Panik fren korkum depreşti :)

Ben fren mesafesini kısaltır demedim ki abi :)
Konuda panik frenden bahsediliyor.
Panik frende en cok yapılan hata ne peki?
On freni kitleyip yere yapısmak. Cogu insan bu yuzden duracak mesafeleri var olmasına ragmen yatırıyor motoru.
Panik fren konusunda sorun cıkartmayan bir sisteme cevabım buydu benim. :)

aYe

Seni unutmayacağız
Nur içinde yat
ABS'nin işlevi ıslak zemin olduğunda devreye girip aracın kontrolünün kaybolmasını engellemektir"[/B] Yani kuru yolda ABS avantaj değil dezavantaj getirir.

Bu cümle hatalı!

ABS zeminin ıslak kuru nemli asfalt beton çimli kumlu oluşundan bağımsız daima devrededir, kontrol ettiği ise lastiklerin kitlenmesi durumudur.

Lastiklerde kitlenme durumu oluştuğunda söz konusu her lastik için ayrı ayrı fren hidrolik basıncı düşürülür, böylelikle aracın daima sürücü kontrolünde olması temin edilir.

Tabiki zemin ne çeşit olursa olsun(buz dahil) ABS kontrolsüz durma mesafesini uzatır, kontrollü durma mesafesini kısaltır.

Benide korkutan konuların başında fren mesafesi geliyor.Birde sağ tarafta park halindeki bir aracın aynaya bakmadan veya soluna bakmadan yola çıkması bunu genelde minibüsler hep yapıyor.

Benim başımdanda böyle bir olay geçti.
3-3,5m genişlikteki bir yolda ilerliyorum. Yolda gidiş geliş yönünü belirleyen ne bir çizgi nede refüj var. Motor çin malı cup model 125cc. 30-40km/s civarı hızda ilerliyorum sanırım.(İbreye hiç bakmadım) Karşı yönden gelen cip (Kia Sorento) sağ tarafımdaki sokağa girmek istedi ve bunu yaparken benim geldiğimide görüyor. Bu sırada bende aynadan arkamı kontrol ediyordum. Bir baktım cip dönmeye başlamış. Frenlere asıldım yanlız, ön frene arkaya oranla biraz daha fazla bastım. Motorda iki kişiyiz. Frene bastığımda ağırlık öne kaydığı halde ön teker kilitlendi ve önce sağa doğru hafif kaymaya başladı. Sağ tarafa kaymayı önleyeyim derken aniden sola çevrildi ve motoru zor zapdettim. Sanırım lastiğin kötü oluşundan kaynaklanıyor. Devrilmeden durdum. Bu sırada cip sürücüsü benden daha yavaş bir şekilde ilerliyor. Sanırım çarpıp çarmayacağımı seyrediyordu. Durduğumda cip'in arka tamponu, motorun sağ yanını kapatacak hizadaydı hala. Cip sürücüsü durmuştu. Benimde şalterler atmış vaziyette, bir yandan motordan inerken bir yandanda adama sövüyordum. Ben adamın yanına giderken oda indi sanırım bana çıkışacaktı. Saydığım küfürleride baştan sona duymuştur. Sonra fark ettim camlarının açık olduğunu.
Yanına gidip konuşmamız şu şekilde;
Ben: Ne yapıyorsun la sen, benim geldiğimi görmüyor musun?
Adam: Sen yavaş geliyordun.
Ben: Ben yavaş geliyorum diye önüme atlaman mı lazım? Yol hakkı benim. Ben geçeyim ondan sonra geçiyorsan geç.
Adam: Yol hakkı senin diye üstümüze mi çıkman lazım?
Ben: Çarpsaydım ne olacaktı? Gördün işte zar zor durdum.
Tabii konuşma esnasında iyice gerildim. Herife dalacaktım artık, etraftaki insanlar gelip ayırdı.

Biraz uzun oldu.Ama durum aynen böyle. :rendeer:

Son düzenleme:
Honda'nın bu konuda çok iyi bir testi var. ABS'li 600RR ile bir deneyimli bir de ortalama sürücü ile fren testi yapmışlar.

Deneyimli sürücü ABS kapalı ilk frenlemesinde, ABS açık halinden 5.2 metre daha ilerde durmuş. Ancak 6. denemesinde ABS'li derecesinden daha iyi bir derece elde etmiş.

Ortalama sürücü ise, ABS kapalı ilk frenlemesinde, ABS açık halinden 11.7 metre daha ilerde durmuş ve 6. denemede bile hala 1.5 metre ilerdeymiş.

Yani ABS fren mesafesini uzatıyor tezi optimum şartlar altında geçerli, sürekli değişen yol ve sürüş tarzında, hele panik halinde, ilk seferde bu optimum şartları yakalamak mümkün olmadığına göre, ABS'li bir motor daha kısa mesafede duracaktır. Sonuçta sürücünün tek yapması gereken korkusuzca frene asılmak.

Son düzenleme:

aYe

Seni unutmayacağız
Nur içinde yat
Honda'nın bu konuda çok iyi bir testi var. ABS'li 600RR ile bir profesyonel bir de ortalama sürücü ile fren testi yapmışlar.

Deneyimli sürücü ABS kapalı ilk frenlemesinde, ABS açık halinden 5.2 metre daha ilerde durmuş. Ancak 6. denemesinde ABS'li derecesinden daha iyi bir derece elde etmiş.

Ortalama sürücü ise, ABS kapalı ilk frenlemesinde, ABS açık halinden 11.7 metre daha ilerde durmuş ve 6. denemede bile hala 1.5 metre ilerdeymiş.

Yani ABS fren mesafesini uzatıyor tezi optimum şartlar altında geçerli, sürekli değişen yol ve sürüş tarzında, hele panik halinde, ilk seferde bu optimum şartları yakalamak mümkün olmadığına göre, ABS'li bir motor daha kısa mesafede duracaktır. Sonuçta sürücünün tek yapması gereken korkusuzca frene asılmak.

İnsan kontrolündeyken sonucun bu olduğunu görmek için Honda'nın test yapmasına gerek yok ki, olsa olsa reklam yapmışlardır.

Burada karşılaştırılan, bir tarafta saniyede milyonlarca işlem yapabilen, dolayısıyla micro saniyeler mertebesinde karar alabilen bir MCU'un kontrol, ettiği ABS diğer tarafta algısıyla refleksiyle en iyi milisaniyelerde tepki verebilen, heyecan, korku, endişe, panik v.s. hislere sahip insan.

Teste ne gerek var sonuç bariz.

Bu fren mesafesini uzatır kısaltır ibareleri eksiz olarak bir anlam taşımıyor.

Uzaktan kumandalı bir mekanizmayla, ABS'li ve ABS'siz aynı ağırlık ve hızdaki, aynı lastikleri kullanan 2 araca aynı anda tam kuvvetle fren yaptırdığımızı farzedelim.

Bu durumda ABS'siz aracın lastikleri kitlenecektir.

ABS'li araçta ise ABS'nin işlemcisi, tekerlerin turlarını birbirine eşitlemeye aynı zamanda da doğrusal bir eğride(ör 200'le giden bir aracın tekerleri dakikada 1000 kere dönüyor olsun, kilitlenmemesi için mantıken bir anda 5 olamaz, 1000-999-998 şeklinde doğrusal bir şekilde azalmalıdır. ABS'yi kontrol eden yazılımıda nihayetinde bir insan yazıyor.)tur sayısının azalmasını sağlamaya çalışacaktır.

Bunu yapmasının yoluda her tekere giden hidroliğin basıncını gerektiğinde kısmasıdır, ABS devreye girdiğinde tak-tak-tak diye peşpeşe hissettiğimiz vuruntuda hidrolik basıncının sensörlerden gelen bilgiler doğrultusunda arttırılıp düşürülmesinden dolayı oluşan durumdur.

Şimdi bu durumda insanı olaya hiç katmadan ABS'siz araçta frenin kesiksiz olduğu, dolayısıyla sürtünmenin maksimum olduğu ortadadır.

Dolayısıylada durma mesafesi ABS'li araca göre daha kısadır.

Gelelim ABS'nin gerçek işlevine; GÜVENLİ DURMA

Üstteki anlatım aslında bir varsayımdır, çoğu zaman sonuç böyle olmaz.

Gerçekte olan şudur;

ABS'siz araç kazıklama fren durumunda eğer otomobilse yanlayacak hatta takla atacak, motosikletse yanlayıp veya stopie'ye kalkıp taklalar atacak.

Tabi bu arada lastiklerin yerle teması tamamen kesilmiş kaporta üzerinde sürükleniyor olacaksınız, hatta çoğu zaman sürtünme uçaklarınki kadar az olacak çünkü uçuyor olacaksınız.

Gerçekte bahsedilen ABS'siz aracın daha kısa mesafede durması teknik bir yaklaşımdır, aracın yan yatmadığı, taklalar atmadığı, kontrolden çıkmadığı farzedilerek söylenir.

Güvenli durma için kullanılan ABS'nin birincil kuralı aracın kontrolün kaybedilmeden durdurulmasıdır.

Güvenli durma mesafesi ABS olan araçlarda daha kısadır.

Durma mesafesi, araç kontrolden çıkmadıkça ABS olmayan araçlarda daha kısadır.

Bu siyah kısmı es geçerek, ABS'li kısa ABS'siz kısa diye yazıldıkça uzlaşmak imkansız hale gelir, çünkü tanımlama eksiktir.

Son düzenleme:
Yok estafurullah yanlış anlamadım, da yazımı okuyunca senin böyle algılamana sebep olacak kadar kapalı yazdığımı farkettim.

Kusurun fazlası bende, özür dilerim.:)

İntehar eden bir insan da önündeki arabanın önüne atlayabilir, yada öndeki araba geçtikten sonra senin önüne atlayabilir.

Yol kenarında duran bir insan senin için daima fren sebebi olmalı.

Ben haklı haksız diye bakmam trafiğe, bir kaza olduktan sonra kimin haklı kimin haksız olduğu maddiyat dışında bir şeye çözüm getirmez.

Önemli olan kaza yapmamaktır.

Mesela yeşil ışıkta yavaşla kontrol et geç, yapmak zorunda değilsin ama yap.

Umarım düşüncemi şimdi net aktarabilmişimdir, yoksa tabiki teknik anlamda haklısınız.:)

Rica ederim abi ne kusuru:cat:
Yoksa ben de senin bahsettiğin gibi ışıklarda bile kontrollü geçiyorum şehir içi her an tetikte gidiyorum, yeri geldiğinde panik fren de yapıyorum.
Dediğin gibi önemli olan kısım kaza yapmamak:cat:

o değilde, netteki hemen hemen tüm kaza videoları ya scooter'ların, ya supersportların! Başka modeller kaza yapmıyor heralde :p

@Levsy

Panik fren olsun olmasın çok kısa sürede durma ihtiyacı duyulduğunda kesinlikle arka fren sıkılmamalıdır. Arka fren motoru durdurmaz, genellikle motoru dengelemek için kullanılır. ...... bol bol antreman yapmanızı tavsiye ediyorum ki ihtiyaç anında panik yapmayın.

Merhaba Boy, tavsiyeler için teşekkürler :) Ben genelde ön ve arka freni beraber kullanarak yüksek hızlarda kısa sürede durabiliyorum. Ama bu frenlemeyi bilinçli ve tehlikenin olmadığı durumlarda yapabiliyorum. İnsana "amanınnn" dedirten durumlarda demekki arkayı fazla kaçırıyorum. Tavsiyene uyup gerekli pratikleri yapmayı düşünüyorum.

Sonuçta frenlemem eskiye oranla çok daha iyi şimdi ama elbette ki daha çok şey var öğrenilecek. Her ne kadar 14 aydır motosiklet kullanıyor olsam ve 15.000 km'ye yaklaşmış olsam da, daha öğrenecek çok şey var.

boy

@aYe
Bu cümle hatalı! ABS zeminin ıslak kuru nemli asfalt beton çimli kumlu oluşundan bağımsız daima devrededir, kontrol ettiği ise lastiklerin kitlenmesi durumudur.
Benim cümlemden "ABS'nin yolun ıslak olduğunu anlayıp devreye girdiğini" herhalde bir tek sen anlamışsındır, kutlarım :thumleft:
Gelelim ABS'nin gerçek işlevine; GÜVENLİ DURMA
ABS'nin gerçek işlevi güvenli durma değil, lastiklerin kitlenmesi sonucu aracın kontrolününü kaybetmeyi engellemektir. Anti-lock Braking System, yani kilitlenmeyi engelleyici fren sistemi. Yani bu sistem sadece lastiğin kilitlenmesini engellemek içindir, güvenli durma için değil. Bence en güvenli durma, sürücünün %100 kontrolü altında gerçekleştirilen durmadır. Bunun için de en iyi yol kullandığınız aracı en iyi şekilde tanımanızdır, her araç farklı davranır. Araç hangi tepkiye nasıl cevap veriyor bunu çok iyi bilmek gerekiyor. Bunu da ya eğitim alarak, ya da dediğim gibi bol antreman yaparak öğrenebilirsiniz.

@Levsy
Merhaba Boy, tavsiyeler için teşekkürler Ben genelde ön ve arka freni beraber kullanarak yüksek hızlarda kısa sürede durabiliyorum. Ama bu frenlemeyi bilinçli ve tehlikenin olmadığı durumlarda yapabiliyorum. İnsana "amanınnn" dedirten durumlarda demekki arkayı fazla kaçırıyorum. Tavsiyene uyup gerekli pratikleri yapmayı düşünüyorum.
Önemli olan gerçekten ihtiyaç duyulduğunda en iyi şekilde fren yapabilmek. Normalde insanlar ciddi bir tehlike yaşamadıklarında, ilk ciddi tehlikede aslında altındaki aracı çok da iyi şekilde kullanamadıklarını, hakim olamadıklarını görüyorlar. Ama çoğu zaman bu insan hayatına malolabiliyor. Özellikle yarış motorları kullanıcılarına bu yüzden eğitim almaları gerektiğini defalarca söylüyorum. Önemli olan motoru düz yolda kullanmak veya otobanda 300 km/h gibi süratlere çıkarmak değil, ciddi bir tehlike anında o tehlikeden hiçbir sıyrık almadan kurtulmaktır. Bu da altınızdaki araca ne kadar hakim olduğunuz ile ilgilidir.

aYe

Seni unutmayacağız
Nur içinde yat
@aYe

Benim cümlemden "ABS'nin yolun ıslak olduğunu anlayıp devreye girdiğini" herhalde bir tek sen anlamışsındır, kutlarım :thumleft:

ABS'nin gerçek işlevi güvenli durma değil, lastiklerin kitlenmesi sonucu aracın kontrolününü kaybetmeyi engellemektir. Anti-lock Braking System, yani kilitlenmeyi engelleyici fren sistemi. Yani bu sistem sadece lastiğin kilitlenmesini engellemek içindir, güvenli durma için değil. Bence en güvenli durma, sürücünün %100 kontrolü altında gerçekleştirilen durmadır. Bunun için de en iyi yol kullandığınız aracı en iyi şekilde tanımanızdır, her araç farklı davranır. Araç hangi tepkiye nasıl cevap veriyor bunu çok iyi bilmek gerekiyor. Bunu da ya eğitim alarak, ya da dediğim gibi bol antreman yaparak öğrenebilirsiniz.

ABS yolun ıslak olduğunu anlamaz ki, ABS diye adlandırılan gömülü sisteme dahil herhangi bir sıvı veya nem sensörü bulunmamaktadır.

Anti-lock Braking System dediğin şey zaten güvenli duruş içindir, lastiğin kitlenmesinin sonuçlarını ikimizde iyi biliyoruz ve bunun neden istenmediğini.

Sana hak vermiyorum değil, tabiki sürücü kendini mümkün olduğunca geliştirmelidir, ama insanları buna ikna etmenin yolu bir teknolojiyi yanlış tanıtmak olmamalı.

ABS'nin çok çok iyi sonuçlar vermesi sürücüye aman ya gelişmeme ne gerek var, benim ABS sistemim var dedirtmemelidir.

Sonuçta kul yapısıdır, arıza verebilir, arıza vermese dahi her zaman verimi sabittir diyemeyiz, size çok lazım olduğu bir anda saçmalayabilir, birincil olan sürücünün kendini geliştirmesidir.

boy

@aYe
ABS yolun ıslak olduğunu anlamaz ki, ABS diye adlandırılan gömülü sisteme dahil herhangi bir sıvı veya nem sensörü bulunmamaktadır.
Yazdıklarımı bir daha oku istersen, böyle birşey demiş miyim.. Bu şekilde anlayan bir tek sensin. ABS'nin ne olduğunu hala birçok kişi tam olarak bilmiyor. Tıpkı ABS ile çok daha kısa sürede durulduğunu sanmak gibi.. İki kişi düşün; birinin motorunda ABS var, diğerinin motorunda ABS yok ama çok iyi frenaj yapabiliyor, aynı anda fren yaptıklarında arada o anda bulundukları sürate göre metrelerce fark olur, motorunda ABS olmayan sürücü çok daha önce durur. Ancak hala buna itirazı olacak onlarca kişi olacağını biliyorum. Panik fren diye bir kavram var, belli kuruluşların verdiği eğitimlerde bu konu da işleniyor.

Son düzenleme:
abs : antiblock brake system , yani tekerleklerin kitlenmesini önleyen bi sistem , her ne kadar bilgisayar kontrolünde çalışsada mantığı basit , frenleme basıncına göre devreye giriyor , böylece kademeli fren denen olay gerçekleşiyor. otomobilde bile abs yi devreye sokmayı hiç bi zaman sevmem , altındaki aracı tanıyan insan araba olsun motosiklet olsun frenlemeyi kontrol edebilmeli , abs extreme durumlar için kesinlikle işe yarayabilir ama...

Hımmm, aYe ve boy'un tartışma alanına dönmüş bu topik :) Olsun okuyanlar da birşeyler öğrenir belki :)

aYe

Seni unutmayacağız
Nur içinde yat
@aYe

Yazdıklarımı bir daha oku istersen, böyle birşey demiş miyim.. Bu şekilde anlayan bir tek sensin. ABS'nin ne olduğunu hala birçok kişi tam olarak bilmiyor. Tıpkı ABS ile çok daha kısa sürede durulduğunu sanmak gibi.. İki kişi düşün; birinin motorunda ABS var, diğerinin motorunda ABS yok ama çok iyi frenaj yapabiliyor, aynı anda fren yaptıklarında arada o anda bulundukları sürate göre metrelerce fark olur, motorunda ABS olmayan sürücü çok daha önce durur. Ancak hala buna itirazı olacak onlarca kişi olacağını biliyorum. Panik fren diye bir kavram var, belli kuruluşların verdiği eğitimlerde bu konu da işleniyor.

Buyur dediğin satır;
@Levsy
ABS'nin işlevi ıslak zemin olduğunda devreye girip aracın kontrolünün kaybolmasını engellemektir"[/B] Yani kuru yolda ABS avantaj değil dezavantaj getirir.

Yanlış anlaşılma olmasın Mehmet, ben senin bilgine itiraz etmiyorum, hem motor tecrüben(ki forum içersinde senden tecrübeli biriyle henüz karşılaşmadım) hemde bir yazılımcı olarak konuya gayet iyi vakıf olduğunun bilincindeyim.

Amacım hızla yazılmış bir tanımlama sonrasında olabilecek yanlış bir yargıyı düzeltmektir, sende kabul etmelisinki her motorcunun teknik konulara senin benim kadar yakın olmadığı bir gerçek.

Yanlış bildiğini değil, yanlış yazdığını söylüyorum.

Panik fren konusuna gelince, tabiki haklısın, fren yapmayı bilmek, çalışmak gerekli eğitimleri almak şart.

Ama bunu ABS ile kıyaslamak mukayese etmek bence mantıksız, trafikte panik fren eğitimi almış ve altında ABS'ye sahip bir motosiklet olan sürücü benim için en doğru olandır.

Bir öz eleştiri yapacak olursam panik fren konusunda çok kötüyüm, sadece panik yapıyorum fren yapamıyorum, %50 hazırım.:p

Nihayetinde biz yarışçı değiliz, trafikte kullanıyoruz, sen ve senin gibi yarışçı arkadaşların olayı daha derinlemesine araştırmasında, hatta ABS'ye sahip bir SS ile pistte tecrübe etmesi ondan sonra karar vermesi gerekir diye düşünüyorum.

Bu da sanırsam ancak önümüzdeki bahardan sonra mümkün olabilecek, henüz piyasada olan ABS'li bir SS yok diye biliyorum.

Hımmm, aYe ve boy'un tartışma alanına dönmüş bu topik :) Olsun okuyanlar da birşeyler öğrenir belki :)

Malesef öyle oluyor, keşke daha çok insan bu tür tartışmalara katılabilse.

Doğru yada yanlış, bilginin paylaşılması ve artması için insanların fikir sahibi olması ve bunu dile getirmesi şart.

Velasıl başlık geyik orjinli olmayınca yazacak üye de bulunamıyor.

İnsan kontrolündeyken sonucun bu olduğunu görmek için Honda'nın test yapmasına gerek yok ki, olsa olsa reklam yapmışlardır.

aYe, tartışmalar gösteriyor ki testlere ihtiyaç var. Bu kadar önyargılı olma, reklam bile olsalar bir gerçeği ortaya koyuyorlar.

Dediklerine katılmakla beraber ben biraz daha ileri gidiyorum. Günlük şartlarda, panik fren anında, ABS'li bir motor daha kısa sürede duracaktır.

Nedenini de daha önce söyledim, sürücü deneyimli bile olsa, panik anında ilk seferde en ideal sekilde frenaj yapamayacaktır (bakınız Honda testi, adam ancak 6. denemede ABS'li motoru geçebiliyor, o da aynı şartlar altında yani yol durumu, hızı vs), Ortalama bir sürücü de durum daha da kötü.

ABS'li sürücünün tek yapması gereken tüm gücüyle freni sıkmak.

Benim motorumda ABS olmasına rağmen, eğitimlerde öğrendiğim panik fren tekniklerini uygulayarak fren yapmaya çalışıyorum, ABS'yi devreye sokmadan güvenli şekilde durmaya çalışıyorum. Buna rağmen önüme atlayan çocuk, yola fırlayan araba nedenlerinden 1-2 kere ABS'yi devreye soktum, o durumda tek düşündüğüm frene asılmaktı, aklım ağırlık transferi, kilitlenme noktası gibi seylerle uğraşmıyordu. Uzun lafın kısası herkese ABS'li motor tavsiye ederim.

@aYe
Tıpkı ABS ile çok daha kısa sürede durulduğunu sanmak gibi.. İki kişi düşün; birinin motorunda ABS var, diğerinin motorunda ABS yok ama çok iyi frenaj yapabiliyor, aynı anda fren yaptıklarında arada o anda bulundukları sürate göre metrelerce fark olur, motorunda ABS olmayan sürücü çok daha önce durur. Ancak hala buna itirazı olacak onlarca kişi olacağını biliyorum.

Evet ben itiraz ediyorum. Metrelerce fark olur..., çok abartmışsın. En iyi durumda fark 1 hadi güzel hatırın için 2 metre ABS'siz motor lehine olur. O da yukarda anlattığım nedenlerden ötürü birkaç denemeden sonra. Dediğin doğru olsa, Honda'nın ABS'li RR piyasaya sürmesi cinayete teşebbüs olur.

Değerlendirmeyi sadece teknik olarak yapıyorsun o yüzden vardığın sonuç gerçeği yansıtmıyor. Yukarda verdiğim Honda testini bir daha oku istersen.

Malesef öyle oluyor, keşke daha çok insan bu tür tartışmalara katılabilse.

Doğru yada yanlış, bilginin paylaşılması ve artması için insanların fikir sahibi olması ve bunu dile getirmesi şart.

Velasıl başlık geyik orjinli olmayınca yazacak üye de bulunamıyor.

Buna içtenlikle katılıyorum forumda artık bilgi/tecrübe paylaşan insan yok denecek kadar az.

boy

@pyro
Evet ben itiraz ediyorum. Metrelerce fark olur..., çok abartmışsın. En iyi durumda fark 1 hadi güzel hatırın için 2 metre ABS'siz motor lehine olur. O da yukarda anlattığım nedenlerden ötürü birkaç denemeden sonra. Dediğin doğru olsa, Honda'nın ABS'li RR piyasaya sürmesi cinayete teşebbüs olur.
Arkadaşım, sen herhalde yüksek süratlerde saniyede kaç metre yol aldığını pek bilmiyorsun veya hesaplamamışsın. 120 km/h gibi çok hızlı olmayan bir süratle seyir eden bir motosiklet saniyede yaklaşık 35 metre mesafe yol alır. Hesapladığında çok fazla gibi gözüküyor ama değil ne yazık ki. Yarış motorlarını kullanan arkadaşlar için 120 km/h gibi bir sürat komik bir sürattir ve genelde bu hızın çok üzerinde motor kullanırlar. dolayısıyla çok yüksek süratlerde freni 1 saniye geç sıkmak duruş mesafesinde 40-50 metre gibi farkların oluşmasına neden oluyor. O yüzden haklısın, 1-2 metre fark olur derken abartmışım, çok az söylemişim :) Honda'nın ABS'li yarış motorunu piyasaya sürmesinin nedeni bence tamamen satış politikasıdır, yarış motorunda ABS olmasına hala sıcak bakmıyorum. Ben yeni model alsam ya ABS'siz modelini alırım ya da ABS'yi devre dışı bırakırım.

boy, bu yazdıklarının benim anlattıklarım ile ne alakası var onu anlamadım. 1 saniye fark olayı nereden çıktı?

Benim söylediğim yollarda kullanılan herhangi bir motor için geçerli, sen sadece yarış motoru diye bakıyorsun olaya. Pistte ABS gereksiz olabilir o konuda yorum yapamayacağım ama yarış motoru bile olsa trafikte kullanılıyorsa ABS işe yarar diye düşünüyorum. Sonuçta herkes senin kadar iyi fren yapamayabilir.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar