Arama sonuçlarınız

1. zileliorhan

İngiliz Polisinin Trafikteki Tutumu Üzerine 2 Olay

Churchill ve Polis 2. Dünya Savaşı yıllarında başbakanlık yapan Churchill, kabine toplantısına başkanlık etmek için meclise gitmektedir. Ancak geç kalmıştır. Yolunu kısaltmak için, girilmesi yasak olmasına rağmen, tek yönlü bir yola, ters yönden girmesini şoföre emreder. Ters yönde...
  2. zileliorhan

Motosiklet Motorlarında Sıkıştırma oranı (Kompresyon) ve Önemi

Sıkıştırma oranı, içten yanmalı bir motorda, silindir hacmi ile yanma odası arasındaki maksimum ve minimum değerler arasındaki orandır. Yani, bir motordaki bir silindirin ne kadar hava ve yakıt sıkıştırabileceğinin bir ölçüsüdür. Pistonun, silindir hacminin ne kadarını sıkıştırdığını ölçer...
  3. zileliorhan

YOLDA KANATLI HAYVAN VAR. NE YAPMALI / NE YAPMAMALI?

Küçük kasaba ve köy yollarında evcil kümes hayvanları serbestçe gezer. Sahipleri genellikle bu hayvanları sabahleyin bırakır. Bunlar kümeslerine hava kararmaya yakın, kendiliğinden döner. Evcil kümes hayvanlarının dışında, asfalt yollara bir de kuşlar konar. Kuşların asfalta konmasının 2...
  4. zileliorhan

Sıkıştırma Oranı(Kompresyon) Nedir? Motosiklet Motorlarında Sıkıştırma Oranının Önemi

Sıkıştırma oranı, içten yanmalı bir motorda, silindir hacmi ile yanma odası arasındaki maksimum ve minimum değerler arasındaki orandır. Yani, bir motordaki bir silindirin ne kadar hava ve yakıt sıkıştırabileceğinin bir ölçüsüdür. Pistonun, silindir hacminin ne kadarını sıkıştırdığını ölçer...
  5. zileliorhan

"Münferit Olayları Genelleme Hastalığı" - Acaba Bu Hastalığın Bir Çaresi Var mı?

Fi tarihinde bir Mercedes otomobil alacaktım. Birisi ile konuşurken, açılır tavanlı Mercedes aradığımı söyledim. O kişi bana; -"Abi, açılır tavanlı alma. Yağmurda su alıyor, araba göl gibi oluyor" dedi. Genelleme yaptı. Ben de ona; -"Yahu, bu Almanya'daki Mercedes mühendisleri ne kadar geri...
  6. zileliorhan

NS 200/RS 200 ile N 250/F 250 Karşılaştırması Üzerine Bir Değerlendirme

Pulsar NS 200 Türkiye'de ilk kez 2014 yılında piyasaya sürülmüştü. O zamanlar, o sınıf ve hacimdeki başka makinelerde görülmemiş şekilde 3 bujili idi. Fiyatı Japonlar gibi yüksek değildi. Bu elbette BG'ne, max. torka ve son sürate yansıyordu. Honda ve Yamaha'nın 250 cc'lik makinelerini...
  7. zileliorhan

Yamaha YZF R25'in Krank Milinde mi Problem Var, Yoksa Sürücüsünde mi?

Tüm tarzdaki, sınıftaki motosikleti satın alıp, binebilirim. Asla binmeyeceğim tek sınıf, SS sınıfıdır (Bu durumu 62 yaşıma bağlayabilirsiniz). Bugün merak üzerine Yamaha YZF R25 ilanlarına baktım. Her 2 ilandan birinde makine ya krank kırmış, ya da yatak sarmış. YZF R25'in krank milinde ya da...
  8. zileliorhan

YOLDA TEK TOYNAKLI (AT, KATIR, EŞEK) VAR. NE YAPMALI / NE YAPMAMALI?

At, katır, eşek türlerini ayrı ayrı inceleyelim. AT: Normal şartlar altında yolda serbest gezen at görme şansınız azdır. Yolda göreceğiniz atlar ya çektiği bir arabaya koşuludur, ya da binicisinin/sahibinin yanındadır. Bunun tek istisnası, Doğu Anadolu’da mevsimlik yılkıya bırakılan serbest...
  9. zileliorhan

Barkın Bayoğlu'ndan sonra motosiklet testi ve yorumu yapan var mı?

Barkın Bayoğlu'ndan sonra motosiklet testi ve yorumu için kimi tavsiye edersiniz? Düzenli olarak sürüş testi ve teknik özellik yorumu yapan birisi var mı?
  10. zileliorhan

YOLDA KOYUN/KEÇİ VAR. NE YAPMALI/NE YAPMAMALI?

Kültür ırkı (ıslah edilmiş) koyun ve keçiler açık arazide, başı boş bırakılıp, otlatılmaz. Sizin yolda rastlayacağınız koyun ve keçi sürüleri yerli ırklardır. Türkiye yerli koyunlarının ağırlıklı kısmı Karaman Koyunu olduğu için, yollarda Batı ve İç Anadolu'da Akkaraman sürülerine, Doğu...
  11. zileliorhan

YOLDA MANDA VAR. NE YAPMALI/NE YAPMAMALI?

Bir önceki "Sığır" temalı yazıda, sığır ve manda türlerinin davranım özelliklerinin birbirinden farklı olduğunu söylemiştik. Manda türü (species), ilginç bir hayvan türüdür. Kapalı ve açık mekanlarda sığırlardan çok farklı davranım özellikleri gösterirler. Manda dolu bir ahıra girdiğinizde, tümü...
  12. zileliorhan

YOLDA SIĞIR/LAR VAR. NE YAPMALI?

Ziraat F., Zootekni (Hayvan Yetiştirme ve Islahı) B. mezunu olarak çalışma hayatımın 22 yılı Tarım Bakanlığında, 13 yılı üniversitelerde geçti. Bu yüzden çiftlik hayvanları konusunda az-çok bilgi birikimi ve tecrübe sahibiyim. "Bilgi, paylaşıldıkça artan tek şeydir" düsturu gereğince, bu...
  13. zileliorhan

Akaryakıt Tüketim Miktarını Lt Olarak Değil de, TL Olarak Hesaplamanın Anlamsızlığı

Jeansque adlı üye Dominar 400 ile Elazığ-İzmir-Elazığ yapmış. Kazasız belasız gezini tamamladığı için geçmiş olsun. Gezi mesajının sonunda "Bu süreçte toplamda 3500 KM yol yapmışım ve 5250 TL yakıt yakmışım." demiş. Bu tüketim miktarı bir şey ifade etmiyor. Günümüzde ediyor, 1 yıl sonra benzin...
  14. zileliorhan

Scooterdan cep telefonunu düşürdüm. Ararken, gözüme herşey cep telefonu gibi göründü

Moto Gusto bir scooterum var. Şehir içi kullanıyorum. Egzosun civatası düşmüş. Sürekli gittiğim Ürfettin Usta'ya gittim ve arızayı düzelttiler. Ayağımda kapri pantolon vardı. Eve geldim, baktım cep telefonu yok. Hemen motora atladım. Geldiğim yönün kaldırımından sürerek, cep telefonunu...
  15. zileliorhan

2022 Yılında Dünyanın En Hızlı 10 Motosikleti

Hız, bir motosikletteki en heyecan verici faktörlerden birisidir. Hele de konu adrenalin olunca, motosikletleri ve onların hızlısını kim sevmez ki? Bugün dünyanın en hızlı 10 motosikletini inceleyeceğiz. En hızlı motosikletler içinde en yavaşı en başta, en hızlıyı ise en sonda göreceğiz...
  16. zileliorhan

Özellikle İstanbul'da Yayalara, Motorculara Saldıran Sokak Köpeğine Karşı Ne Yapmalı?

Sokak köpekleri konusunda bilinmesi gereken en önemli nokta, her sokak köpeğinin ve köpek grubunun bir bölgesinin olduğudur. Bir bölgenin köpeği/köpekleri diğer bölgeye girmez. Girdiği anda bizim “köpeklerin boğuşması” olarak gördüğümüz hadise gerçekleşir. Bir sokakta bazı köpekler boğuşuyorsa...
  17. zileliorhan

Köpek Varsa, Motosiklet ve Bisiklet İle Giderken Ne Yapmalı?

Köpeklerin taşıtların peşinden niçin koştukları ve saldırdıkları, çoğu kişinin merak ettiği bir konudur. Bilim insanları arasındaki yaygın inanışa göre köpekler, “taşıtların insanları kaçırıp, götürdüğü” düşüncesi ile ona saldırmaktadır.:pr: Yani köpek mantığı ile bir köpek bir insanı bir...
  18. zileliorhan

Hatalı Bagaj Bağlama, Dominar ile Atlatılan Ciddi Kaza

Bugün Ayvalık'tan Bajaj Dominar ile yola çıktım. Çıkmadan önce sırt çantası ve diğer eşyalarından meydana gelen eşyalarımı bir bez torbanın içine koydum. Yolcu selesi üstüne koyduğum torbayı, ip ile 3 kez yolcu tutamaklarına bağladım. Daha sonra kaymaması için koli ambalajı ile 5 kez sarmaladım...
  19. zileliorhan

Bajaj Dominar, Test Sürüşü, İlk İzlenimler

Yaklaşık 30.000 km, 100-200 cc arası makinelerle tecrübeden sonra cc yükseltmek amacı ile Dün Muğla'nın bir ilçesinden sıfır Bajaj Dominar aldım. Yola çıkmadan önce zorunlu ve kasko sigortalarını yaptırdım. İkamet Çanakkale olduğu için zorunlu sigorta 333 TL, kasko ise 1100 TL tuttu. Öğle...
  20. zileliorhan

Zileli Orhan Yollarda: Macahel Yaylası

Bugün Artvin, Borçka'daki Macahel Yaylası'na gittim. Sabah 8’de yola koyuldum, akşam 9 gibi eve geldim. Gidiş geliş toplam 420 km yol yaptım. Ortalama tüketim değerlerini yarın yazarım. Macahel Yaylası’nın merkezi Camili Köyü. O kadar yol gittim, ancak Camili’de bir bardak çay bulamamak bana çok...

Yeni mesajlar