R25 Yağ Kaçağı Sorunu Çözülmüyor – Conta ve Üst Kapak Değişti

Selam arkadaşlar,

Bir konuda fikirlerinizi almak istiyorum. Uzun süredir canımı sıkan bir durum var ve özellikle aynı motoru kullanan ya da benzer problemi yaşamış kişiler varsa yorumlarını merak ediyorum.

Motorum Yamaha R25. Bir kaza sonrası bir süre sonra külbütör kapak contası bölgesinden yağ kaçağı yaşamaya başladım. İlk başta normal bir conta problemi gibi düşündüm ve yetkili serviste garanti kapsamında onarım yapıldı. Sonrasında problem tekrar etti.

Süreç şu şekilde ilerledi:

• İlk yağ kaçağında conta değişti.
  • Daha sonra aynı noktadan tekrar kaçırdı.
  • Sonraki süreçte sadece conta değil üst kapak da değişti.
  • Buna rağmen problem tekrar ortaya çıktı.
  • Üstelik son tekrarında daha kısa sürede geri geldi.
Şu an toplamda aynı bölgeden birden fazla tekrar eden yağ kaçağı yaşamış durumdayım.

Yetkili servis başta işlemleri garanti kapsamında yaptı ve süreç boyunca net şekilde “bu tamamen kullanıcı/kaza kaynaklıdır” gibi bir açıklama yapılmadı. Ancak daha sonra firma tarafı bunun kazaya bağlı olabileceğini söylemeye başladı.

Benim kafama takılan konu şu:

Eğer gerçekten tamamen dış darbe/kaza kaynaklı bir durum olsaydı;

• neden birden fazla kez garanti kapsamında işlem yapıldı?
  • neden üst kapak değişimine kadar gidildi?
  • ve neden yapılan işlemler sorunu tamamen çözmedi?
Ayrıca firma tarafı “mikroskobik kasma/gerilim” gibi teknik açıklamalar yapıyor ama motor bloğunda veya bağlantı yüzeylerinde tolerans dışı net bir bulgu olmadığını da söylüyorlar.

Benim merak ettiğim şeyler:

• R25 kullanıcılarında benzer tekrar eden yağ kaçağı yaşayan oldu mu?
  • Üst kapak değişmesine rağmen aynı noktadan tekrar eden kaçak yaşayan var mı?
  • Böyle bir durum gerçekten kaza sonrası oluşabilecek bir şey mi?
  • Yoksa kronik/yapısal bir problem ihtimali sizce daha mı güçlü?
Özellikle mekanik bilgisi yüksek arkadaşların yorumlarını merak ediyorum. Çünkü şu noktada insanın motora güveni de azalıyor açıkçası.

Şimdiden yorum yapan herkese teşekkür ederim.

Motosikleti
Arora kasırga
Külbütör conta değişti,külbütör kapağı kontrol edildi mi? Kazada su teması olduysa eğilme yapabilir. 100 kerede conta değişsen bir işe yaramaz. Kapak yamulmuştur.
Bunun dışında yağ kaçağı üst kapak değiştiği halde kaçak devam ediyorsa külbütör yamulma ihtimalini güçlendiriyor.
İllaki darbe almasına gerek yok,sıcak metalin soğuk termal şok ile şekil değişimi mümkündür.
Külbütör sökülüp düz bir zeminde 0.05 sentil ile conta yuva çeperi kontrol edilmeli.
Ne yaptığını bilmeyen servislerden de uzak durmalı.

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
yamaha bu yağ kaçağı olur mu saçmalamayın bence size sorun var.....

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Conta değişimi sırasında eski contadan milim parça kalmışsa yeni conta takılsa bile yağ kaçağı, terleme yapabilir. Bir diğer husus da eğer saplamalar uygun torkla sıkılmamış ve gevşek bırakılmışsa kaçak yapar, çok sıkı sıkılmışsa contayı ezeceği için yine terleme yapacaktır.

Aslında ben de ilk başta benzer şekilde düşündüm. “Acaba kapakta eğilme/yamulma mı var?” diye özellikle üstünde duruldu zaten.

Süreçte sadece conta değişimi yapılmadı; daha sonra üst kapak da değişti. Buna rağmen aynı bölgeden yağ kaçağı tekrar etti. Hatta son tekrar daha kısa süre içinde ortaya çıktı.

Dava sürecinden sonra da motor tekrar incelendi. Yamaha merkezinden teknik inceleme/bilirkişi için gelen kişiler de kontrol sağladı. Bana söylenen şey; motor bloğunda, bağlantı yüzeylerinde veya kapakta bu arızaya doğrudan sebep olacak net bir problem/tolerans dışı bulgu görülmediği yönünde oldu.

Yani işin garip tarafı şu:
Bir yandan “motor üzerinde bu hataya sebep olacak net bir problem yok” deniliyor, diğer yandan sorun aynı noktadan tekrar etmeye devam ediyor.

Şu an onların en çok dayandığı nokta olayın kazadan sonra başlamış olması. Ancak motor bloğunda veya bağlantı noktalarında darbe/vuruk kaynaklı net bir hasar olduğu da söylenmiyor.

O yüzden ben de artık olayın sadece basit bir conta problemi olmadığını düşünüyorum açıkçası.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

yamaha bu yağ kaçağı olur mu saçmalamayın bence size sorun var.....
kardeş sen ne saçmalıyorsun

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar