Zincir Gerginliği Ayarı

arkadaşlar ikinci el 5000 km de aldığım cbr 125 motorum var ustam tesadüfen motorun zincir gergisini gördü çok geride oldugunu ve şuan 7000 km de olan motorunki bu kadar geride olamaz bunun km'si düşürülmüş dedi siz ne düşünüyosunuz?

Zincirin kalitesiyle, motosikletin ne sertlikte kullanıldığı ile, hangi yol ve hava şartlarında kullanıldığı, zincir bakımlarının doğru ve düzenli yapılıp yapılmadığı ile ve bunlar gibi birçok durum ile alakalı zincirin hızlı gevşemiş olması.

Ki üzerindeki zincir kendi zinciri bile olmayabilir :silent: Usta nereden öyle bi sonuca varmış çözemedim doğrusu.

Teker denenmiş, sürekli sert kullanılmış falan dese en azından mantıklı bi atış olurdu ama kilometresi orjinal değil demek için zincir hiçbişekilde kılavuzluk etmez bence:silent:

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
7000'de zincirin sonlarda olması beklenmez ama tarzı itibariyle agresif kullanılacak bir motorun var. Kullanıma bağlı olarak 7000'de zincir tamamen bitebilir hatta daha önce değişmiş bile olabilirdi.

Merhaba arkadaşlar Hazır konu zincirken bir zincirin değişmesi gerektiğini nasıl anlarız?

Forumdan Uzaklaştırıldı
Merhaba arkadaşlar Hazır konu zincirken bir zincirin değişmesi gerektiğini nasıl anlarız?

Zinciri gerecek yer kalmadıysa bitmiştir, bir kısmı genelinden fazla uzadıysa bozulmuştur iki durumda da değiştirmen gerekir.

Zincirin kalitesiyle, motosikletin ne sertlikte kullanıldığı ile, hangi yol ve hava şartlarında kullanıldığı, zincir bakımlarının doğru ve düzenli yapılıp yapılmadığı ile ve bunlar gibi birçok durum ile alakalı zincirin hızlı gevşemiş olması.

Ki üzerindeki zincir kendi zinciri bile olmayabilir :silent: Usta nereden öyle bi sonuca varmış çözemedim doğrusu.

Teker denenmiş, sürekli sert kullanılmış falan dese en azından mantıklı bi atış olurdu ama kilometresi orjinal değil demek için zincir hiçbişekilde kılavuzluk etmez bence:silent:

bide o var evet kendi zinciri mi oda belli değil usta da öyle ayaküstü söyledi zaten bende üstüne düşmedim olayın fazla asıl amacım diğer etkenler nelerdir hani onları bi değerlendiriyim dedim sende sormadan cevaplamışsın zaten eyvallah :thumleft:

7.000 km'de zincirin değişecek kıvama gelmesi, pek mantıklı gelmiyor. Her iki ihtimalde de sonuç kötü bence. Ya km oynanmış ya da motor bayağı hor kullanılmış. Ama Japon motor telafi eder bu kötü durumu... ;)

7.000 km'de zincirin değişecek kıvama gelmesi, pek mantıklı gelmiyor. Her iki ihtimalde de sonuç kötü bence. Ya km oynanmış ya da motor bayağı hor kullanılmış. Ama Japon motor telafi eder bu kötü durumu... ;)

hor kullanıldı büyük ihtimal çünkü vites kutusunda da bi sıkıntı olduğunu düşünüyorum kırmızı ışıkta durduğumda çoğu zaman boşa alamıyorum vitesi

hor kullanıldı büyük ihtimal çünkü vites kutusunda da bi sıkıntı olduğunu düşünüyorum kırmızı ışıkta durduğumda çoğu zaman boşa alamıyorum vitesi

Durduğunda boşa geçmemesi normal hatta aktarmanın sağlıklı çalıştığının göstergesi. Kafaya takılacak bişey olacağını zannetmiyorum bukadarcık km' de. Yazdıklarım ustanın söylediği saçma sebece karşı daha mantıklı sallamalardı sadece :)

Benim fikrim, zincir çok dandik, bakımsız kaldı, yanlış ayarlandı... gibi sebepler :)

Şimdi 5.000 km de alınmış motorun üzerinde dandik zincirin ne işi var? Varsa şayet daha kötü... :) Ve o dandik zincirin 7.000 km'de sona dayanması da olacak iş değil. Usta sallamamış, mantıklı söylemiş. 35.700 km'deyim hala germe payım var zincirimde...

söylediklerin mantıklı geliyo tabi hepsi olabilir düzenli olarak yağlandığı sürece ses de yapmıyo zaten şimdi aklıma geldi gerginlik mesafesi ölçüsü gibisinden bi yapıştırma vardı zincirin orda yarın ona bi bakayım ben en iyisi :wiinkk: bide durdugunda boşa geçmemesi normal diyosun bunun bi açıklaması varmı ilk defa duydum çünkü

cbr 125 kulanmadım ama kullandığım motorlardan yola çıkarak motor boşa rahat geçmiyorsa. kullanılan yağ motora uygun değil diye bilirim. başıma bir çok kere geldiğinden yağdan olduğunu söyleye bilirim. tavsiye üzerine 2007 model 250 lik honda marka motoruma farklı yağ kullandığımda vites boşa geçerken naz yapmaya başlamıştı. son yaptığım işlem yağ değiştirmek olduğundan. yağı boşaltıp fabrikanın tavsiye ettiği yağı kattığımda sorun ortadan kalkmıştı. ustaya bile gerek kalmadan denenebilecek bir yöntem.

hafta sonu arkadaşın motorunun öne ve arka dişlilerini saplamalarını ve jant takozlarını ayrıca arka tekerlek rulmanlarını komple değiştirdim.
zincire baktım ve değişmesi gerektigini düşünmedim sadece mazot ile yıkayıp yagın ıcıne daldırıp iyice yagladım sonrasında fazla yaglarını sildim
herneyse sonunda 4 5 yıl sorunsuz kullanılacak bir tahrik sistemini oluşturdum.

zincirin gergisi sonda demiş km ile ne alakası var standart zincir misal 45 bakladır ve gergi dolayısıyla ile başlardadır zamanla gerdirirsin bu olur normaldir.
sen buna 46 bakla koyarsan anca gergi sonlarına dogru gerilir. bunun km ile ne alakası var sallamış gibi geldi bana...

zincirin ömrünün bitmiş oldugunu şöyle anlarsınız; zinciri sökün ve 5 cm lik bi kisimi iki elinizin arasına tutun ve cekin baklalar arasında boşluk var ise ki çok hafif boşluk olması çok sorun deil ama bariz boşluklar hissediyorsanız değişmesi gerekir.ayrıca zincir kilitini takarken pimlerini güzelce yaglayın zincirin en hassas yeri kilittir.
umarım yardımcı olmuşumdur.

---------- Post added at 10:56 ---------- Previous post was at 10:49 ----------

bu arada vitesin dururken boşa geçmemesinin nedenlerinden biride yüksek rolantidir.

Forumdan Uzaklaştırıldı
Şimdi 5.000 km de alınmış motorun üzerinde dandik zincirin ne işi var? Varsa şayet daha kötü... :) Ve o dandik zincirin 7.000 km'de sona dayanması da olacak iş değil. Usta sallamamış, mantıklı söylemiş. 35.700 km'deyim hala germe payım var zincirimde...

Honda ya da başka bir marka motora did zincir takmıyor çok dandik olmayan orta halli zincirler takıyorlar. 7000 km'de zincirin sona dayanması da kullanıma bağlı olarak hiç garipsenecek bir şey değildir. Çok zorlarsan 5000 km'de bile zinciri kopartabilirsin. Kendi motorunla karşılaştırma çünkü ne tarzı ne gücü senin motorunla aynı değil bahsedilen motorun.

Ha evet, 125lik değil uçak mübarek... :) iki beygir güç farkı var benim motorla. ben 100 kg çekiyorum, 70 kg çeken birisine göre sünse benim motorun zinciri süner ve bir senedir Ankara'nın en dik uzun yokuşlarını tırmanıyorum. Neyse dediğiniz gibi olsun ama en kötü zincir 20.000 gitmesi lazım. 7.000'de zincirin sona gelmesinin tek nedeni her seferinde zincirin boşluk payının bırakılmadan ayarlanması olabilir ve sündükçe tekrar o boşluğu almışsa yanlış ayardan dolayı olabilir.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar