Benzin istasyonunda yaşadığım olay

Merhaba güvenlik için kaskımda kamera var hali hazırda çekim yaparken benzinliğe girdim pompacı beni çekiyon mu kamerayı kapat beni çekme gibi hitamlarda bulundu. Bu işin adabı resmi kanun vs. Nedir böyle bir hakkı var mı.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Halkımız dangıl dungul. Nasıl konuşacağını bilmeyen ilkel primatlarla aynı havayı soluyoruz. Çare "Ulen senin döte benzeyen çirkin suratının neresini çekeyim it. Bıdı bıdı yapma da benzini koy, canımı sıkma" diye kibarca uyarıda bulunmak en sağlıklısı.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Halkımız dangıl dungul. Nasıl konuşacağını bilmeyen ilkel primatlarla aynı havayı soluyoruz. Çare "Ulen senin döte benzeyen çirkin suratının neresini çekeyim it. Bıdı bıdı yapma da benzini koy, canımı sıkma" diye kibarca uyarıda bulunmak en sağlıklısı.
Büyük ihtimal kanunla başı dertte olan ve/veya hasmı olan ve saklanan birisi, ondan huzursuz olmuştur. İnsanın kamerasına laf edecek tıynette birinin (gerçek veya mecaz anlamda) "kibarca" yapılacak bir uyarıyı dikkate alacağını zannetmiyorum, olay tırmanır büyük ihtimalle. En güzeli "kapalı hocam kameram, rahat ol" demek sanırım...
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

istediğini çekebilirsin ama yayınlayamazsın
Doğru ama pratikte pek anlamı olmayan bir bilgi. Şöyle farz edelim, umuma açık alanda birisi önüne geldi, telefonunu uzattı boy boy fotoğrafını çekmeye başladı. Bu durumda rahatsız olmaz veya "hayırdır?" falan diye bir itirazda bulunmaz mısın?

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
Büyük ihtimal kanunla başı dertte olan ve/veya hasmı olan ve saklanan birisi, ondan huzursuz olmuştur. İnsanın kamerasına laf edecek tıynette birinin (gerçek veya mecaz anlamda) "kibarca" yapılacak bir uyarıyı dikkate alacağını zannetmiyorum, olay tırmanır büyük ihtimalle. En güzeli "kapalı hocam kameram, rahat ol" demek sanırım...
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Doğru ama pratikte pek anlamı olmayan bir bilgi. Şöyle farz edelim, umuma açık alanda birisi önüne geldi, telefonunu uzattı boy boy fotoğrafını çekmeye başladı. Bu durumda rahatsız olmaz veya "hayırdır?" falan diye bir itirazda bulunmaz mısın?
bulunmam o fotoğrafın paylaşıldığını görürsem süründürürüm

Kamerayla hedef almadan istediğini çekersin kanuni hakkın var. Çevirme de polis bile kameranı kapattıramaz.

Hatta sana çekme zart zurt diyeni savcılığa bile şikayet edebilirsin, hürriyeti engellemekten. Sonra niye çekme dediğini açıklamaya çalışır. :ROFLMAO:

Sonuçta kendi güvenliğin için çekiyorsun ya o anda başına bir iş gelse. Fakat paylaşırken yüzünü flulaman lazım.

Son düzenleme:
Belli bir olgunluğa eriştiğinde insanların makul isteklerine saygı duymayı öğreneceksin.
Empati yeteneğin gelişecek.
Ölümlü olduğunu anlayıp .ikindirik şeyler için vaktini harcamayacaksın ve zihnini meşgul etmeyeceksin.
Biri senden onu çekmemeni söylediyse çekme.
2+2=5
Bunu anlamayacak ne var?

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
Uzun yıllar fotoğrafla uğraştım...eskisi kadar olmasa da yine en önemli ilgi alanlarımdan biridir.

Fotoğrafçılıkta da, özellikle "belgesel fotoğrafçılığı" alanında (bu da ayrı tartışma konusudur) kişilere doğrudan objektif yöneltmek en büyük tartışma konularından biridir. Fotoğrafçının (veya video çekenin) niyeti nerede başlar, belgeleme kuralları neyi kapsar, belgelemenin etik tartışması nerede biter, alınan görüntüler manipülasyona açık mıdır, fotoğrafın sunduğu imgelerin esnekliği olabilir mi, vb. gibi diyalektik formlar karşımıza çıkar...Derneklerde çok görmüşüzdür; belgesel fotoğraf çekiyorum diye, köy kahvehanesinde kendi halinde çayını yudumlayan dayının burnuna dayayıverirler koca objektifi. E işte öyle de olmaz, bunun ne fotoğrafçılıkla, ne belgeselcilikle, ne de genel ahlak kuraları ile ilgisi yoktur yani...çektiğiniz dandik fotoğrafın öncesindeki on binlerce örneğinden bir farkı da yoktur hani...ama sözüm ona belgesel fotoğrafçıdır arkadaşımız...

Neyse,

Bu forumu ilgilendiren kısma dönersek, motosiklette güvenlik (veya keyif almayı umduğumuz güzel görüntüleri) amacıyla kullandığımız aksiyon kameralar için bu denli etik tartışmalar biraz abes olsa da, yine de görüntüsü aldığımız bireyin onayına ihtiyaç duyacağımız çok açıktır. Hem yasal bağlamda, hem de etik bağlamda gerçek üzerine temellendirilen her türlü görüntü alma biçiminde (fotoğraf, video, resim, vb.) bu çerçeveye sadık kalmak ön koşuldur. Buradan bakınca pompacının tepkisi anormal değil. Herhangi birinin onayı olmadan onun görüntüsünü almak, ister yayınla, ister yayınlama en azından şık bir hareket değil...

Ama tabii bizim millet olarak bir üslup ve iletişim sorunumuz baki iken, böyle bir karşılaşmada meselenin yine bir itişmeye dönmemesi mucize oluyor. Çekenin de çekilenin de her daim tepki verebileceği dayatmalardan sakınmak gerek. Mümkünse bu tür kamuya açık yerlerde çekim durdurulmalı, izinsiz görüntü almaktan kaçınılmalıdır. Karşıdaki kişi görüntü konusunda hassas ise buna saygı gösterilmeli, hatta yine gerekirse alınan görüntü onun yanında silinmelidir. Toplumsal ayrışmanın zirveye ulaştığı, millet olarak iyice travmatize olduğumuz şu günlerde fazladan strese hiç gerek olmadığını sanıyorum.

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Kamerayla hedef almadan istediğini çekersin kanuni hakkın var. Çevirme de polis bile kameranı kapattıramaz.

Hatta sana çekme zart zurt diyeni savcılığa bile şikayet edebilirsin, hürriyeti engellemekten. Sonra niye çekme dediğini açıklamaya çalışır. :ROFLMAO:

Sonuçta kendi güvenliğin için çekiyorsun ya o anda başına bir iş gelse. Fakat paylaşırken yüzünü flulaman lazım.

Bu bilgiye dayanarak Almanyada çekim yapmaya çalışmayın. Kameranıza el koyulabilir ve geri alamayabilirsiniz. Hapis cezasına varabilecek suçlamalar olabilir. Burada evinizin dışına taktığınız güvenlik kamerası bile komşunuz tarafından söktürülebilir. Türkiyedeki kanunları bilmiyorum ama bu durum Almanya için suç teşkil eder.

Bu bilgiye dayanarak Almanyada çekim yapmaya çalışmayın. Kameranıza el koyulabilir ve geri alamayabilirsiniz. Hapis cezasına varabilecek suçlamalar olabilir. Burada evinizin dışına taktığınız güvenlik kamerası bile komşunuz tarafından söktürülebilir. Türkiyedeki kanunları bilmiyorum ama bu durum Almanya için suç teşkil eder.

Türkiye de böyle.

Türk Ceza Kanunu'nda kamera kaydı

Türk Ceza Kanunu'nda kamera kaydı konusu özellikle özel hayatın gizliliği başlığı altında düzenlenmiştir. Avukatistan.com. TCK'nın 134. maddesi uyarınca, bir kişinin özel hayatına ilişkin ses veya görüntülerin izinsiz olarak kayda alınması suç olarak kabul edilir ve bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası öngörülmektedir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta, kamuya açık alanlarda yapılan kayıtların genellikle özel hayat kapsamına girmemesidir. Örneğin, bir polis çevirmesinde kamuya açık alanda yapılan görüntü kaydı, özel bir mahremiyet alanı oluşturmadığı için çoğu zaman doğrudan bu madde kapsamında değerlendirilmez.Yine de, ses ve görüntü kaydının kötüye kullanılması ya da kişisel hakların zarar görmesi halinde Türk Ceza Kanunu devreye girebilir. Özellikle alınan kayıtların başka amaçlarla kullanılması, ifşa edilmesi veya paylaşılması halinde ceza daha da artabilir. [Kaynak: kulacoglu.av.tr/izinsiz-ses-konusma-kaydi]

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK)

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK), polis çevirmesinde alınan kamera kayıtları için de önemli bir yasal dayanak sunar. KVKK'ya göre, bir kişinin görüntüsü, sesi ya da kimliğini belli edebilecek her türlü kayıt kişisel veri olarak kabul edilir. Burada, açık rıza olmadan kimsenin kişisel verisinin toplanması, işlenmesi ve yayılması yasaktır.Ancak polis çevirmelerinde genellikle kamu güvenliği ve suçun önlenmesi amacı öne çıktığı için, kamu yararı KVKK'da istisna olarak düzenlenmiştir. Bu durumda, sadece kaydın alınması değil, paylaşılması veya yayılması esasen suç teşkil edebilir. Ayrıca, kaydı paylaşırken kişinin yüzü, plakası veya benzeri ayırt edici unsurların gizlenmesi, kanuni açıdan riski azaltabilir. [Kaynak: sen.av.tr, bianet.org]Anayasa’da özel hayatın gizliliği

Motosikleti
1190 ADV
Bu konuda ülkelerin kanunlarına bakmak gerekir, birde ülkelerin kanunlarını nasıl uyguladığına bakmak gerekir.

Türkiye'de kanunlar diyor ki, kamuya açık bir alan da olsa bir kişiyi odak noktası yaparak fotoğraf yada video kaydına alamazsın. Bu özel hayatın ihlali suçu fakat senin özellikle bir kişiyi çekme niyetin yoksa ve kendi güvenliğin için kayıt yaparken bir kişinin senin kaydına girmesi suç değil.
Uygulama noktasında ise Türkiye'de her şey mümkün, benzin alırken pompacıyı çektin diye cb'yi hakaretten içeri bile atılabilirsin. Hatta bir şey yapmana da gerek yok, durduk yere de hapse atılabilirsin.

Başka ülke olarak misal Amerika'nın birçok yerinde kamuya açık bir alanda istediğin gibi çekim yapabilirsin. Çekim yapan kişinin kamuya açık alanda olması yeterli, çektiğin yer özel mülk bile olabilir. Kamuya açık alandan görünebilen her şey video yada fotoğraf olarak da kayıt edilebilir diyor onların kanunu. Kamuya açık alanda yada alandan görünen yerde özel hayat olmaz diyor. Yaptırımlarda buna göre, video fotoğraf çeken birine çekmemesini söyleyebilirsin ama müdahale edemezsin.

Motosikleti
Triumph Trident 660
Uzun yıllar fotoğrafla uğraştım...eskisi kadar olmasa da yine en önemli ilgi alanlarımdan biridir.

Fotoğrafçılıkta da, özellikle "belgesel fotoğrafçılığı" alanında (bu da ayrı tartışma konusudur) kişilere doğrudan objektif yöneltmek en büyük tartışma konularından biridir. Fotoğrafçının (veya video çekenin) niyeti nerede başlar, belgeleme kuralları neyi kapsar, belgelemenin etik tartışması nerede biter, alınan görüntüler manipülasyona açık mıdır, fotoğrafın sunduğu imgelerin esnekliği olabilir mi, vb. gibi diyalektik formlar karşımıza çıkar...Derneklerde çok görmüşüzdür; belgesel fotoğraf çekiyorum diye, köy kahvehanesinde kendi halinde çayını yudumlayan dayının burnuna dayayıverirler koca objektifi. E işte öyle de olmaz, bunun ne fotoğrafçılıkla, ne belgeselcilikle, ne de genel ahlak kuraları ile ilgisi yoktur yani...çektiğiniz dandik fotoğrafın öncesindeki on binlerce örneğinden bir farkı da yoktur hani...ama sözüm ona belgesel fotoğrafçıdır arkadaşımız...

Neyse,

Bu forumu ilgilendiren kısma dönersek, motosiklette güvenlik (veya keyif almayı umduğumuz güzel görüntüleri) amacıyla kullandığımız aksiyon kameralar için bu denli etik tartışmalar biraz abes olsa da, yine de görüntüsü aldığımız bireyin onayına ihtiyaç duyacağımız çok açıktır. Hem yasal bağlamda, hem de etik bağlamda gerçek üzerine temellendirilen her türlü görüntü alma biçiminde (fotoğraf, video, resim, vb.) bu çerçeveye sadık kalmak ön koşuldur. Buradan bakınca pompacının tepkisi anormal değil. Herhangi birinin onayı olmadan onun görüntüsünü almak, ister yayınla, ister yayınlama en azından şık bir hareket değil...

Ama tabii bizim millet olarak bir üslup ve iletişim sorunumuz baki iken, böyle bir karşılaşmada meselenin yine bir itişmeye dönmemesi mucize oluyor. Çekenin de çekilenin de her daim tepki verebileceği dayatmalardan sakınmak gerek. Mümkünse bu tür kamuya açık yerlerde çekim durdurulmalı, izinsiz görüntü almaktan kaçınılmalıdır. Karşıdaki kişi görüntü konusunda hassas ise buna saygı gösterilmeli, hatta yine gerekirse alınan görüntü onun yanında silinmelidir. Toplumsal ayrışmanın zirveye ulaştığı, millet olarak iyice travmatize olduğumuz şu günlerde fazladan strese hiç gerek olmadığını sanıyorum.
7-8 yıl önce beşiktaş bahceşehir kampüsünün önü beltur olmadan önce oraya hep bira-kitap yapmaya giderdim ,bir fotoğrafcı beni çekiyordu herkesin bana baktığını fark edip kafamı kaldırdım fotoğrafcı hatta sinirlenmişti kendi kendine pozu bozdum diye şimdi ben onu şikayet etsem suç muydu yani, iznim yoktu bilmediğim için aldırmadan kitabı okumaya devam ettim.

7-8 yıl önce beşiktaş bahceşehir kampüsünün önü beltur olmadan önce oraya hep bira-kitap yapmaya giderdim ,bir fotoğrafcı beni çekiyordu herkesin bana baktığını fark edip kafamı kaldırdım fotoğrafcı hatta sinirlenmişti kendi kendine pozu bozdum diye şimdi ben onu şikayet etsem suç muydu yani, iznim yoktu bilmediğim için aldırmadan kitabı okumaya devam ettim.
İzinsiz çekmesi tabi ki suç.
Şikayet için biraz geç kaldın ama :D

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
...
Başka ülke olarak misal Amerika'nın birçok yerinde kamuya açık bir alanda istediğin gibi çekim yapabilirsin. Çekim yapan kişinin kamuya açık alanda olması yeterli, çektiğin yer özel mülk bile olabilir. Kamuya açık alandan görünebilen her şey video yada fotoğraf olarak da kayıt edilebilir diyor onların kanunu. Kamuya açık alanda yada alandan görünen yerde özel hayat olmaz diyor. Yaptırımlarda buna göre, video fotoğraf çeken birine çekmemesini söyleyebilirsin ama müdahale edemezsin.
ABD'de "loitering" diye bir kabahat da var. Birisi kamuya açık alandan oradan görünen mülkünüzü makul bir süreden fazla çekiyor ve bundan rahatsız iseniz bu kabahat kapsamında şikâyette bulunabilirsiniz. Hatta bu kişilerin ellerinde telefon ve kamera olması bile gerekmiyor, görünür / anlaşılır / makul bir amaçları olmadan orada durmaları bile bir kabahat sayılabiliyor. Türlü türlü kültürler / mevzuat var nitekim...

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
Hatta bir şey yapmana da gerek yok, durduk yere de hapse atılabilirsin.
Güzel olmasına çok güzel de bir de nüfusa göre hapishane işini çözebilseler çok daha güzel olacak.
Ayrıca köprünün ortasında görevlendirilecek zenci(ler)den de bir haber yok. :rolleyes:

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
Suç olarak nitelendiremesek bile en azından etik bir davranış değil. Zaten biz o tiplere "fotoğrafçı" da demiyoruz :) Hele hele belgeselci hiç demiyoruz...

Fotoğraf popüler kültüre yem edildiğinden beri; özellikle her yerde türeyen dernekler, gruplar, atölyeler, eğitmenler! vasıtasıyla, bir belgeleme aracından ziyade, fotoğrafçının! kendi reklamını yapmaya çalıştığı bir tür ticari metaya dönüştürüldü. Bunun sonucunda meraklı kitleleri kendi yörüngesinde tutabilmek adına her türlü taklaya icazet veren oluşumlar türedi. Bizim memlekette bir şey popülerleşmeye görsün, hemen bokunu çıkarmakta üstümüze yoktur yani. Bunu çevrenizdeki istediğiniz herhangi bir alana uygulayabilirsiniz, hiç sekmez, hep aynıdır vesselam...fotoğrafçılık ise (bizim örneğimizde video) çok daha derin bir sosyolojik hassasiyet gerektirdiğinden, buna uygun aksiyon almak çok daha önemli hale geliyor doğal olarak.

Aslında bakarsanız çok çok önemli bir konu başlığı bu. Çok daha derinlemesine ve detaylı tartışılması gereken, popülizmden ve polemikten uzak kalınması gereken hassas bir mesele. Burada muhtemelen yürümez de, motosiklet sürerken video kaydı almanın etik değerleri üzerine ciddi bir tartışma yapmak için geç bile kalınmış diyebiliriz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar