanması , gözden kaçan en
ufak imalat hatası bu durumları yaratıyor...
Arkadaşlar şunu unutmayalım İKİ TEKER her zaman DÖRT TEKERDEN
on defa daha tehlikelidir.
,
Ben bunu motora her binişimde düşünüyorum ve ona göre kullanırım..
Siz hata yapmasanız dahi karşınızdakinin hatası bize çok pahallıya mal olabilir....
Garibime giden Arif beyle ilğili bir husus var..
Arifbey o yaz makina mühendisi çıktığını söylüyor...
Ben motoru kullanırken ,, motorun sesini devamlı dinlerim.Motorun sesinde en ufak bir değişiklik hissetsem , araştırır. vidaları ve sesin geldiği yeri kontrol ederim.
Arif bey motorun bütün vidaları gevşediği halde nasıl duymadı ve farkına varmadı.??????
Normal bir vatandaş farkına varmadı diyelim ama onun farkına varmamasını oldukça garipsedim....
Ortalama 1.500 ..1.700. Ytl ye motor alıyoruz. Hem güzel .hem kullanışlı hemde sağlam olsun istiyoruz.
Nekadar köfte o kadar ekmek derler ama bence zatların ..Köftesi ekmeğinden fazla.....
Kalın sağlıcakla...
Herkese kazasız ve zevkli sürüşler...