Vergideki en büyük adaletsizlik devletin faturayı dikkate alması. O yüzdende insanlar vergiden kaçıyor.
6.Ocakta malzeme aldım. 16 şubat tarihine çek verdim. Aldığım malzeme düz hesap 18.000 tl + 3.240 tl kdv şeklinde.
Cihazları monte ettik, eğitim verdik. 2 yılda yerinde garanti vereceğiz.
Kestiğim fatura 20.000 lira + 3.600 lira kdv.
Müşteri 14 şubatta ödemeyi yapmadı. Üstelik dev gibide bir şirket avm, otel, otopark, üretim her alanda varlar. Sonunda cobidde çıkınca güç bela haziran sonuna çek alabildim.
Şimdi devlet bana diyorki,
Kestiğin faturadaki kdv yi bana ödeyeceksin.
"Alamadımki" diyorum.
Devlet, "beni ilgilendirmez" diyor.
Eşşek gibi ödediklerim,
Mal bedeli 18000+3240 lira kdv si.
Kestipi faturadaki kdv 3600 lira - 3240 lira ödediğim kdv = 360 lira kdv.
Ben ne kadar ödedim,
18.000 lira mal + 3600 lira kdv devlete = 21.600 lira.
Şimdi ilk 3 ayın beyannamesi veriliyor.
Devlet diyorki "senin rahsil edip etmedipin beni ilgilendirmez. 20.000 + kdv ye satmışın, 18.000 + kdv ye almışın".
"Zaten sana eşşek gibi vergi memurluğu yaptırıp kdv yi tahsil ettirdim, tahsil edemedip etnediğine baköaksızın ben senden aldım. Hafi bakalım şimdi köpek gibi 20-18 = 2000 lira kazandın. Bunun %20 vergisi öde"
"Ya durun , biz daha parayı alamadık".
Devlet dinlemez. Çatır çatır alır.
Böyle bir düzende kimse vergi vermek istemez. Insanlar ya sıfır evrak, sıfır fatura çalışır yada 3 ayda bir vergi döneminde oturur, hadi bari şukadar vergi verelim der.
Vergimi veririm. Zorlandığımda kredi alırım. Vergi levhamıda sürekli yanımda taşırım. Altlarınla bmw, mercedesle gezip, 2 milyon dolarlık villalarda oruran, bazı büyükleri tvde görünce gerdan kıran, ama vergi levhası yıllardır matrahsız (vergi çıkmadı demek) olan badem bıyıklı göt lalelerinin suratına çarparım vergi levhamı fiyat indirimi istediklerinde.
En bi varansever o göt laleleridir.
İstisnaları mutlaka vardır.
Ne yazıkki bana denk gelenler hep vergi vermeyen badem bıyıklı göt laleri...