MT-25 - R25 Yüksek Devirli Kullanımda 10w40 / 15w50 Yağ Seçimi ve Yağ Pompası Sorunsalı

Motosikleti
Honda CB600F Hornet, Yamaha MT 07, Yamaha XJ6N, Honda CBR600RR, Yamaha MT25
Selamın aleyküm arkadaşlar, herkese kazasız belasız sürüşler.

Bende MT-25 var, motoru genelde limitlerinde, yüksek devirli ve sert kullanan biriyim. Bugüne kadar hep kitapçığa sadık kalıp 10w40 tam sentetik yağ kullandım ama geçenlerde YouTube'da bir videoya denk geldim. Videoda "Eğer motoru sürekli hard ve yüksek devirlerde kullanıyorsanız, özellikle sıcak mevsimlerde yağı kalınlaştırıp 10w50 veya 15w50 tam sentetik kullanın, motoru daha iyi korur" diyordu.

Kafama yattı gibi oldu ama bildiğiniz üzere bizim MT-25 ve R25 bloklarında kronik sayılabilecek bir yağ pompası mevzusu var. Yağ pompasının hassas olduğunu düşünürsek, durduk yere 15w50 gibi kalın bir yağa geçmek pompayı zorlar mı? Blok içinde yağlama zafiyeti yaratıp yatak sarmaya falan sebep olur mu?

Aranızda benim gibi agresif sürüp yaz aylarında yağı kalınlaştıran var mı? Yoksa "maceraya gerek yok, 10w40 tam sentetikten şaşma" mı dersiniz? Tecrübeli arkadaşlardan ve özellikle bu bloktan anlayanlardan tavsiye bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Sizin için en iyi referans her zaman bakım kitapçığında yazanlardır. Zaten motorunuz için tavsiye edilen yağ yüksek devir çevrilmesi ön görülerek tavsiye edilmiştir. Bu arada bakım kitapçığınız 15-50'yi de tavsiye ediyor olabilir, bilemem. Kitapçığa uymanız daha doğru olur.

İçimizde motosiklete araba yağı koymayı önerenler de var. Pek sallamamak lazım bu tip kişileri.

Bende MT-25 var, motoru genelde limitlerinde, yüksek devirli ve sert kullanan biriyim. Bugüne kadar hep kitapçığa sadık kalıp 10w40 tam sentetik yağ kullandım ama geçenlerde YouTube'da bir videoya denk geldim. Videoda "Eğer motoru sürekli hard ve yüksek devirlerde kullanıyorsanız, özellikle sıcak mevsimlerde yağı kalınlaştırıp 10w50 veya 15w50 tam sentetik kullanın, motoru daha iyi korur" diyordu.

Kafama yattı gibi oldu ama bildiğiniz üzere bizim MT-25 ve R25 bloklarında kronik sayılabilecek bir yağ pompası mevzusu var. Yağ pompasının hassas olduğunu düşünürsek, durduk yere 15w50 gibi kalın bir yağa geçmek pompayı zorlar mı? Blok içinde yağlama zafiyeti yaratıp yatak sarmaya falan sebep olur mu?

Aranızda benim gibi agresif sürüp yaz aylarında yağı kalınlaştıran var mı? Yoksa "maceraya gerek yok, 10w40 tam sentetikten şaşma" mı dersiniz? Tecrübeli arkadaşlardan ve özellikle bu bloktan anlayanlardan tavsiye bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.
ChatGPT cevabı Chatgpt böyle demiş ve dedikleri doğru motosikletin ısınması bir tık daha zaman alır örn. ısınması içi 40 50saniye bekliyorsan 1 1.5dk beklemen gerekir ama yüksek devirli kullanımda daha koruyucu olucağını söylüyor

Motosikleti
Ns200 15"
Kalın yağların hths değerleri daha yüksek olur, hths değeri yağın 100 derecede basınç altında filiminin kalınlığını gösterir. Kalın yağa geçtiğinizde motorda yağ basıncı artacaktır ancak yağ sirkülasyonu 10w40 a göre daha yavaş olacaktır buda yataklardaki ve pistonlardaki ısının transferini bir miktar kötü etkileyecektir.

Viskozite değerlerine odaklanmaktansa aşındırıcı engelleyen katkıların yüksek olduğu yağlar tercihiniz olmalı. Motul 7100 gibi ester katkılı yağlar optimum korumayı sağlayacaktır

Motosikleti
Yamaha MT-25

Devirli kullanım 7100 averaj kullanım 5100 kafayı çok karıştırmaya gerek yok .

Motosikleti
Suzuki V-Strom 650 XT A L7, 2023
Bunlar minimal farklar kral, üzmeyelim birbirimizi.

Yarı-sentetik ve tam sentetik falan sorsan tamam da gerçekten iki viskozitede de aşırı bir fark olmayacak, çalışma sıcaklık aralığı ikisinin de gayet örtüşüyor, ince yağ belki çok sıkıştırmada piston üstünde kuruma sebep olabilir. Normal çalışma hararetine ulaştıktan sonra problem olmaz.

Yaz gelmiş, bu sorular başladığına göre.. :D

Motosikleti
Honda CB600F Hornet, Yamaha MT 07, Yamaha XJ6N, Honda CBR600RR, Yamaha MT25
Kalın yağların hths değerleri daha yüksek olur, hths değeri yağın 100 derecede basınç altında filiminin kalınlığını gösterir. Kalın yağa geçtiğinizde motorda yağ basıncı artacaktır ancak yağ sirkülasyonu 10w40 a göre daha yavaş olacaktır buda yataklardaki ve pistonlardaki ısının transferini bir miktar kötü etkileyecektir.

Viskozite değerlerine odaklanmaktansa aşındırıcı engelleyen katkıların yüksek olduğu yağlar tercihiniz olmalı. Motul 7100 gibi ester katkılı yağlar optimum korumayı sağlayacaktır
Teşekkür ederim 🙏 bir sonraki yağ seçimim 10w40 7100 olucak 2 bakımda yamahanın yağını kullandım pek hoşuma gitmedi vites geçişleri vs motulden bu zamana kadar çakması olduğu için korktum motomax yada mototaş ikisinden biri resmi satış yapıyor diye biliyorum ordan alacağım..

Motosikleti
Ns200 15"
Teşekkür ederim 🙏 bir sonraki yağ seçimim 10w40 7100 olucak 2 bakımda yamahanın yağını kullandım pek hoşuma gitmedi vites geçişleri vs motulden bu zamana kadar çakması olduğu için korktum motomax yada mototaş ikisinden biri resmi satış yapıyor diye biliyorum ordan alacağım..
Rica ederim, aşağıdaki linkten size yakın yetkili Motul bayisi bulabilir veya online olarak sipariş verebilirsiniz.

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Wd40 için diyorlar onu asıl. Kellerde saç çıkardığı bile rivayet edilir.
*
Yağ pompası hassas motora kalın yağ koyupta pompayı daha fazla zorlama. 10w40 7100 koy geç.
Yok be bi halta yaramadı.🤣

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar