Zincir bakımı ömrümü çürüttü

Motosikleti
D400
Abi sırf adam akıllı yıkayabilmek için akülü basınçlı yıkama aleti aldım. Dediğin gibi motoru yıkamak ortalama 1 1.5 saat sürüyor. Değer ama ya.🤩

aga bende ilaçlama zımbırtısı var manuel basınclı. 1 parti sabun tut 3 dakika , 2 dakika ovala , 5 dakika durula en fazla 10 dakika sürüyor.

1.5 saat abdest mi aldrııyon motora sen :D

ben de akülü basınçlı yıkama aleti aldım ama onunla yıkamak bile zor geliyor. zaten yıkamanın zor kısmı su dökmek değil ki, yıkama aleti ile ıslatmak kolay, camsil vb. bir şeyle fıs fıs köpürtmek de kolay, sonrasında süngerle kirli yerleri ovalamak lazım, duruladıktan sonra kuru bez ile iyice silmek lazım onlar uzun iş.
Naked motoru süngerle yıkamak zulüm resmen. Yıkanacak o kadar çok yer var ki, özellikle bloğun çıkıntılarını temizlemek hayatı sorgulatıyor insana. Bir de tüm motoru tek seferde süngerle temizleyemiyorsun çünkü köpük kuruyor.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Naked motoru süngerle yıkamak zulüm resmen. Yıkanacak o kadar çok yer var ki, özellikle bloğun çıkıntılarını temizlemek hayatı sorgulatıyor insana. Bir de tüm motoru tek seferde süngerle temizleyemiyorsun çünkü köpük kuruyor.
Ben bir de karenajları söküp motoru soyuyorum temizlik sırasında.

Bildiğim kadarıyla karenajın faydalarından biri de motoru yıkarken karenajları sökmeye gerek kalmaması, iç kısmı kirlenmekten belli miktarda koruduğu için. O zaman ss sürenler ağır eziyet çekiyorlardır.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Bildiğim kadarıyla karenajın faydalarından biri de motoru yıkarken karenajları sökmeye gerek kalmaması, iç kısmı kirlenmekten belli miktarda koruduğu için. O zaman ss sürenler ağır eziyet çekiyorlardır.
Yok manifoldlara ulaşmak için karenajları sökmem lazım, bir de statör kapağından sızan yağ komple bloğun önünü kirletiyor, Sağlam bir temizlik yapacağım zaman söküyorum karenajları.

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
yuhhh ipone iyice ucmuş.

750 ml yağ en ucuz 700 TL
temizleme zımbırtısı da 500 civarı

yazık yazık...

ulkenin dovizleri ucup gidiyor boyle işte.
Abartma Burak. Gelişigüzel aramışsın.

Yağ 478,58 TL

Temizleme 475,00 TL

İkisi de harika ürün. Parası olana tavsiye de edeyim...

Motosikleti
Triumph Tiger 800XRx
Zincir temizleme yapmıyorum. Motul C2, C4 ya da Würth HHS2000 ne denkgelirse 500-1000 kilometre arası bir yağlarım. Çok aşırı kirlenmişse eski motor yağı ile bolca yağlar kuru bez ile siler sonra yağlarım
Motor yıkamak hele ki blok kısmını yıkamak pek adetim değildir genelde nemli bez ile siler geçerim.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250

Yağ 478,58 TL

Temizleme 475,00 TL

bende zincir yağı olanı var, bir yıl önce almıştım, daha iki yıl bitiremem, yarıya bile inmemiştir, yani ortalama 2 yıld abir bir tane alsam bile dert etmem.

Motosikleti
Crf250 L - Wave 110i - Crypton S - CB125F
Zincir yağlama sistemi var.

Bu sayede zincir aktarmanın tüm avantajlarını kullanırken neredeyse hiç bir dezavantajından etkilenmiyorsun.

Zincire damlatılacak yağ miktarını ayarlayabildiğimiz için gayet de temiz bir şekilde kullanabiliyoruz.

Zincire temas eden bir de fırçası olduğu için zincir temizliği de otomatikman aradan çıkmış oluyor.

Benim 2017 Rally'ye 2019'da taktırmıştım.

İlk zincir (değil de dişli aslında) temizliğimi geçen ay yaptım söylemesi ayıp. :LOL:

Sonra 2023 Rally'ye de taktırdım.

Hatta Crypton da bile var.

Herkese tavsiye ederim.

Teşekkürler ATP zincir yağlama. 👏

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.

Yağ 478,58 TL

Temizleme 475,00 TL

indirim varmış. gecici bir durum. benim verdiğim fiyat daha doğru.

yaaa pttavm nedir punctum ?

250 tl için pttavm ye uye mi olalım ? hepsiburada , amazon da hangisi ucuzsa alıp gecerim.

yakıştıramadım sana : p

Motosikleti

250 tl için pttavm ye uye mi olalım ? hepsiburada , amazon da hangisi ucuzsa alıp gecerim.

Ben geçen sene amazondan almıştım, kargo parası almıyor diye 3-5 daha pahalı da olsa oradan alıyorum. Ama bin lira olsa da takılacak konu değil, benim kullanımımda en az 2-3 yıl yetecek bir şey çünkü. Öyle foşur foşur sıkılacak bir şey değil ki bunlar. zincire bir tur sıkmak yeterli, çok aşırı fazla sıkılırsa sonra zincirden sıçrar, sonra jantları falan temizlemek zor olur.

Motosikleti

Ben senin için buldum ucuzunu zaten. Şahsen fiyat araştırmıyorum :)
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

bende zincir yağı olanı var, bir yıl önce almıştım, daha iki yıl bitiremem, yarıya bile inmemiştir, yani ortalama 2 yıld abir bir tane alsam bile dert etmem.
Yok artık...

Kulak damlasıyla mı sürüyorsun hocam :)

Motosikleti
Yok artık...

Kulak damlasıyla mı sürüyorsun hocam :)

700 ya da 1000km olunca eve dönüşte motoru parkedip orta sephaya kaldırıp arka tekeri elle çevirirken zincirin iç kısmına zincir bir tur dönene kadar pıstlatıyorum işte, yetmez mi?

Zaten bu ipone'nin sprey kutusu büyükmüş, motora çantada yanımda taşırım uzun turlarda demiştim ama mümkün değil, bir daha alırsam küçük olanını alıcam. Son kullanma tarihi falan varsa geçecek diye çekiniyorum. :)

Temizlik için olan Motul C1'i de yalnızca iki kez kullandım ona da bir daha ihtiyaç kalmadı, bakımda usta bir güzel temizliyor zaten, zincirin şimdiki hali de yalnızca yağ sürerek bir sonraki bakıma kadar idare eder o zaman usta yine temizler, yağlar.

Motosikleti
700 ya da 1000km olunca eve dönüşte motoru parkedip orta sephaya kaldırıp arka tekeri elle çevirirken zincirin iç kısmına zincir bir tur dönene kadar pıstlatıyorum işte, yetmez mi?

Zaten bu ipone'nin sprey kutusu büyükmüş, motora çantada yanımda taşırım uzun turlarda demiştim ama mümkün değil, bir daha alırsam küçük olanını alıcam. Son kullanma tarihi falan varsa geçecek diye çekiniyorum. :)

Temizlik için olan Motul C1'i de yalnızca iki kez kullandım ona da bir daha ihtiyaç kalmadı, bakımda usta bir güzel temizliyor zaten, zincirin şimdiki hali de yalnızca yağ sürerek bir sonraki bakıma kadar idare eder o zaman usta yine temizler, yağlar.
Hadi hesap yapalım...

"bir yıl önce almıştım, daha iki yıl bitiremem, yarıya bile inmemiştir" diyorsun. Yani aslında 3 yılda yarısını kullandın :) Bu durumda bir kutu 6 yıl gidecek :)

Hadi 2 yılda bir kutu bitirdin farz ediyoruz.

Kutu 750 ml. Yani yılda 375 ml kullanıyorsun. Her kullanımda da en az 150 ml gider. Hadi yuvarladık, 375 ml'yi 3 yağlamada kullandın maksimum. 1000 km'de bir kullandığını varsayalım. Bu durumda yılda ya maksimum 3000 km yapıyorsun, ya da daha fazla yağ harcıyorsun. Buna yağmur, yıkama, ekstra pislik vs. nedeniyle zinciri daha sık yağlama zorunluluğu vs. dahil değil. Bu dediğim de kulak damlası kıvamında yağ sürülen koşul :)

Ama bunu başarıyorsan tebrik ederim.

Ben hiç öyle küçük hesaplara girmem. Denk gelince alır stoklarım. Gazyağı mazyağı uğraşamam. Tertemiz yapar, yağlarım zinciri. Sonuçta motosikletin en hayati materyali. Sağa sola, kıyafetime, janta yağ da bulaşmaz. 300-500 liranın hesabını yapanları da hiç bir zaman anlamamışımdır. Bari en keyif aldığınız işte yapmayın şu hesabı (şahsınıza değil lafım farkındasınızdır).

Bu arada "neden 2. el motosiklet alınmaz" sorusuna en iyi yanıt şu konu gösterilebilir. Millet neler neler düşünüyor, neler neler yapıyor...

Motosikleti
Honda Forza 250
İlk motorum Çinliydi 6 yaşındaydı zincirin yağlanması gerektiğini bilmiyordum 2 sene 20 bin km yağsız kullandım hiçbir sıkıntı yaşamadım. Ondan sonra aldığım motorlarda zincir bakımına özen gösterip aksatmadım bu sefer bollaşmalar bozulmalar çoğaldı. Zinciri ne kadar az adam yerine koyarsanız o kadar uzun dayanıyor :))

Motosikleti
Hadi hesap yapalım...

"bir yıl önce almıştım, daha iki yıl bitiremem, yarıya bile inmemiştir" diyorsun. Yani aslında 3 yılda yarısını kullandın :) Bu durumda bir kutu 6 yıl gidecek :)

Hadi 2 yılda bir kutu bitirdin farz ediyoruz.

Kutu 750 ml. Yani yılda 375 ml kullanıyorsun. Her kullanımda da en az 150 ml gider. Hadi yuvarladık, 375 ml'yi 3 yağlamada kullandın maksimum. 1000 km'de bir kullandığını varsayalım. Bu durumda yılda ya maksimum 3000 km yapıyorsun, ya da daha fazla yağ harcıyorsun. Buna yağmur, yıkama, ekstra pislik vs. nedeniyle zinciri daha sık yağlama zorunluluğu vs. dahil değil. Bu dediğim de kulak damlası kıvamında yağ sürülen koşul :)

Ama bunu başarıyorsan tebrik ederim.

Ben hiç öyle küçük hesaplara girmem. Denk gelince alır stoklarım. Gazyağı mazyağı uğraşamam. Tertemiz yapar, yağlarım zinciri. Sonuçta motosikletin en hayati materyali. Sağa sola, kıyafetime, janta yağ da bulaşmaz. 300-500 liranın hesabını yapanları da hiç bir zaman anlamamışımdır. Bari en keyif aldığınız işte yapmayın şu hesabı (şahsınıza değil lafım farkındasınızdır).

Bu arada "neden 2. el motosiklet alınmaz" sorusuna en iyi yanıt şu konu gösterilebilir. Millet neler neler düşünüyor, neler neler yapıyor...
1 yılda daha yarıya bile inmemiştir demiştim yani 3de biri bitmiş olsa toplamda 3 yıl gidecek gibi görünüyor. Yani 6 yıl değil.
Geçen yıl 4500km yol yapmıştım, toplamda 5 kez falan kullanmıştım, bu yıl da motora bakım yaptıralı 1700km oldu, bir kez kullandım daha, en son tur yaptığımda motoru parkedince zincire bir tur döndürüp sıktım, geçen haftasonu xmax'ı istanbuldan getirdim yani suzuki'yi sürmeye fırsatım olmadı henüz, şehir içinde zaten binmiyorum, anca hafta sonları köfte turları, bu şekilde yılda 4-5bin km benim için fazlasıyla çok km olmuş oluyor. Bu yaz sonuna hedefim 6bin km yapmak mesela.
Motorun kitapçığında 1000km'de bir zinciri yağlayın yazıyor. Yağmurda çamurda sürmüyorum bu yüzden çok temizlik ihtiyacı olmuyor, zincire fazlasıyla iyi bakıyorum. Motorun diğer bakımları konusunda zaten aşırı titizim, hem daha km gelmeden bir yıl olmuş bunun yağı değişsin diye bakıma sokan biriyim hem de fren hidrolikleri 2 yılda bir değişecek yazıyor kitapçıkta neyse o olsun deyip değiştirtirim, geçen bakımda amortisör yağları da eskimiştir bunun onlar da değişsin keçelerle birlikte demiştim mesela. Benim motoru satacağım zaman alan kişi eski ama iyi bakılmış bir motor alacak. Zaten en az 5 yıl daha bu motoru kullanırım, daha fazlasına ihtiyacım yok, satıp da yerine daha iyi ne alacağım ki? bundan daha konforlusu GS olur onu da 60 yaşından sonra düşünürüm.

zincir+dişli de zaten motorun kalıcı bir parçası değil onlar sarf malzemesi gözüyle bakıyorum, en ufak bollaşma, bozulma belirtisinde set olarak değiştireceğim.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar