YOLDA TEK TOYNAKLI (AT, KATIR, EŞEK) VAR. NE YAPMALI / NE YAPMAMALI?

Katılım
4 Ocak 2015
Mesajlar
606
At, katır, eşek türlerini ayrı ayrı inceleyelim.

AT:
Normal şartlar altında yolda serbest gezen at görme şansınız azdır.
Yolda göreceğiniz atlar ya çektiği bir arabaya koşuludur, ya da binicisinin/sahibinin yanındadır.
Bunun tek istisnası, Doğu Anadolu’da mevsimlik yılkıya bırakılan serbest atlar olabilir.



KATIR:
Bildiğiniz gibi katır annesi kısrak, babası eşek olan bir hayvandır.
Annesi eşek, babası at olana bardo denir. Ancak Türkiye’de bardo bulunmaz.
Katır yetiştiriciliği ülkemizde yaygın değildir.
Daha ziyade Van, Hakkari, Mardin ve Şırnak’ta yetiştirilir.
Van ve Hakkari’dekiler İran’dan; Mardin ve Şırnak’takiler ise Irak’tan yapılan sınır kaçakçılığı işlerinde kullanılır.
Balıkesir, Mersin, Ordu ve Batman gibi illerimizde de katır yetiştirilir ancak çiftçinin yük taşıma işlerinde kullanılır.
Yolda serbest gezen katır görme şansınız çok azdır.





EŞEK:
Benim şahsen, köpek ile birlikte en sevdiğim, şefkat duyduğum hayvan eşek türüdür.
Bildiğiniz gibi, ceylan ile birlikte en güzel gözlere sahip hayvan eşektir.
Eşek, diğerlerine nazaran daha ufak yapılı olmasına rağmen, kilosuna oranla en fazla yük taşıma kapasitesine sahip bir yük hayvanıdır.



NE YAPMALI/NE YAPMAMALI?
Yolda tek başına at gördüğünüz zaman, makinenin gazını keserek, uzağından yavaşça geçerseniz, bir problem olmaz. Çünkü atlar genellikle yoldaki trafiğe alışkın hayvanlardır.

Yolda tek başına giden katır görme ihtimaliniz yok denecek kadar azdır. Velev ki gördünüz, katır için çok dikkatli olun, ürkebilir. Diğer 2 türe nazaran katır, sahibinin ailesi dışında, insana pek alışkın bir hayvan değildir.

Bu 3 tür hayvan içinde yolda en sık rastlayacağınız hayvan eşek olabilir.
Eşeğin hafızası güçlüdür ve evinin yolunu bilir.
Bazen eşek sahibi, eşeğini eve kendisinin girmesi için serbest bırakır. Eşek, evine tıngır mıngır gider.
Yolda tek başına eşek gördüğünüz zaman, makinenin gazını keserek, uzağından yavaşça geçerseniz, bir problem olmaz. Eşek, yumuşak başlı bir hayvandır.


ÖNEMLİ NOT: Yolda eşek arısı görürseniz, çok dikkatli olun.



Şaka, şaka. :flower: Son fotoğraf, hafta sonu şakası :queen:
 
Son düzenleme:
Katılım
8 Eyl 2016
Mesajlar
2,484
Hani bardoyu anlayabiliyorumda Katırı gözümde canlandıramıyorum.Nasıl oluyor o iş.Zor değilmi.:queen:
 
Katılım
4 Ocak 2015
Mesajlar
606
Beklenen sorunun bir türlü sorulmaması. Konu sahibi yanlış anlar diye ben de sormuyorum. Bakalım kuyuya taşı kim atacak.





---------- Mesajlar birleştirildi - 11:30 ---------- bir önceki mesaj zamanı 11:02 ----------

Beklenen sorunun bir türlü sorulmaması. Konu sahibi yanlış anlar diye ben de sormuyorum. Bakalım kuyuya taşı kim atacak.

Okan ve Beto.
Böyle teknik bir konuda, işi getirdiniz "Erkek eşeğin boyu, kısraktan kısa. Nasıl çiftleşiyorlar?" sorusuna.
Vallahi tebrik ederim sizi.
"Bir insanın başına ne gelirse ya meraktan, ya taraktan" atasözü ile sizi daha fazla merakta bırakmayım.
Aşağıdaki illüstrasyonu 1703 tarihli bir Almanca kitaptan aldım.
İllüstrasyon altındaki yazıda "Kısrak, erkek eşeğin çiftleşmesine yardımcı olmak için bir çukurda duruyor" yazıyor.
İnşallah merakınızı gidermişimdir. :flower::thumleft:
Var mı merak ettiğiniz başka bir muzırlık? :queen:


 
Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar

Üst