Selamlar arkadaşlar;
Motoru aldığımdan beri beni en çok rahatsız eden konuyu sonunda hallettim. Evet gidon sonu topuzları maalesef yok bizim makinalarda ve görüntü olarak beni deli ediyor, sanki gaz kolu değilde bisiklet gidonu tutar gibi hissettiriyordu bana.
Öncelikle Kanuni Çağlayan bayisine giderek keyfime göre hoş bir çift gidon sonu topuzu yada gidon sonu ağırlığı tabir edilen parçalardan aldım. Daha sonra da Debriyaj, ön fren levyelerini ve elektrik kumanda kutularını gevşettikten sonra eski elcikleri çıkardım. Tabi eski elciklerde çok kalın adeta odun gibi ve hiçbir standarta uymuyor, onların yerinede önceden aldığım daha ince yani aslında standart olarak üretilmiş silikon elcikleri kullanacağım.
Tabi bizim gidonların sonu kapalı. Borunun içine 3cm kadar giden demir bir dolgu var ve sanırım kaynaklı ya da genleşme ile çakılarak oturdulduğu için de çıkarmak imkansız. Zaten ben de gidonların fazla uzun olduğundan ve grenajın çok dışına çıkarak motordaki bütünlüğü bozduğundan şikayet eder dururdum. Gidonun dış kısmından ölçerek 3cm mesafeden taş motoru ile güzelce gidon sonlarını kesiyor ve çapaklarını temizledikten sonra iç kısmını da yuvarlak eğe ile temizliyoruz ki topuzları oturturken bizi zorlamasın. Topuzların lastikleri biraz geniş geldiği için zımparalayarak inceltiyor ve oturup oturmadığını kontrol ediyoruz.
Topuzların güzelce oturduğundan emin olduktan sonra silikon elciklerin dip kısımlarını açıyor ve bilhassa gaz kolunun takılmaması için yuvarladığımız zımpara ile kalan yamuk parçaları düzeltiyoruz. (Bu arada resimdeki orijinal Leatherman Wave'dir çakma değil yanlış olmasın :mrgreen
Daha sonra elciklerimizi gidona ve gaz koluna geçirdikten sonra topuzları gidonların sonuna yerleştirip güzelce sıkıyoruz ve gaz kolunu rahat çalışabilecek bir şekilde ayarlayıp geri kalan sinyal kutuları fren levyesi vs. aksamı sıkıyoruz.(Fren hidroliği kutusunun yanındaki disk kilidine dikiizzz

)
Ve sonuç olarak da görüldüğü gibi, gidon kısmında bütünlük sağlanmış ve bisiklet gidonu hissiyatından arındırılmış hoş bir görüntü, kısalmış gidonların verdiği daha sportif bir sürüş hissi ve en önemlisi ve işlevsel olanı da yan yatma anında debriyaj-fren levyelerinin kırılmalarını önlemek için sağlanmış olan koruma.
Herkese İyi Sürüşler...