Zincir Ömrünüz Bitmemiş Olabilir!!!

Merhaba dostlar, abiler.

Önceki konumda zincir ömrümün bittiğini düşündüm çünkü zincirin bir kısmı normal bolluktayken, diğer kısmı oldukça dardı. Bu yüzden hiç bilmediğim bir motorun servisine götürdüm ve dolandırılmaya çalışıldığımı fark ettim. Burada konu açtım ama her ağızdan farklı ses çıktığı için canıma tak etti.

Benim motorumun zincirinin bozulma ihtimali yok çünkü motorum evde, odamda kalıyor. Ne ani gaz açıyorum, ne hız yapıyorum, ne teker. Full ekipmanla beyefendi gibi motorumu sürüyor ve anın tadını çıkarıyorum. Zincirimin yağını her 500 km’de bir Motul C1 temizleyici sprey ve C4 ya da Putoline seramik beyaz zincir yağıyla yağlıyorum.

Geçenlerde motoru yıkadım, zinciri temizledim ve yağlamayı yaptım. Ama unuttuğum şey şuydu: Zincirde hâlâ su ve C1 temizleme spreyi vardı. Bunları bezle silmeyi unuttum. Zinciri yağladıktan sonra, yağın zincire tutunmadığını fark ettim. Motorum odamda, gözümün önünde olduğu için düşündüm, düşündüm ve aklıma geldi. Hemen C4 zincir yağımı alıp iyice yağladım. Gördüğüm manzara karşısında şok oldum: Zincirin tüm kısımları eşitlendi, mükemmel bir gerginliğe ulaştı ve ses tamamen kesildi.

Demem o ki, emin olmadan masraf yapmayın. Zincirinizin ömrü bitmemiş olabilir.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
zincir olayını bu kadar abartmayın, zincire iyi bakarsanız ömrü 20bin km, hiç bakmazsanız da yine 20bin km.
Ben zincirimi belki bin km olunca bir tur zincir yağı sıkıp bırakıyorum, motul C1 temizleyici ile temizlemeyi de yılda 2-3 kere anca yapıyorum. motoru yıkadıysam da ıslakken yağlamak aklıma gelmiyor, 3-5 gün sonra yağ sıkıyorum, bu şekilde 5-6bin km yol yapmış oldum, zincirim güzel bir temizlik istiyor ama periyodik bakım için servise gittiğinde zaten temizleyecekler deyip ona da üşeniyorum. Bu kadar dert etmeyin derim.
Forumda eskiden yazan bir arkadaş vardı, tracer 7 ile moğolistana kadar sürüp gelmişti, zincire çok bakmadan 50bin km'den fazla yol yapmıştı demek o kadar önemsenecek bir şey değilmiş.

Ya da Tomygun arkadaşın yağtığı gibi ATP otomatik zincir yağlama sistemi taktırın o ara ara zincire yağ damlatsın zincir sürekli yağlı kalırsa sürekli tozlu topraklı kumlu mıcırlı çamurlu yollarda sürmüyorsanız o zincire bir şey olmaz. yaklaşık 20bin km olunca da komple dişlilerle birlikte değiştirirsiniz içiniz rahat eder.

Motosikleti
D400
espresso abi o kadar da değil :D

benım motorun zinciri 3 bin km'de idi eski sahibi o kadar bakmamış ki artık nasıl beklettiyse pas içindeydi. paslı olması zincire kopma konusunda ömür ne kadar kısaltır vs. bilmem ama dişliyi tahrip eder sanırım.

zincir olayını bu kadar abartmayın, zincire iyi bakarsanız ömrü 20bin km, hiç bakmazsanız da yine 20bin km.
Ben zincirimi belki bin km olunca bir tur zincir yağı sıkıp bırakıyorum, motul C1 temizleyici ile temizlemeyi de yılda 2-3 kere anca yapıyorum. motoru yıkadıysam da ıslakken yağlamak aklıma gelmiyor, 3-5 gün sonra yağ sıkıyorum, bu şekilde 5-6bin km yol yapmış oldum, zincirim güzel bir temizlik istiyor ama periyodik bakım için servise gittiğinde zaten temizleyecekler deyip ona da üşeniyorum. Bu kadar dert etmeyin derim.
Forumda eskiden yazan bir arkadaş vardı, tracer 7 ile moğolistana kadar sürüp gelmişti, zincire çok bakmadan 50bin km'den fazla yol yapmıştı demek o kadar önemsenecek bir şey değilmiş.

Ya da Tomygun arkadaşın yağtığı gibi ATP otomatik zincir yağlama sistemi taktırın o ara ara zincire yağ damlatsın zincir sürekli yağlı kalırsa sürekli tozlu topraklı kumlu mıcırlı çamurlu yollarda sürmüyorsanız o zincire bir şey olmaz. yaklaşık 20bin km olunca da komple dişlilerle birlikte değiştirirsiniz içiniz rahat eder.
Haklısınız çok fazla kafaya takmamak lazım bundan sonra öyle yapacam

Motosikleti
espresso abi o kadar da değil :D

benım motorun zinciri 3 bin km'de idi eski sahibi o kadar bakmamış ki artık nasıl beklettiyse pas içindeydi. paslı olması zincire kopma konusunda ömür ne kadar kısaltır vs. bilmem ama dişliyi tahrip eder sanırım.
beklemekten kaynaklanan ufak tefek paslanma hemen bozmaz ama bir yıl kadar yağsız beklerse paslanabilir tabi o kadar da abartmamak lazım, ayda bir pıst pıst diye bir tur yağ sıkılan zincire araziye girip çamurlanmıyorsa temizlenmese bile o kadar da bir şey olmaz diye düşünüyorum.

otorumu sürüyor ve anın tadını çıkarıyorum. Zincirimin yağını her 500 km’de bir Motul C1 temizleyici sprey ve C4 ya da Putoline seramik beyaz zincir yağıyla yağlıyorum.

Sen yine arada temizlemişsin. Ben hiç temizlediğimi hatırlamıyorum :)

Motosikleti
Sen yine arada temizlemişsin. Ben hiç temizlediğimi hatırlamıyorum :)
Motoru aldığımdan beri 4 kez olmamıştır benim temizlemem, ilk heves motul c1 temisleme spreyi ve zincir fırçası almıştım, fırçayı yalnızca bir kez kullandım, spreyi de en fazla 3 kez kullanmışımdır. :)

Motosikleti
D400
beklemekten kaynaklanan ufak tefek paslanma hemen bozmaz ama bir yıl kadar yağsız beklerse paslanabilir tabi o kadar da abartmamak lazım, ayda bir pıst pıst diye bir tur yağ sıkılan zincire araziye girip çamurlanmıyorsa temizlenmese bile o kadar da bir şey olmaz diye düşünüyorum.

valla hocam motorun servis kaydına baktım zincir değişimi eylül 2024. ben motoru ocak 2025 de aldım ve pas içindeydi.

çözemedim.

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Kar yağdığında attıkları tuz ve solüsyon çok berbat ediyor.

ATP otomatik zincir yaglama taktiriyorsunuz, zinciriniz hep yagli. Motulun sümük gibi yagi yerine disli yagi kullaniyorsuz ve zinciriniz hep yagli hep temiz.

Motosikleti
D400
ATP otomatik zincir yaglama taktiriyorsunuz, zinciriniz hep yagli. Motulun sümük gibi yagi yerine disli yagi kullaniyorsuz ve zinciriniz hep yagli hep temiz.

toplasan 1000 tl etmeyecek ürünü 8500 tl'ye satıyor adam.

orta sehpada 20 sanıye süren ayda yılda bi yapılan işlem için de saçma bence üşengeclik.

Motosikleti
toplasan 1000 tl etmeyecek ürünü 8500 tl'ye satıyor adam.

orta sehpada 20 sanıye süren ayda yılda bi yapılan işlem için de saçma bence üşengeclik.
ben de baktım ayda yılda bir yapıyorum, o paraya kıyamamıştım.
Tomygun kadar yol yapıyor olsam alırdım ama. Şimdiki sürüşümle ayda bin km yol yapıyor olsam ayda bir yağlamam gerekiyor zaten.

Motosikleti
Jantı kirletmezmi hocam
Tomygun'ın motorunda ATP takılı, jantı gözüme kirli görünmemişti. Öyle şarıl şarıl yağ döken bir sistem değil, ara sıra damlatıyor, kirletmiyordur.
Ayda 5bin km yol yapıyor olsam taktırmayı düşünürdüm.

Motosikleti
D400
Tomygun kadar yol yapıyor olsam alırdım ama. Şimdiki sürüşümle ayda bin km yol yapıyor olsam ayda bir yağlamam gerekiyor zaten.

abi istediğin kadar yol yap. günde 750 km yol yapıyor olsan yine 20 saniye ayıramayacak mıyız.

ki bence zincir yağlama keyifli iş; buna üşeniyorsak motorun dıger kısımları ile hiç ilgilenmemek lazım :D

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Yol yapsan da gerekmiyor bence; 1.500km uzun yolda yağlamadığım olmuştur. (İstanbul - Bodrum Akyarlar - İstanbul)

Şu senaryoda işe yarar ama: Kışın her gün, yağmurda çamurda da mutlaka kullanılacaksa on numara çözüm. Onun haricinde lükstür keyiftir, ihtiyaç sayılmaz bence. Ekleme: Bir de çok tozlu topraklı yollarda kullanılacaksa da büyük artısı var; bu tip zincir yağlama çözümlerindeki yağlar çok akışkan olduğu için tozun toprağın yağa yapışması daha az, dolayısıyla aşınma da az oluyor.

Jantı kirletmezmi hocam
Dostum kac dakikada kac damla damlatmasi gerektigini ayarlayabiliyorsun. Ayrica yagini kendin dolduruyorsun haznesine. yazin kalin yag, kisin ince yag seklinde optimum orani tutturabilirsin.

Bu isin en guzel yanlarindan biride disli-sanziman yaglarinin kir tutmamasi. Yani temizlige hic gerek kalmiyor. Motoru yikarken bi su tuttugunda tertemiz cikiyor zincir.

Fircadir mazottur gaz yagidir hicbirine gerek kalmiyor. Kimyasallari kullanmadigin icin de oringler vs bozulmaz, fabrikasyon gresleri bozulmaz.

tamam fiyat biraz yuksekmis ama o durum herkes icin goreceli:)

Dostum kac dakikada kac damla damlatmasi gerektigini ayarlayabiliyorsun. Ayrica yagini kendin dolduruyorsun haznesine. yazin kalin yag, kisin ince yag seklinde optimum orani tutturabilirsin.

Bu isin en guzel yanlarindan biride disli-sanziman yaglarinin kir tutmamasi. Yani temizlige hic gerek kalmiyor. Motoru yikarken bi su tuttugunda tertemiz cikiyor zincir.

Fircadir mazottur gaz yagidir hicbirine gerek kalmiyor. Kimyasallari kullanmadigin icin de oringler vs bozulmaz, fabrikasyon gresleri bozulmaz.

tamam fiyat biraz yuksekmis ama o durum herkes icin goreceli:)
Biraz pahalı geldi bütçem olsa tercih edermiydim bilmiyorum ama sürekli uzun yol yapanlar için mantıklı ben 1-2 ayda bir uzun yola çıkıyorum

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar