Zincir yağı önerisi

Motosikleti
Yamaha yzf R25
R25 motorun zinciri için c4 kullanıyordum.yamalubeye geçtim sanki c4 daha iyiydi .siz ne kullanıyorsunuz aynı zamanda würth ve ıpone de var (bunları kullanmadım)

Cub motosikletimin zinciri yaklaşık 25.000 km, Salvador 188 motosikletimin zinciri de 6.000 km oldu hiç yağlamadım.

Her başlık açıldığında bakıyorum, niyeti bozup bir gün yağlayacağım ama artık zincirin bünyesi kaldırmaz diye düşünüyorum. :ROFLMAO:

Motosikleti
Yamaha yzf R25
Evet...
Hatta şebelek de oluyoruz arada...

Maşallah dilin pabuç kadar...
Arama bölümüne zincir yazsan binlerce açılmış başlık çıkar..
Böyle şebekliklere de maruz kalmazsın... ;)
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Öyleyse ben arama kısmından bakarım teşekkür ederim, sanada iyi şebeklikler

Motosikleti
Suzuki V-Strom 650 XT A L7, 2023
90 numara şanzuman yağı. Kendi yaptığım yağlama sisteminde ATF Şanzuman yağı almıştım, pembe. Hiç bir şikayetim yok, zincir de dipdiri açıkçası.

90 numara şanzuman yağı. Kendi yaptığım yağlama sisteminde ATF Şanzuman yağı almıştım, pembe. Hiç bir şikayetim yok, zincir de dipdiri açıkçası.
3 sene once 1 litre 90 numero yag almistim,iki parmak tabir edilen boya fircasiyla abartmadan hafifce zinciri yaglar devam ederim,konu basligini gorunce garaja indim baktim sise ceyrekte duruyor,ulen dedim ne bereketli yagmis bitmedi gitti.

Kisaca,paranizi kurta kusa yedirmeyin,bu yag zincirin şifasi,gerisi hikaye.

Bir donem,gresle 90 numara yagi bir kapta karistirip kullanmistim,zamanla zincir baklalarinin arasinda çamurlanma yapti bir daha kullanmadim.

Motosikleti
3 sene once 1 litre 90 numero yag almistim,iki parmak tabir edilen boya fircasiyla abartmadan hafifce zinciri yaglar devam ederim,konu basligini gorunce garaja indim baktim sise ceyrekte duruyor,ulen dedim ne bereketli yagmis bitmedi gitti.

Kisaca,paranizi kurta kusa yedirmeyin,bu yag zincirin şifasi,gerisi hikaye.

Bir donem,gresle 90 numara yagi bir kapta karistirip kullanmistim,zamanla zincir baklalarinin arasinda çamurlanma yapti bir daha kullanmadim.
Yani asıl işlemesi gereken yer zincirin baklalarının içindeki pimler. Onların serbest dönmesi yeterli. Dişlideki yağın pek bir mantığı yok, conta ringler parçalanmadıkça devam.

Yani asıl işlemesi gereken yer zincirin baklalarının içindeki pimler. Onların serbest dönmesi yeterli. Dişlideki yağın pek bir mantığı yok, conta ringler parçalanmadıkça devam.
Oringliyse oralar da zaten yağlı tutuyor(tabi oringliyse). Dışına sürdüğümüz yağ da paslanmaya karşı korumuş oluyor. Ama gene dişli ile arasındaki sürtünmeyi de azaltıyordur heralde.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
C4 sonrası Yamalube kullanımınızda nasıl bir olumsuz durum gözlemlediniz? Ses mi arttı? Titreşim mi arttı? Sıçrama mı arttı? Probleminizi anlatırsanız ona göre bir çözüm önelerilir.

En optimum fiyat performans yağ 90 numara şanzıman yağıydı benim için, hafif sıçrama tek kusuruydu.

En memnun kaldığım ise Würth Drylube idi, ancak var mı, yok mu belli olmuyordu. Ne kadar işe yarıyor diye insanın içinde bir soru işareti kalıyordu hep.

Velhasıl bir süredir motorum yok, zincirli son motorum da 2020 de idi sanırım, sektörde güncel ne var bilmiyorum. :)

R25 motorun zinciri için c4 kullanıyordum.yamalubeye geçtim sanki c4 daha iyiydi .siz ne kullanıyorsunuz aynı zamanda würth ve ıpone de var (bunları kullanmadım)
C3 ve C4, Putoline ve Würth'ün gres yağını kullandım en memnun kaldığım Würth'ün gres yağıydı evde hala 2 kutu duruyor ve motosiklete binmeden önce arada yağlıyorum . Kusur denebilecek şeyleri sadece hızlı kuruyor , C4 kadar kalıcı olmuyor ve zincirde olup olmadığını anlamak için illa elinizi kirletmek gerekiyor . Şuan kullanım kolaylığından dolayı 90 numara şanzıman yağına geçmeyi düşünüyorum.

Önerebileceğiniz 90 numara şanzıman yağı var mı?

Motosikleti
Oringliyse oralar da zaten yağlı tutuyor(tabi oringliyse). Dışına sürdüğümüz yağ da paslanmaya karşı korumuş oluyor. Ama gene dişli ile arasındaki sürtünmeyi de azaltıyordur heralde.
Abi tecrübeme istinaden zincirin ömrünün pastan ziyade uzama ve dişlileri aşındırmasına bağlı geliştiğini düşünüyorum.

Zinciri birbirine bağlı bir sürü rulman olarak kabul ederek anlatacağım; O her bir roller'ın ve onları sabit tutan pimlerin, ikisi arasında yağ olması gerekmekte ve o yağları uzun süre içeride tutabilmesi için harekete dayanıklı bir seal yani conta gerekmekte.(O-Ring, V-ring, Z-Ring gibi). Mesela yağ ihtiyacını kontrol ederken baya zincire yaklaşarak o ringlerin ne kadar yağlı olduğuna bakıyorum, şayet biraz kuru veya parçalanmalar başlamışsa(vaktinde yağlanmamışsa yada yüksek devirde santrifüje maruz kalmışsa) tekrar yağlama yada komple seti değiştirmek düşünülebiliyor.

Değiştirmenin bir başka müsebbibi ise ani ivme değişimleri. Ani tansiyon değişimleri, ağırlık faktörleriyle ne yazık ki yağlansa dahi zincir uzamakta(aslında zamanla burçlar pimleri aşındırır, yağsızlıktan ;) ) ve dişler üzerinde bollanmaya sebep olmakta. Ki bu bollanmalar zincirden ziyade dişli üzerinde daha çok oluşur. (Bu egzantrik zincirlerinde de aynıdır ancak burada egzantrik zinciri daha kolay değişebileceğinden dolayı egzantrik dişli yerine zincir aşınır, değiştirilmezse bir müddet sonra zamanlamayı da bozar, sente atlama denilen mekanik hataya da sebep olur, örneklerden birisi.)

Yine gözlemlediğim kadarıyla, dış tarafta olan dış plaka kısımların(ilk zincire baktığımda gördüğümüz kısımlar) hafif yüzeysel paslanmalarında çok bir sıkıntı yok, orası zincirin kullandığımız bir kısmı değil, ancak içe bakan kısımlar önemli. Çünkü her bir pas zerresi aslında yüzeyin pürüzsüzlüğünün bozulması, rulman içinde bulunan pimin yağ contasının mekanik aşınması, yağ tutma kapasitesinin azalması hatta contanın komple koparak kavitasyona sebep olarak dişliyi hızlıca aşındırmasına sebep olacaktır.

Bu kadar uzun anlatmamın sebebi konunun çok genel bir soruyla sorulması ve cevap olarakta gelecek nesillere uygun, rasyonel bir cevap bırakma isteğimdir, lütfen farklı niyetlerle okumayın. 😇
C3 ve C4, Putoline ve Würth'ün gres yağını kullandım en memnun kaldığım Würth'ün gres yağıydı evde hala 2 kutu duruyor ve motosiklete binmeden önce arada yağlıyorum . Kusur denebilecek şeyleri sadece hızlı kuruyor , C4 kadar kalıcı olmuyor ve zincirde olup olmadığını anlamak için illa elinizi kirletmek gerekiyor . Şuan kullanım kolaylığından dolayı 90 numara şanzıman yağına geçmeyi düşünüyorum.

Önerebileceğiniz 90 numara şanzıman yağı var mı?
Spesifik birşey aramanıza gerek olduğunu düşünmüyorum. Benzin alırken eskaza Türk Petrolleri ATF Şanzıman yağı almıştım. Sanırım mineral içerikli 70w20 civarında birşeydi.

Bu araştırmaları da yaparken yabancı bir takım forumlardan ve Scottoiler şirketinin Spare Oil sepetindeki yağ standartlarının SDS'ini -eski adıyla MSDS- okuduğumda gördüm. Yağın standardından ziyade tatbik dozajı ve sanırım zincirin o esnadaki sıcaklığı etkili oluyor. Daha az sıçratsın dersen de belki daha kalın viskozitedeki yağları deneyebilirsin.

Buradaki amaç çöpe uzamış ama iyi görünen bir zincir mi atmak yoksa tamamiyle miadını doldurmuş ama aynı kilometreler sarfetmiş bir zincir mi atmak, onu belirlemek lazım. Ben estetikçi değilim, işlevsel ve mühendislik olarak bakıyorum çoğu şeye. Yani bugünden geriye 10 yıllık sürece baksanız, rahmetli dahil çoğu kişi yanık yağ ile yağladı güzelim motorlarını. 😅 Biz bayağı "bebeğim, canım, ciğerim" deyerek bakıyoruz motorlarımıza. 😆

C4 kullanıyordum ama fazla yapışkandı ve yoldaki kılı tüyü vs topluyordu. Putoline "tech chain" beyaz zincir yağını kullanıyorum şimdi ve 1500 km boyunca herhangi bir sorun yaşatmadı. Sıçrama filan da yapmıyor.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar