Dünyanın 1 numaralı motosiklet aküsü Yuasa Türkiye’de..

Yuasa motosiklet aküsü, Motobike 2018 İstanbul fuarı ile birlikte Türkiye pazarına giriş yaptı. Dünya akü devi GS Yuasa ortaklığıyla sektöre hareket getirdiklerini belirten İnci GS Yuasa İcra Kurulu Direktörü Cihan Elbirlik, “Türkiye’nin büyüyen motosiklet pazarına güçlü Japon markası Yuasa ile yenilik ve dinamizm katacağız” dedi.

20180226013851_1519394035_cihanelbirlik.jpg

İnci Holding ve GS Yuasa iştiraki İnci GS Yuasa, motosikletlerin gücüne güç katıyor! Yuasa motosiklet aküleri, 22-25 Şubat2018 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nin ev sahipliği yaptığı Motobike 2018 İstanbul Fuarı’yla birlikte Türkiye pazarına giriş yaparak tüketiciler ile buluştu.

İnci GS Yuasa İcra Kurulu Direktörü Cihan Elbirlik, “Türkiye’de motosiklet pazarı hızla büyüyor. Şu anda Türkiye’de 3 milyondan fazla motosiklet trafikte. Kur ve vergi artışına rağmen İstanbul’da önemli bir motosiklet kullanımı var. Marmara’yı bölge olarak Ege ve Akdeniz izliyor. Oldukça hareketli bir pazar. İş ortağımız GS Yuasa’nın 100 yılı aşan tecrübesini, kendi deneyim ve tecrübemizle birleştirerek Türkiye’deki motosikletlere enerji sağlayacağız ve sektöre yenilik ve dinamizm katacağız” dedi.

İnci GS Yuasa Akü Sanayi ve Ticaret A.Ş. Hakkında

Temeli 1952 yılında atılan İnci Holding’in önemli iştiraklerinden İnci Akü A.Ş., Cevdet İnci tarafından 1984 yılında Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde kuruldu. 1984 yılındaki kuruluşunun hemen ardından 1985 yılında araç üreticileri ile ilk çalışmalarına başladı. 2009 yılında Akü sektöründe ilk Ar-Ge merkezini kuran firma, 2010 yılında sektöründe ilk TURQUALITY belgesini aldı. İnci Akü, yıllık hazırlanan İstanbul Sanayi Odası (İSO) 500, Türkiye’nin ilk 500 sanayi şirketi sıralamasında 2006’dan bu yana her yıl yer almaktadır. Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından her yıl açıklanan ‘ilk 1.000 ihracatçı’sıralamasında yer alan İnci Akü, uluslararası marka değerlendirme şirketi Brand Finance tarafından hazırlanan “Türkiye’nin En Değerli Markaları” listesinde 4 yıldan bu yana ilk 100 arasındaki yerini korumaktadır. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin, 2014 yılında ilk kez düzenlediği İnovaLİG yarışmasında, başvuru yapan 400 şirket arasından “İnovasyon Organizasyonu ve Kültürü” kategorisinde ‘Birinci’ oldu.

İnci Holding’in öncü şirketlerinden İnci Akü, gücünü Japon devi GS Yuasa’nın küresel deneyimi ve yeni nesil akü teknolojileri konusundaki birikimi ile birleştirerek 2015 yılı itibariyle İnci GS Yuasa Akü Sanayi ve Ticaret A.Ş. unvanıyla faaliyetlerine devam etmektedir.İnci GS Yuasa Akü Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ninManisa’da 2 üretim tesisi veİstanbul’da Merkez Satış& Pazarlama Ofisi bulunuyor. 2010 Temmuz ayına temellerini attığı Manisa’daki 2. tesis, Türkiye’nin ilk BREEAM(BuildingResearchEstablishmentEnvironmentalAssessmentMethod) sertifikalı üretim tesisi olma özelliğine sahip. İnci Akü, Yuasa, EAS, Hugel, Blizzaro ve İnci Battery markalarıyla üretim yapan firma, yurt içinde 80 ana bayi, 200 Enerji Uzmanı, 3.500 perakende satış noktası ve 300 yetkilendirilmiş servisi ile tüketiciye ulaşıyor. Ayrıca yurtdışında güçlü distribütör ağıyla, 4 kıtada 80’in üzerinde ülkeye ihracat yapıyor.

otomobilgazetesi..

Yuasanın üzerine biraz ekleme yapıp lifepo4 lityum akü alınabilir. Hem çok daha hafif hem de yarınlar yokmuş gibi marş gücü veriyor.

Motosikleti
1190 ADV
Japonlar otomotiv sektöründe (Buna otomobiller, motosikletler ve bunların parçalarını katıyorum) ciddi bir gerilemeye girdiler.

Motor sporlarında bir başarıları kalmadı,
Yeni motosiklet modelleri konusunda gerideler artık. Çinliler ve Avrupalı'lar çıtayı ciddi yükseltti.
Parça konusunda Çin ile rekabet edemiyorlar.

Arkadaşın yazdığı gibi,

Yuasa aküye 5000lira vermektense 10000 binliraya çinli Lipo4 akü alırım daha iyi.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
...
Yuasa aküye 5000lira vermektense 10000 binliraya çinli Lipo4 akü alırım daha iyi.
Benim motordaki orijinal Siam Furukawa Co. Ltd. Thailand üretimi kurşun asit akü 3,5 yıldan sonra halen taş gibi (kullanmadığım zamanlarda CTEK şark cihazımla destekliyordum çünkü), bozulmadığı / güçten düşmediği için bir türlü yeni akü alamadım. Yeni akü alma zamanı geldiğinde kesinlikle bir LiFePO4 akü alacağım. Sırf o zamanlara hazırlık olsun diye en kaliteli marka şarj cihazım olmasına rağmen Lityum akü desteklemediği için yeni akü şarj cihazı aldım. (Noco Genius 2.) Kısmet bakalım...

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
Kurşun asit akü yerine LiFePO4 akü almak bence de iyi bir fikir ancak bunu yaparken orijinal akünüzün voltaj ve akım değerleri ile uyumlu olmasına dikkat etmek gerekiyor. Motosikletlerimizde kullandığımız çoğu kurşun asit akü 12 V 8-10 Ah aralığında ve buna uygun LiFePO4 seçeneği çok fazla yok gördüğüm kadarıyla.

Hadi voltaj ve akım değerinin uygun olanını buldunuz, bu kez de LiFePO4 akünün fiziksel boyutları motosikletinizdeki akü boşluğu ile uyumlu olacak mı ona bakmanız gerek. Özellikle yükseklik konusunda sıkıntı yaşanabiliyor sanırım.

Kısaca hadi ben LiFePO4 alacağım demekle iş bitmiyor. Biraz dikkatli olmak gerek.

Motosikleti
1190 ADV
Kurşun asit akü yerine LiFePO4 akü almak bence de iyi bir fikir ancak bunu yaparken orijinal akünüzün voltaj ve akım değerleri ile uyumlu olmasına dikkat etmek gerekiyor. Motosikletlerimizde kullandığımız çoğu kurşun asit akü 12 V 8-10 Ah aralığında ve buna uygun LiFePO4 seçeneği çok fazla yok gördüğüm kadarıyla.

Hadi voltaj ve akım değerinin uygun olanını buldunuz, bu kez de LiFePO4 akünün fiziksel boyutları motosikletinizdeki akü boşluğu ile uyumlu olacak mı ona bakmanız gerek. Özellikle yükseklik konusunda sıkıntı yaşanabiliyor sanırım.

Kısaca hadi ben LiFePO4 alacağım demekle iş bitmiyor. Biraz dikkatli olmak gerek.

Az buçuk bu işlerden anlayan biri eski akünün içini boşaltarak kendi Lifepo4 aküsünü bile yapabilir. Kendisi yapmıyorsa da yapan yerler var.

8 tane 32700 LiFePo4 hücre alırsın. Tanesi 250 lira. Toplam 2000TL
200A lık 4S BMS devresi alırsın. En iyisi 5000TL
Kablo, izolasyon vs 'ye de 500TL harca.

Sonuç: 7500TL'ye en iyisinden bir Lifepo4 motosiklet akün olur. Yaptığın akünün ömrü bittiğinde sadece hücreleri yenileyerek devam edersin. Yeniden aynı masrafı yapmana gerek kalmaz.

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
Az buçuk bu işlerden anlayan biri eski akünün içini boşaltarak kendi Lifepo4 aküsünü bile yapabilir. Kendisi yapmıyorsa da yapan yerler var.

8 tane 32700 LiFePo4 hücre alırsın. Tanesi 250 lira. Toplam 2000TL
200A lık 4S BMS devresi alırsın. En iyisi 5000TL
Kablo, izolasyon vs 'ye de 500TL harca.

Sonuç: 7500TL'ye en iyisinden bir Lifepo4 motosiklet akün olur. Yaptığın akünün ömrü bittiğinde sadece hücreleri yenileyerek devam edersin. Yeniden aynı masrafı yapmana gerek kalmaz.
Bunu yapacak adam bir elin parmakları kadar. Ayrıca yine de masraflı iş. Bir de tabii garanti ve güvenlik endişeleri var. Şahsen 1 milyonluk motosiklete böyle bir toplama akü takmazdım. Motosikletine LiFePO4 takacak kadar titiz ve özenli adamın da 3-5 lira için bu zahmete katlanacağını sanmam.

Neyse, demem o ki Kurşun Asitten Lityum Demir Fosfat aküye geçmek iyi bir şey ama şimdilik bunun sınırları var. Özellikle boyut açısından. Boyutu tutturmak için daha düşük akım (ama tabii daha yüksek CCA değeri) kapasiteli LiFePO4 alınabilir.

Motosikleti

Lityum akülerin yükseklikleri daha düşük oluyor, akünün kutusundan birkaç parça farklı kalınlıkta köpük levha çıkıyor, altına lazım gerektiği kadar ekleyip denkliyorsunuz.

Motosikletler kurşun asit aküyü 14.4 volt ile şarj ediyor, bu voltaj LiFePO4'e uygun değilmiş. Araya voltaj düzeltici devre olmadan takılan LiFePO4 akünün ömrü fazla olmayacaktır.

Motosikleti
Forza250-cygnusL
90 lı yılların başında MZ kullanıyordum... 2kere akü değiştirdim, ikisinde de piyasada kum gibi olan yuasa yı değil , mumla arayıp bulabildiğimiz Mutlu aküyü koyardık..En az 5 sene, içini döküp bakım yapıp 2 sene daha kullanırdık..
Şimdiki aküler gibi 3-4 senede zortayı çekmezdi..
Yuasa ne ara bu kadar kaliteli oldu anlamadım.. Haala da kullanmam..

Motosikleti
...
Yuasa ne ara bu kadar kaliteli oldu anlamadım.. Haala da kullanmam..
Yuasa en kaliteli markalardan biri ama? MZ kendini çalıştırır zaten, elektronik yok enjeksiyon yok bir şey yok, farı bujiyi besleyecek o kadar. Şimdiki motorlarda ek olarak ecu besleyeceksin, abs beyin ve servo besleyeceksin, enjeksiyon besleyeceksin. Akülerin işi daha zor.

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Yuasa en kaliteli markalardan biri ama? MZ kendini çalıştırır zaten, elektronik yok enjeksiyon yok bir şey yok, farı bujiyi besleyecek o kadar. Şimdiki motorlarda ek olarak ecu besleyeceksin, abs beyin ve servo besleyeceksin, enjeksiyon besleyeceksin. Akülerin işi daha zor.
Mz de akü bağlantısı olmazsa sittin sene çalıştıramazsın..;) Akü boşsa bittin..Vurdursan bile çalışmaz... :)

• Wow
Tepkiler: F54
Motosikleti
Mz de akü bağlantısı olmazsa sittin sene çalıştıramazsın..;) Akü boşsa bittin..Vurdursan bile çalışmaz... :)
İfade etmeye çalıştığım şuydu; MZ'nin aküye yükü ile modern bir motosikletin aküye yükü aynı olamaz (tabi ki alternatör kapasitesi falan da mühim; tek bileşen akü değil), dolayısıyla elma armut karşılaştırması oluyor biraz. Bizim 78 model Murat 131'de de sulu Mutlu akü kullanır arada da suyunu falan tamamlardık da, o zamanlar ile bu zamanlar farklı biraz. Şimdi start-stop sistemleri falan var vs. vs.

F54

İfade etmeye çalıştığım şuydu; MZ'nin aküye yükü ile modern bir motosikletin aküye yükü aynı olamaz (tabi ki alternatör kapasitesi falan da mühim; tek bileşen akü değil), dolayısıyla elma armut karşılaştırması oluyor biraz. Bizim 78 model Murat 131'de de sulu Mutlu akü kullanır arada da suyunu falan tamamlardık da, o zamanlar ile bu zamanlar farklı biraz. Şimdi start-stop sistemleri falan var vs. vs.
ben orta okul zamanlarında sanayi de çalıştım misal eski kuş serisi veya reno arabaları akü ile çalıştır sonra aküyü sök üzerinde çalışmaya devam ederdi ben afrika yı da öyle sanırdım sadece marş esnasında akü lazım derdim kendimce
sonra bir gün dükkan da işim bitti saat 1 falan topcase de hava çok sıcak küçükken bisiklet ile gittiğim sapanca da tuzla burun var dedim gideyim biraz serinleyeyim neyse gittim birkaç saat yüzdüm geri dönüş yolunda benim ekran da bütün ikaz lambalarının yanıp söndüğünü gördüm ne oluyor derken sağa çektim motor stop etti
kontağı kapattım tekrar çevirdim kimse yok akü komple bitmişti 6.yılında yeni akü aldım

Motosikleti
D400
konu hortlamış bende diyom bunca zamandır satılan yuasa ne :D

Aktif iki motorumda da lityum akü var. Toplamda 4 adet lityum akü kullandım, hatta arabamda da 60kWh bir LFP batarya var. =)

Ben standart(?) akü ile gelen motoruma akü olacak olsam, 5bin TL normal aküsü 10bin TL de LFP'si ise, LFP alayım diye tuzlukla koşmam. Kullanım senaryosuna da bağlı durum.
Mesela elektrik sistemine çok fazla aksesuar takılıysa, parazit kaçak ihitmali daha yüksek ise, lityum batarya insanın başına bela olur. Çoğu standart akü (600cc üstü için konuşuyorum) 12A ile geliyor, belki GS gibi camışlarda daha da yüksektir. Kullanacağınız lityum akü 4A ya da 6A olacaktır. Herhangi bir kaçak varsa 1/3 sürede motorun elektriksiz kalması demek bu. Lityumların kendi başına şarj koruma becerisi çook daha yüksek olsa da, gerçek hayatta kusursuz çalışmayan sistemlerde nedeniyle bu kaçak gerçeğini de düşünmek gerekiyor.
Hafiflik güzel ama şart da değil yani.
Yani motor bakarken lfp aküsü olmasını + hanesine yazarım elbette. ama değilse de lfp'ye geçmek için çok can atar mıyım - kullanım senaryosuna bağlı.

Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Motosikletler kurşun asit aküyü 14.4 volt ile şarj ediyor, bu voltaj LiFePO4'e uygun değilmiş. Araya voltaj düzeltici devre olmadan takılan LiFePO4 akünün ömrü fazla olmayacaktır.

14.4-14.6V arasında bir yerde tutuyor diye biliyorum (yanlış olabilir)
ama bu voltaj LFP için yanlış değil. Yanlış olursa da BMS bunun için var. Sanmam ama, olur da daha düşük voltajda tutarsa da LFP'ye iyilik yapmış olur anca =)

Motosikleti
1190 ADV
Aktif iki motorumda da lityum akü var. Toplamda 4 adet lityum akü kullandım, hatta arabamda da 60kWh bir LFP batarya var. =)

Ben standart(?) akü ile gelen motoruma akü olacak olsam, 5bin TL normal aküsü 10bin TL de LFP'si ise, LFP alayım diye tuzlukla koşmam. Kullanım senaryosuna da bağlı durum.
Mesela elektrik sistemine çok fazla aksesuar takılıysa, parazit kaçak ihitmali daha yüksek ise, lityum batarya insanın başına bela olur. Çoğu standart akü (600cc üstü için konuşuyorum) 12A ile geliyor, belki GS gibi camışlarda daha da yüksektir. Kullanacağınız lityum akü 4A ya da 6A olacaktır. Herhangi bir kaçak varsa 1/3 sürede motorun elektriksiz kalması demek bu. Lityumların kendi başına şarj koruma becerisi çook daha yüksek olsa da, gerçek hayatta kusursuz çalışmayan sistemlerde nedeniyle bu kaçak gerçeğini de düşünmek gerekiyor.
Hafiflik güzel ama şart da değil yani.

Neden lityum aküler 4A yada 6A olsun ki ? Kaç amperlik alırsan o kadar olur.

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Şöyle anlatayım...

Tesisat tamamen diğer motorlardan farklı.. Kontağı açtığınız zaman göstergedeki kırmızı ışığın yanması lazım..Yanmazsa akü bitiktir.. Yani 9 voltlardadır..

Mz öyle garip saçma bir sistem yapmış ki ateşlemeyi aküden alıyor..Yani marş basarken ya da vurdururken alternatörün üretiği elektrik yeterli olmuyor.. Çünkü önce akünün biraz elektrik depolaması lazım.Akü canlandıktan sonra ateşlemeye başlıyor..
Bu dediklerim 1989-1992 arası Türkıye ye gelen Doğu alman Mz er için geçerli...1992 den sora üretilen kombassan konya Mz leri için değil..

Garip ama gerçek :)

Son düzenleme:
Neden lityum aküler 4A yada 6A olsun ki ? Kaç amperlik alırsan o kadar olur.

bilmem, hiç görmedim şimdiye dek satıldığını. üretilemez yoktur anlamında demek istemedim tabi =)
Türkiyede gördüğüm tüm BS'ler 48Wh idi. Şimdi biraz daha aradım, 98Wh buldum.
30bin TL.
24bin TL'ye kadar buldum gizlemek gibi olmasın. =)

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: F54

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar