Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Motosikletim İkinci Kez Yeri Öptü / Menderes Özel

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    100 Oktan Moderatör (Komtan) Gürkan Anbarlı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Nisan 2003
    Motosikleti
    Fazer

    Bu aslında yıllardır aklımda olan bir geziydi ama yolculuk, hudut karakollarından birinde bir yıl olağanüstü şartlar altında yaşadığım o bölgeye ilk gelişimin (artı, eksi birkaç günle) 13’üncü yıldönümüne denk düştü; bu bir işaret miydi yine, 13 uğurlu sayımdı...

    TEM’den Lüleburgaz, Pınarhisar, Poyralı üzerinden dağ yoluna girip önce Demirköy ve çevresini, ardından İğneada ve çevresini gezecek; bir gece kalıp aynı rotadan dönecektik, yaklaşık 520 km yaparak...

    Yola çıkmadan bir gün önce tesadüfen yol arkadaşımın Susan Miller falına baktık, “4-5 Temmuz’da yolculuk, lastik, motor arızasından aksilik var” diyordu. Tarihler tutuyordu, şakayla karışık “eyvah” dedik.

    Sabah yedide yola çıktık, TEM’in Aksaray bağlantı yolundan başlayarak gişelere kadar ve sonrasında birkaç ciddi kilometre, yolda sabah telaşı yaşanıyordu. Bağcılar, Esenler, Atışalanı’ndan bağlantı yoluna dökülmüş işçileri, İstanbul dışındaki fabrikaların servisleri topluyordu.

    Birbirinden güzel virajlar



    Yol, TEM’den 153’üncü kilometrede, Lüleburgaz’da kurtulduktan sonra başladı. Lüleburgaz’ın dış mahallelerinden birinin kahvesinde mola verdik. İki yabancıya kahvedekilerin çoğu selam verdi. Yaşlıca bir adam gelip yanımıza oturdu. TRT’de çalışırken bütün Anadolu’yu dolaştığını anlattı, motorumuzun hacmini, gücünü sordu; arada ona laf atanlar oldu, “Rahat bırak yolcuları” diye.

    Kahveden kalktık. Pınarhisar’ı geçtik derken, “Neredeydi şu Demirköy sapağı” diye düşünürken, bakkalının önünü düzenleyen bir teyzeye sorduk. Kadın içimizi ısıtan bir yüzle “Hoş geldiniz yavrularım. Az ileride Poyralı’dan sapacaksınız. Yolda çok dikkatli olun” diyerek bizi uğurladı.

    Poyralı’dan dağ yoluna girdik. Yol, Yıldız Dağları’nın en güzel ve gizemli köşelerinden birinden, Karadenizli Balkanlar’a uzanıyor. “S ötesi” virajlara henüz girmeden, şu ünlü manyetik alan bölgesinden geçiyoruz. Dört tekerlekli aracın vitesi boşa alındığında, en az bir ton ağırlığındaki kütleyi yokuş yukarı çekebilen bir manyetik alan bu. Çevresine “manyetik alan ormanı” denmiş, turizme katkısı olsun diye.

    Dağ yolu sağlı sollu ormanlarla kaplı. Tırmanış ve inişte eşsiz virajlardaki tek tük araçlara çeşit çeşit ağaçlar eşlik ediyor. Bu yolun kışın birkaç gün kapandığı olurdu. Ama ağaçlar karda hâlâ buz ve kardan birer abideye dönüşüyor; tabi bir de sarı sonbaharda gelmek lazım...

    Demirköy’e gelmeden, içinden akarsu geçen Türkiye’nin en önemli mağaralarından Dupnisa’ya çıkan yolun girişi solda kalıyor. Ancak mağaraya erişmek için fazladan bir 30 kilometreyi daha göze almak gerekiyor.

    Demirköy’den de uzun mu uzun bir yol çıkıyor Dupnisa’ya. Değer mi, değer...
    Demirköy’de yemek molasından sonra çevre köylere uzanalım diyoruz. Ama önce Fatih’in İstanbul surlarını döven toplarını yaptırdığı dökümhane harabesinde bir mola. İnsan sarp yolu gördükten sonra topların nasıl İstanbul önüne getirildiğini düşünmeden edemiyor.

    Minibüsün yanında devrildik

    Artık Demirköy’den orman yolunu izleyerek Mutlu Dere’nin (Rezve) çizdiği Bulgaristan sınırına doğru, gidebildiğimiz kadar uzanmanın vakti geldi. Ama neredeydi şu rotamızdaki Yeşilce köyü. Bir minibüs geliyor, soralım. Yolcu alan minibüsün yanında durduğum an, iki kişi sağa devrildik. Artık motor bizim üzerimizde, biz şaşkın; minibüs kadrosu da öyle...

    Falımız çıkmıştı. Motosikletim 13’üncü bin kilometresinde hayatında ikinci kez ve bu kez anlamsız bir şekilde yeri öpmüş, adres sormanın bedeli birkaç derin çizikle deposuna işlenmişti.

    Orman içinde 12 km yoldan sonra Yeşilce’deyiz... Boş kahvede bir mola daha, ahali cuma namazında. Hudut bölüğünden birkaç asker iş güç için meydanda, ayaküstü laflıyoruz. Saat öğlenin ikisi ve yorgunuz. Kapağı bir an önce İğneada’ya atıp dört civarında denize gireriz diye düşünüyoruz.

    Ormanın derinliklerini keşfi bir diğer geziye saklayarak İğneada’ya doğru yola çıktık; sayısız derenin üzerinden, ağaçların arasından geçerek, hayvan sürülerini yararak...

    Ve İğneada’dayız. Konaklama için Özel İdare’nin kampını seçtik. Bir çift kişilik, iki tek kişilik yatağa sahip bir ev tuttuk. İçinde banyo, buzdolabı da olan evin gecelik kirası 25 YTL.

    İğneada’nın 20 km’lik kumsalı insanı denize çekiyor. Sahil bir Karadeniz klasiği, deniz kabuklarıyla dolu. Kasabanın batı ucunda yer alan ve 100 yılı aşkın süredir aynı aile tarafından işletilen deniz feneri gemilere, teknelere yol gösteriyor.

    Göller bölgesini kıskandıracak güzellikteki göl ve dereler, bitki ve hayvan çeşitliğinin hayat damarı. Longos (subasar) ormanı sadece bölgeye özel bitki ve ağaçlara da ev sahipliği yapıyor. Ve tüm bu güzellikler stres yumağı İstanbul’dan sadece birkaç saat uzakta...

    Bu arada uğursuz gölgesi 10 yılı aşkın süredir İğneada’nın üzerine düşen metruk otel inşaatından artık kurtulmanın zamanı gelmedi mi? Belki de cennet köşede hakim ruh melankolinin tek nedeni bu uğursuz yapıdır.

    Batman yerine dublörü kullandı



    Yönetmen Christopher Nolan’ın bu hafta gösterime giren son Batman filmi “Kara Şövalye”de Christian Bale’in canlandırdığı yarasa adam bu kez hayal gücünü zorlayan zımbırtılarının arasına Batpod adındaki motosikletini de soktu.
    Batman’in çizgi roman, dizi veya film olsun daha önceki versiyonlarında da motosikleti olmuştu. Mesela 1966 yapımı dizide Batman, 1959 yapımı sepetli bir Harley Davidson kullanıyordu. Aynı yıl Batman bir Yamaha Catalina 250 kullanmaya başladı. Bunların ve daha sonraki Batman motosikletlerinin tamamına yakını güncel motosikletlerin modifiye haliydi; bunlardan hiçbiri Batpod’a benzemiyordu.

    Nolan’ın ilk Batman filmi “Batman Başlıyor”da Tumbler Batmobile’i de çizen Nathan Crowley’nin tasarladığı ve cadde motosikletleriyle ancak uzaktan akraba sayılabilecek Batpod’un genel özellikleriyse şöyle: Ön ve arka tekerlekleri, Tumbler Batmobile’daki gibi 20 inç. Motor, tekerlek göbeğinde yer alıyor. Batpod el yerine omuz kullanılarak yön değiştiriyor.
    Motosikleti sürmek için deponun üzerine uzanan Batman’in kolları, bir kalkanla koruma altında. Boşta kalan eller, Batpod’un muazzam silah gücünü kullanmak için devreye giriyor. Batpod’un silahlarıysa kancalar, küçük toplar ve makineli bir tüfek...

    Film sürecinde altı tane Batpod üretildi. Bunlardan bazıları çekim sürecinde kullanılamaz hale geldi. Christian Bale bu motosiklete binemediği için çekimler sırasında Batpod’u dublör Jean-Pierre Goy kullandı.


    Menderes ÖZEL
    mozel@milliyet.com.tr
    Motosiklet Günlüğü - Menderes Özel'in Yazıları Milliyet Gazetesi Cumartesi Ekinde Yayınlanır.


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    headquarters - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    10 Mayıs 2007
    Şehir
    İstanbulll Avcılar
    Motosikleti
    ...................
    Çok güzel bi yer haftasonu kafa dinlemek için gidilebilir...
    Bol virajlı kamyonsuz yollar ama tehlikeli baz zamanlar yolun bittiği bile düşünülebilir...
    Akşamları sakin öle disko gece klübü yok bi kaç çay bahçesi ve sessizlik...
    Bol orman bazı yerler o kadar sık ki gündüz vakti karanlık ve zaman zaman yağmur eee karadeniz..
    Hasan..

  3. #3
    Super Moderator Olcan138 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    15 Kasım 2005
    Şehir
    Stockholm
    Motosikleti
    Keeway Superlight 150
    Trakya'nın sıcak insanları, doğası ve virajları hep aklımın bir köşesinde ama bu aralar önce Baran'ın gezisi, sonra bunu görünce yakın zamanda mutlaka gidilecekler arasına eklendi bile rota.

    Bu keyifli yolculukların en olmayacak ve en umulmadık yerinde sebepsiz devrilme hadiseleri de nasıl olmazsa olmaz bir şeymiş meğer, bizim de keyfimizden bir makas alan, belki de tek tatsız ve en tatsız anlardandı bu. Hoş anımsanmayacak hatıralar bırakması üzücü, ama daha nahoş şeylere sebep olmaması da sevindirici. Geçmiş olsun..

    Bol km'ler, az çizikler, birlikte yollar diliyorum..
    1-3-8........................................138
    FORUM KURALLARI ve KULLANIMI HAKKINDA

  4. #4
    Forumdan Uzaklaştırıldı R3N - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    17 Ağustos 2006
    Şehir
    istanbul
    geçmiş olsun
    batmobilde kullanılabiliyor olması bakımından şaheser

  5. #5
    PIERzig - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    31 Temmuz 2006
    Şehir
    İzmir
    Motosikleti
    Yamaha Xj6


    Çok güzel bi manzara işte tam sürülecek yollar diyo insan

  6. #6
    Super Moderator Olcan138 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    15 Kasım 2005
    Şehir
    Stockholm
    Motosikleti
    Keeway Superlight 150
    Alıntı Dreal adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Hayret, ben de dusuruyordum motosikleti verdigim bir mola esnasinda, tum gucumle zor tuttum.

    Olcan senin de gezi yazini bekliyoruz
    Şimdilik şunlarla oyalayayım seni
    http://www.motosiklet.net/forum/gezi...en-devami.html
    http://www.motosiklet.net/forum/1164451-post45.html

    Bu hafta sonu Karadeniz'den kareler, kelimeler taşıyabilirim buralara sanırım

    Ağustos sonuna kadar da sizden özenilen rotayı bir geçmek lazım..
    1-3-8........................................138
    FORUM KURALLARI ve KULLANIMI HAKKINDA

  7. #7
    Khutuck - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Aralık 2005
    Şehir
    Yollarda...
    Motosikleti
    2.5 yıl akbil, sonra CuBuF150, şimdi Fazer, az KTM
    Olcanım akalım Trakya'ya da bir ara

    Menderes abiye de buradan geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum

  8. #8
    roadbuster - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    29 Nisan 2007
    olcan ve fırat kardeşlerim bir ara birlikte gidelim iğneada tarafına, hatta "ağustosun üçüncü haftası gibi olabilir" diye kendi adıma bir fikir cimnastiği yapayım...
    ben yazıda da üstünkörü bahsettiğim gibi hudut karakolunda bir yıl komutanlık yapmıştım ve o bir yıl hayatımın en güzel bir yoluydu... ormanın içinde bir karakol, birkaç yüz metre ileride bir dere ve derenin öte yanında bulgaristan... yazı başka güzel, kışı başka güzel... oralarda toprak filan almayı bile düşünebilirim...

  9. #9
    Super Moderator Olcan138 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    15 Kasım 2005
    Şehir
    Stockholm
    Motosikleti
    Keeway Superlight 150
    Alıntı Khutuck adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Olcanım akalım Trakya'ya da bir ara

    Menderes abiye de buradan geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum
    Haydi çıkalım yola..

    Alıntı roadbuster adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    olcan ve fırat kardeşlerim bir ara birlikte gidelim iğneada tarafına, hatta "ağustosun üçüncü haftası gibi olabilir" diye kendi adıma bir fikir cimnastiği yapayım...
    ben yazıda da üstünkörü bahsettiğim gibi hudut karakolunda bir yıl komutanlık yapmıştım ve o bir yıl hayatımın en güzel bir yoluydu... ormanın içinde bir karakol, birkaç yüz metre ileride bir dere ve derenin öte yanında bulgaristan... yazı başka güzel, kışı başka güzel... oralarda toprak filan almayı bile düşünebilirim...
    Ancak "seve seve" derim bu fikre.. Bu aralar hangi haftanın hangi günü pranga altında olabileceğim belli değil tam ama o sıralar geziye müsait olacağım sanırım. Böyle git gide ortamın çekiciliğini vurgulayan yazılar gördükçe de insanın gelemeyeceğini düşündükçe eli kolu titriyor
    1-3-8........................................138
    FORUM KURALLARI ve KULLANIMI HAKKINDA

  10. #10
    SmirnouF - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    17 Mayıs 2006
    Şehir
    Tekirdağ - Çerkezköy & Kırklareli - Pınarhisar
    Motosikleti
    ne bulursam gezerim xD


    Heyt be , bu yolun adı ''yol bitti'' , bu yolu çok iyi bilmeme rağmen kaç defa gece yolculuklarında bu viraj'ı kaçırıp karşıya geçtiğimi bilirim,yat yat bitmiyo viraj

    eger dupnisa'ya gitmek isterseniz sakın ha sakın yolunuzun üzerinde çıkan dupsina tabelasından girmeyin yoksa çok ağlarsınız o stablize yolda , en güzeli Demirköy içinden gitmek ...

    keşke Menderes abinin geleceğini bilseydim , Pınarhisar'da bi çayımı içerlerdi

    viraj isteyenlerin vazgeçilmezi bu yollar , iğneadaya kadar full adrenalin
    Bir Afrika Atasözü; Sular yükselince, balıklar karıncaları yer.Sular çekilince de karıncalar balıkları yer .Kimse bugünkü üstünlügüne ve gücüne güvenmemelidir. Çünkü kimin kimi yiyecegine “suyun akışı" karar verir. - Drift Religion

  11. #11
    Forumdan Uzaklaştırıldı
    Üyelik
    07 Temmuz 2008
    Şehir
    aslen istanbul /şuan çorum
    Motosikleti
    bisan//senatör
    şu viraj yokuş yukarı nede tatlı sarar nedense motorla virajlı yokuş çıkmaya bayılıyorum


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)