Yaya geçidinde duramazsın öyle bir dünya yok

yaya-gecidinde-duran-motora-carpti.jpg

İstanbul Tuzla’da, tersaneler bölgesi E-5 bağlantı yolunda yaşanan bir kaza, sosyal medyada geniş yankı uyandırdı. İddiaya göre, yaya geçidinde duran motosiklet sürücüsü, karşıdan karşıya geçmek isteyen yayalara yol vermek için hızını keserek durdu. Ancak aynı istikamette ilerleyen bir otomobil sürücüsü, motosikletliye arkadan çarptı.

Olayın ardından yaşanan diyalog ise kazanın önüne geçti.

Otomobil sürücüsü kazanın ardından motosiklet sürücüsünü suçlayarak,
“Yaya geçidinde duramazsın, öyle bir dünya yok” ifadelerini kullandı.

Motorcunun tepkisi oldukça sakin kalmış; aynı durumda siz olsaydınız bu kadar soğukkanlı kalabilir miydiniz?

(0:23) Rastgele yolda durduğumu söylüyorsun değil mi?
(0:25) Evet.
(0:26) Burada ne var?
(0:27) Orada ne varsa var.
(0:28) Sen arkayı bir kontrol et.
(0:29) Orada yaya geçidi var.
(0:30) Arkayı bir kontrol et.
(0:31) Güzel abim önce dersin ki kardeşim iyi misin?
(0:34) İyi misin zaten?
(0:36) Kötü bir şey olsa farkındayım.
(0:38) Sen o yolun ortasında nasıl durursun burada ya?
(0:40) Abi yaya geçidinde durdum.
(0:41) Yaya geçidinde durman önemli değil.
(0:43) Arkanı kontrol ediyor musun?
(0:44) Tamam abi sıkıntı yok.
(0:45) Sana bir şey olabilirdi yani.
(0:49) Bana bir şey olabilirdi tabii de senin bu kadar hızlı gelmen normal mi?
(0:52) Basın yok yani sen birden durduğunu anladım.
(0:54) Tamam abi bir bakalım araca.
(1:18) Benim arabamda bir şey yok.
(1:20) Bende bir şey var mı?
(1:21) Sende de çok bir şey yok.
(1:22) Tamponunun dişi çıkmış olabilir.
(1:24) Ama bilgin olsun çok hızlı geliyorsun dikkatli ol.
(1:32) Sen motorculardan nefret etmiş olabilirsin.
(1:36) Ben yaya geçidinde durdum.
(1:42) Tamam ben bu videoyu göndereceğim trafiğe.
(1:47) Ceza arkamdan gelebilir.
(1:49) Tamam ceza arkamdan gelirse bir şey demem.

Haberin devamı için tıklayın.

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
Bizim memlekette kurallara uymak, uymamaktan daha problemli hale gelebiliyor çoğu zaman. Bariz bir eğitilememezlik sendromu yaşıyoruz. Görünür gelecekte de değişeceğini sanmıyorum. Benim ömrüm zaten yetmez de, gelecek kuşakların da bu kaosa doğacakları gerçeği nefesimi daraltıyor...

Ama bu işin bir yönü...

Diğer yönünde ise kural koyucuların iş bilmezlik problemi sahneye çıkıyor...şimdi ben de görüyorum, olur olmaz yerlere, çok hızlı yollara, çok geniş ana caddelere, pratikte yaya geçidinin işlemeyeceği bariz olan arterlere yaya geçidi koyuyorlar. İşte bu da olmuyor. İşlemiyor yani. Sizin oraya iki sıra boya çizmenizle oradaki yaya trafiğini düzenleyemeyeceğiniz çok açık iken, bunda ısrar etmenin de ne yayaya, ne sürücüye ne de trafik akışına bir faydası olmuyor. Ben duruyorum, tamam, aklı başında diğeri de duruyor, tamam, ama işte bir başka davar durmuyor. Durmaz, durmadı, durmayacak yani. Hangi biriyle dalaşacaksın. Yada gerek var mı 2026'da böyle dalaşmaya. Kimseyi orada eğitmenin veya yüzyıllardır gelen köylü genlerini değiştirmenin bir yolu var mı? Yok.

Bazı ülkelerde kaos normalin bir parçası. Mısır öyle, Hindistan öyle, Afganistan öyle, vs. Biz de o kadar olmasa da öyleyiz yani. Hiç hamasete gerek yok. Uygar dünya normları ile barışık değiliz, kural sevmiyoruz, kente adapte olamadık, rahatımıza düşkünüz.

Şu forumda bile kural işletemiyorken, koca ülkede bu beklentide olmak hayalperestlik değil mi yahu? :)

Şehre yeni geldiği belli, evcilleşene kadar böyle marazalar çıkarması normal.

Not: Bence bunların evcilleşme belirtilerini ancak torunlarında görürüz.

Motosikleti
D400
Bence esas problem öyle bir yola yaya geçidi kurmak.

bazı yaya geçitleri cidden kaza yapılsın diye tuzak olarak koyulmuş.

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Yanındaki çocuksa kötü. O babasının doğru olduğunu sanacak.

Motosikleti
2014 Hero Thriller 150
Bizim memlekette kurallara uymak, uymamaktan daha problemli hale gelebiliyor çoğu zaman. Bariz bir eğitilememezlik sendromu yaşıyoruz. Görünür gelecekte de değişeceğini sanmıyorum. Benim ömrüm zaten yetmez de, gelecek kuşakların da bu kaosa doğacakları gerçeği nefesimi daraltıyor...

Ama bu işin bir yönü...

Diğer yönünde ise kural koyucuların iş bilmezlik problemi sahneye çıkıyor...şimdi ben de görüyorum, olur olmaz yerlere, çok hızlı yollara, çok geniş ana caddelere, pratikte yaya geçidinin işlemeyeceği bariz olan arterlere yaya geçidi koyuyorlar. İşte bu da olmuyor. İşlemiyor yani. Sizin oraya iki sıra boya çizmenizle oradaki yaya trafiğini düzenleyemeyeceğiniz çok açık iken, bunda ısrar etmenin de ne yayaya, ne sürücüye ne de trafik akışına bir faydası olmuyor. Ben duruyorum, tamam, aklı başında diğeri de duruyor, tamam, ama işte bir başka davar durmuyor. Durmaz, durmadı, durmayacak yani. Hangi biriyle dalaşacaksın. Yada gerek var mı 2026'da böyle dalaşmaya. Kimseyi orada eğitmenin veya yüzyıllardır gelen köylü genlerini değiştirmenin bir yolu var mı? Yok.

Bazı ülkelerde kaos normalin bir parçası. Mısır öyle, Hindistan öyle, Afganistan öyle, vs. Biz de o kadar olmasa da öyleyiz yani. Hiç hamasete gerek yok. Uygar dünya normları ile barışık değiliz, kural sevmiyoruz, kente adapte olamadık, rahatımıza düşkünüz.

Şu forumda bile kural işletemiyorken, koca ülkede bu beklentide olmak hayalperestlik değil mi yahu? :)
Her fırsatta durmaya çalışıyorum ama bazen öyle yerlerde yaya geçidi oluyor ki dursam ya arkadan yiyecem yada motoru devirecem. Bazense 70'lik yolda yaya geçidi görüyorum, o kadar tenha yerde bir Allah'ın kulu yok ama yaya geçidi var nasıl iş anlamıyorum.

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
ben yaya geçidinde yol vermem arkadaş bu işi önce arabaların çözmesi lazım ondan sonra ben çözerim

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
Yaya geçidi yayalarındır.

Batman'da akşam saatlerinde kent merkezine inen domuz, ortalığı altüst etti. Yayaya çarpıp yaralanmasına neden olan domuz, merkezdeki trafiği kilitledi.​

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş :28 Nisan 2026 19:58,
Batman'da ilginç kaza: Yaya geçidinde domuz çarptı

Doğal yaşam alanında yiyecek bulamayan bir yaban domuzu, şehir merkezine indi. Kentin en işlek noktası olan Turgut Özal Bulvarı'na kadar gelen domuz, yolda yürüyen bir vatandaşa hızlıca çarparak yaralanmasına neden oldu.
Hızını alamayan domuz, akan trafikte koşmaya devam etti. Çevrede bulunan vatandaşlar paniğe kapılırken, yaban domuzu bir süre sonra gözden kayboldu.

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
O değilde mendebur hayvan bilerek çarpmak için hızını arttırıyor.

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
Motosikleti
Yok
Bursa'da da Kent Meydanı'ndan Şehreküstü'ne çıkarken, Fomara Yokuşu dediğimiz yerde bir ya da iki yaya geçidi var.

O yokuş trafiğin vızır vızır aktığı bir yer, o yaya geçidinde/geçitlerinde ışık da yok, dolayısıyla kazaya davetiye gibi bir durum oluşuyor.

Ben o yokuşu her çıkışımda tedirgin oluyorum bu yüzden.

O kadar işlek yoldaki (ve benzerlerindeki) yaya geçitlerine mutlaka ışık konulmalı - doğrusu bu olur bana göre.

Yaya geçidinde veya son anda kırmızıya dönmüş ışıklarda 1. viteste sağ ayak arka frende emniyet şeridine veya o taraflara kaçıp aynaları sürekli kontrol ediyorum ve tost olmamak için en öne kaçıyorum . Böyle ayılarla hiç polemiğe gerek yok

Bursa'da da Kent Meydanı'ndan Şehreküstü'ne çıkarken, Fomara Yokuşu dediğimiz yerde bir ya da iki yaya geçidi var.

O yokuş trafiğin vızır vızır aktığı bir yer, o yaya geçidinde/geçitlerinde ışık da yok, dolayısıyla kazaya davetiye gibi bir durum oluşuyor.

Ben o yokuşu her çıkışımda tedirgin oluyorum bu yüzden.

O kadar işlek yoldaki (ve benzerlerindeki) yaya geçitlerine mutlaka ışık konulmalı - doğrusu bu olur bana göre.
Hem yol çok işlek, hem insanlar vızır vızır, hem dolmuşlar, taksiler dolu... Trafiği yavaşlatsın diye belki konuldu o geçitler ama kimin umrunda ki cidden? Ufak bi üst geçit yapılsa insanlara, bir kaç tane de tümsek eklense daha mı faydalı olur sanki? Gerçi Bursa trafiği de artık hızlı akmıyor.

Motosikleti
Suzuki Burgman UH200
İçinde yaşadığımız bilgisizlik ve kuralsızlık ortamını değiştirmenin yollarından biri ömürboyu ehliyet sistemi yerine 5 yılda bir ehliyet yenileme sınavıdır. Ehliyet iptal sistemi de sıkılaştırılırsa insanlar kuralı da saygıyı da öğrenmeye mecbur kalır.

Arada mecbur kırmızıda geçmek zorunda kalıyorum, yaya geçitlerinde yayalara yol vermeye korkuyorum diye konu açmama sebep olan kazalardan.
Zafer Akçay kanalındaki kazaların nerdeyse yarısı bu şekilde. :D

Motosikleti
Suzuki V-Strom 650 XT A L7, 2023
İçinde yaşadığımız bilgisizlik ve kuralsızlık ortamını değiştirmenin yollarından biri ömürboyu ehliyet sistemi yerine 5 yılda bir ehliyet yenileme sınavıdır. Ehliyet iptal sistemi de sıkılaştırılırsa insanlar kuralı da saygıyı da öğrenmeye mecbur kalır.
İptal işine katılıyorum, ama tekrar işine katılmıyorum. Tamamiyle suistimale açık bir konu haline gelir. Zaten kök sebep olarak sistemin suistimal edilmesini sayabiliriz.

Kamu işlerinde liyakat esaslarına ve ağır kabahatler tanımına yoğunlaşılmalı. Vatandaş kadar buna göz yumanların yada menfaatine kullananların da cezalandırılması gerektiğini düşünüyorum.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar