Çin malı mmotosikletlerin vibrasyonuna çözüm :)

Selamlar..

2004 model YBR 125 imizi satıp yine YBR almak için ugraşırken 2005 YBR lerin gecikmesiyle ve acil olarak egitimde kullanmak zorunda oldugumuzdan RAMZEY çift silindirli 125 cc motorunu aldık... Ve fakat önceleri nasılsa rodajda zamanla azalır diye düşündüğüm vibrasyon malesef hiç azalmadı.. Bir de makinenin vitesleri o kadar kısa ki. 5. vites 8000 devirde 80 le gidiyor. ve 8000 den sonra el ayak kıç her yer uyuşuyo. Özellikle Pazar günü wattabeye gidip gelince olayın vehametini daha iyi anladım. Ve hemen buna bir çözüm bulmalıyım dedim.. İnceledim ve motorun şasi ile olan bağlantılarının arasında ne bir lastik conta ne de takoz kullanılmamış. Motor direk şasiye vidalanmış ve böylece bloğun tüm vibrasyonu aynen şasiye geciyor. Bende çözüm olarak motor bloğu ile şasi arasına lastik o-ringler koymakta buldum. Vibrasyon %30 azalsa ona bile razıydım.. Şimdi yaptıgımız şeyleri fotograflarıyla anlatıyorum.

sözkonusu ameliyata alınacak motosiklet bu:

16102550953.jpg

Gerekli malzemeler..

- 1 adet işini iyi yapan ve üşenmeyen usta (ben mondial yetkili bayi Ercan ustaya gittim ve gercekten çok memnun kladım. teşekkür ederim kendisine)

- 7 adet çelik civata (motoruna göre boyu ve sayısı değişir)

- 28 adet lastik o - ring (motoruna göre sayısı değişir)

- 1 adet vibrasyondan dolayı sürücüsünü delirten çin malı motosiklet

- yaklaşık 5.5- 6 saat gibi bir boş vakit.

Öncelikle motor bloğunun şasiye baglantı yapan bir parçası var. onun sökülmesi gerekiyoki arasına o-ringler konulup tekrardan o şekilde bağlanılsın.

dsc025903ph.jpg

dsc025918ga.jpg

dsc025934mm.jpg

Bu parçanın görevi motor ile şasiyi birbirine bağlamak. Yani bri nevi köprü görevi görüyor. Bu parçanın sadece motor ile bağlantılı olan ksımının arasına o-ring koymaya karar verdik. Bu da bira zkülfetli bişi tabi çünkü motor bluğu ile bu nun arasında hiç pay yok silem geciyor. Biraz aralarını açmak gerekti.. sonra contalarla birlikte yeni vidaları da taktık.

dsc025947sa.jpg

Daha sonra motorun arka tarafındaki ana bagalntı noktalarına sıra geldi.

dsc025892no.jpg

Buradaki civatayı da söküp,

dsc025963xx.jpg

bağlantı noktalarının arasını 2 şer mm acıp aralarına contaları da koyup tekrar yeni celik civata ile baglantıyı yaptık.

dsc025979yr.jpg

dsc025985tm.jpg

Sonuc olarak ben %30 bir vibrasyon azalmasına razıydım bu işlemlerin sonucunda. Fakat yola çıkınca farkettimki nerdeyse yarıya inmiş. TAbiki komple yoketmek mümkün değil ama en azından rahatsız etmiyor artık. Uğraştıgımıza değdi yani..

Bu arada bir de ön dişliyi 14 ten 15 e çıkardım. Şimdi 5. viteste biraz daha rahat gidiyorum.. Bir başka ayrıntı da 239 km de 20 milyonluk benzin yaktım ve yarısına yakını pistte 1. vites egitimlerde kullanıldı. O açıdan motoru pek begendim. gercekten çok az yakıyor.

Umarım faydalı bir anlatım olmuştur..

Uygulamak isteyenlere yardımcı olurum..

Saygılar..

Süper Moderatör (BBRR)
elindeki makina gayet iyi (fotoğraf makinesi) ve bir modifiye ancak bu kadar iyi anlatılır emeğin için teşekkürler daha başka uygulamaların veya fikirlerinvarsa yaz bir çok arkadaş yararlanacakt :king: ır

paylasmak icin sarfettigin emegine saglık arkadasım ..(bu arada harleyler bile 2005 e kadar direk şaseye baglıydı daha onlar bile bu sene lastik takozla baglamıslar aynı sekılde vibrasyon simdi eskiye gore azalmıs)

bu çinliler gres yağı ve lastik özürlü ama sen bence oraya lastik koymakla iyi etmemişsin çünki lastikler sıcaklıktan erir oraya konulacak engüzel şey teflon du bence...

eralpt kardeşim,senin gibi motorcular varken bu ülkenin sırtı yere gelmez.Pratik ve akılcı çözümlerin için teşekkürler.Ellerine sağlık baya bi uğraşmışsın :rendeer:

"helal" tek kelimeyle!
hem fikir veriyor aynı dertten muzdariplere
hem ilham kaynagı
hemde ogretici fotolarıyla!

abi harbiden mukemmel anlatmışsın kameranda baya kaiteli olsa gerek.
benim motorumda cın malı zealsun 200 cross sarsılma bendede oluyo fakat benim derdim bu degil. vites aralıkları cok kısa zırt pırt vites degistirmek gerekiyo. buna bi cozum war mı? varsa yakıtı hızı ve performansı nasıl etkiler?

işte paylaşım bu.işe yarar yaramaz ayrı konu. ama bır emek verilmiş ve paylaşılmış.umarım herkezin işine yarar. çünkü bu sorun hemen hemen herkezde var.eline sağlık arkadaşım.. :rendeer:

Bu olayı Susuki gn 125 de denesem bende de sanırım bi olumlu değişim olur diymi.

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
gerçekten bravo tek kelimeyle süper anlatmışsın :)

Butun iy dileklerini söyleyen herkese teşekkür ederim.. Umarım faydalı olmuşumdur.. :rendeer:

Valla hem de çok faydalı oldun bence bende as125t var ciddi bir vibrayon sorunum yok fakat ben de senin yaptıklarını uygulamayı düşünüyorum :rendeer:

Valla hem de çok faydalı oldun bence bende as125t var ciddi bir vibrayon sorunum yok
Valla bence AS125T de hiç vibrasyon yok.. Birşey yapmana gerek yok diye düşünüyorum.. :cat:

hemen hemen her motorcunun sorunu vibrasyon meselesi.çin mallarının özelliği bu işte, işçilik kalitesi sıfır.çin malı alanın eli tornavida tutacak becerisi olması lazım. yoksa ana parçaların markalı motorlardan farkı yok. mesela 125 lik çin motorların piston ölçüleri çogunlukla honda ile aynı,bişey olursa orj. honda pistonu takılabilir pekala.ben artık çin ile japon motorları arasında fark görmüyorum.japonlar isme para istiyolar.

çin mallarının özelliği bu işte, işçilik kalitesi sıfır.çin malı alanın eli tornavida tutacak becerisi olması lazım.

bu yazı ile

ben artık çin ile japon motorları arasında fark görmüyorum.japonlar isme para istiyolar.

bu yazı birbirine tezat oluşturmuyor mu? yoksa ben yanlış mı anladım?? :silent:

eralpt yaptıkların akıllıca, bi arkadaşımda jinlun var vibrasyondan dolayı
motorundan sogudu binmek istemiyo. ama onun sorunu motordan kaynaklanıyomus heralde. bu arada ramzey cin malımı acaba

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar