Yolda kalanların yaptıkları

Yanımda mutlaka lastik tamir köpüğü, çok amaçlı bir çakı, çakmak, plastik cırtlı kelepçe, el feneri, kolonya ve en sevdiğim anahtarlığımı bulundururum :)

Telefonla en yakın arkadaş aranır.
X Hacı nbr
O iyi senden, hayırdır
X A.Q. motoru bozuldu. Gelip beni alsana
O olm bırak şu şeytan icadını.
X çok konuşma gelirken 1 lt benzin getir. yakacam.
Şaka bi yana hiç yolda kalmadım. Kalırsam da çok dert etmem herhalde relax adamım orda bırakırım motoru.
Araç bulmaya çalışırım. Bulamasamda bulana kdar orda yatar.

Benzin, buji, patlak lastik meselesi değilse, sende tamirci değilsen çokda yapacak bir şeyin yok demektir. :cat:

Emrello hocamın yolda kalma hikayesini okuduysanız çok vahim bir durum. Ya telefonda çekmeseydi :) Gidebileceği bir yolda yokmuş. Anadolu sigorta çekici hizmeti dahil 350 tl ye sigorta yaparken sompo sigorta 117 tlye yaptı normal. Asistkart almak daha karlı hocam :) Motoru bırakma olayına gelince Karlıyollar'ın dediği gibi taşırımda bırakmam :)

kim

Bir kere başıma geldi izmitte yolda kaldım,1 km ilerdeki benzinciye kadar beraber gittiğim bir arkadaşımla çektik,daha 10 dk olmamıştıki bir panelvan yanaştı içinde 3 tane babayiğit ,geçmiş olsun hayırdır dedi durumu izah ettik,gel ben seni bırakayım dedi motoru hop diye kaldırıp attılar minübüse ,istanbula kadar getirdiler sağolsunlar çok samimi arkadaşlardı,sonradan öğrendimki şoför olan arkadaşlada adaşmışız,abisini 3 ay önce motosiklet kazasında kaybetmiş.

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.

Her şeyi anlarım da, düşmüş motoru yerden kaldıramayışını anlayamıyorum.
Ben hep tek başına gezerim,öyle telefonun çektiği yerlerde filan da değil üstelik,
oralarda defalarca motor yatırdığım da oldu hatta bir günde 5 kez yatırdığımı biliyorum,ama kaldıramadığım hiç olmadı,
En kötüsü Panayır iskelesine inen dik yokuşta oldu,Yorgundum,mola vermek üzereyken birinci viteste ilerlerken motoru yatırdım,motoru yatırırken kaskı da yere vurdum,10-15 dk ne yapacağımı düşündüm.bir on dakika kadar da motorun etrafındaki çakılları ağaç dalları ile temizledim,arka tekerleğin önüne takoz olması için kocaman bir kaya buldum,motoru vitese taktım,Ya Allah çekip sağ tarafına gecerek ve usulunce kaldırdım,Motoru kaldırdım ama daha zoru arka tekerleğin önüne koyduğum kayadan kurtulmaktı:)
Güçlü kuvvetli sayılmam ama iş başa düştü mü zoru başarırım.Usulunce yapıldığında her yatmış motor kaldırılabilir.Tek korkum yanlış bir hareketle vucüdumda zedelenmeye yol açıp,motorun yanına yatmak :pale:
Bence burada yaşadığın beş olumsuz faktör var.
1-Rotanı doğru planlamamışsın,Rotanı çok detaylı haritalarla desteklemeli,ilaveten GPS ini yanına almalıydın.Haritada görmediğin,en azından Google Earth görüntülerini almadığın bir rota her zaman eksik kalacaktır.Öyle" bineyim gideyim"demekle yol dışı rotalara girilmez,bazen 20 km lik rotanın bile hem google earth,hem de Google map görüntülerini yanı
na almak gerekebilir,GPS çalışmasa bile nerede kaldığını iyi kötü bilebilmelisin.
2-Gereğinden fazla yorulmuş,molaları doğru zamanda vermemişsin.motorun tam da mola vermek üzereyken düşmesi adettendir,çünkü mola vermekte her zaman geç kalınır.
3-gereğinden fazla stess yapmışsın,kendine güvenini kaybetmişsin çünkü düşeceğini hiç hesaplamamışsın,o gittiğin yollarda düşmemek zaten mucizedir.Düşmeye zihnen hazır olsan düşünce panik yapmazdın
4-motoru yatırıp kaldırma konusunda hazırlıksızdın.Daha önce bunun antrenmanını yapmadığın belli oldu:)
5-Aynaları sökmek,Fren ve debriyaj manetinin yedeklerini ıssız rotaların olmazsa olmazıdır.Çünkü yol dışı rotalarda düşmek her an olabilecek bir şeydir,elcik korumaya rağmen manet ve ayna kırılabilir.Yoldışı rotaya giren adam buna hazır olmalıdır.

bir de naçizane önerim olacak,motoruna sağlam yan çantalar tak,düşünce motor hasar görmez,kaldırırken kolaylık sağlar.

Yola çıkılacak motor çin ise yedek bir motor al yanına :D

gece karanlığında TEM de giderken ön farın lambası sönmüştü..neyseki stop ve sinyaller çalışıyordu da millete kendimi belli ediyordum.
motor çinli ise bence bir tane de yedek ampul bulundurmak lazım :)

Her şeyi anlarım da, düşmüş motoru yerden kaldıramayışını anlayamıyorum.
Ben hep tek başına gezerim,öyle telefonun çektiği yerlerde filan da değil üstelik,
oralarda defalarca motor yatırdığım da oldu hatta bir günde 5 kez yatırdığımı biliyorum,ama kaldıramadığım hiç olmadı,
En kötüsü Panayır iskelesine inen dik yokuşta oldu,Yorgundum,mola vermek üzereyken birinci viteste ilerlerken motoru yatırdım,motoru yatırırken kaskı da yere vurdum,10-15 dk ne yapacağımı düşündüm.bir on dakika kadar da motorun etrafındaki çakılları ağaç dalları ile temizledim,arka tekerleğin önüne takoz olması için kocaman bir kaya buldum,motoru vitese taktım,Ya Allah çekip sağ tarafına gecerek ve usulunce kaldırdım,Motoru kaldırdım ama daha zoru arka tekerleğin önüne koyduğum kayadan kurtulmaktı:)
Güçlü kuvvetli sayılmam ama iş başa düştü mü zoru başarırım.Usulunce yapıldığında her yatmış motor kaldırılabilir.Tek korkum yanlış bir hareketle vucüdumda zedelenmeye yol açıp,motorun yanına yatmak :pale:
Bence burada yaşadığın beş olumsuz faktör var.
1-Rotanı doğru planlamamışsın,Rotanı çok detaylı haritalarla desteklemeli,ilaveten GPS ini yanına almalıydın.Haritada görmediğin,en azından Google Earth görüntülerini almadığın bir rota her zaman eksik kalacaktır.Öyle" bineyim gideyim"demekle yol dışı rotalara girilmez,bazen 20 km lik rotanın bile hem google earth,hem de Google map görüntülerini yanı
na almak gerekebilir,GPS çalışmasa bile nerede kaldığını iyi kötü bilebilmelisin.
2-Gereğinden fazla yorulmuş,molaları doğru zamanda vermemişsin.motorun tam da mola vermek üzereyken düşmesi adettendir,çünkü mola vermekte her zaman geç kalınır.
3-gereğinden fazla stess yapmışsın,kendine güvenini kaybetmişsin çünkü düşeceğini hiç hesaplamamışsın,o gittiğin yollarda düşmemek zaten mucizedir.Düşmeye zihnen hazır olsan düşünce panik yapmazdın
4-motoru yatırıp kaldırma konusunda hazırlıksızdın.Daha önce bunun antrenmanını yapmadığın belli oldu:)
5-Aynaları sökmek,Fren ve debriyaj manetinin yedeklerini ıssız rotaların olmazsa olmazıdır.Çünkü yol dışı rotalarda düşmek her an olabilecek bir şeydir,elcik korumaya rağmen manet ve ayna kırılabilir.Yoldışı rotaya giren adam buna hazır olmalıdır.

bir de naçizane önerim olacak,motoruna sağlam yan çantalar tak,düşünce motor hasar görmez,kaldırırken kolaylık sağlar.

Savaş Abi haklısın ama o gün o kararı vermemde birkaç faktör rol oynadı:
- Zemin aşırı derecede gevşekti, zaten resimlerde de görülüyor. Yokuş olduğu için de devamlı kaydı meret. Etrafta bulduğum taşlarla tahtalarla desteklemeye çalıştım, bayağı uğraştım yani, ama bu sefer de ayaklarım yeterli tutunmayı sağlayamadı (zemin o kadar gevşekti). Yani asıl sorun motoru sabitlemekten çok kendi ayaklarımı sabitleyememek oldu. Fren maneti kırıldığından ön tekerleği sabitleme şansım da yoktu.

O gün hava sıcaklığı 35 dereceydi ve anormal nem vardı. İnsan öyle bir durumda tahmin ettiğinden çok daha kısa sürede yoruluyor. Motorla daha boğuşacak enerjim vardı aslında. Tahta parçalarıyla çukur kazıp ayaklarım için yer yapabilirdim, şansımı deneyebilirdim vs. Ama açıkçası o ortamda en ufak bir sakatlanma riskini almak istemedim.

Yukarıda saydığın faktörler kesinlikle doğru, hepsine katılıyorum. Zaten plan falan da yoktu, öylesine daldım. Tamamen aptallık. Daha önce daha kötü rotalarda da motor kullanmıştım ve başıma hiç böyle bir şey gelmemişti. Belki de aşırı güvendim kendime.

Ama önemli olan gerekli dersleri almaktı ve ben de dersimi aldım. O konuyu da diğer arkadaşlara örnek olsun diye açmıştım zaten. Daha sonra daha kötü yerlerde de motor kullandım ama artık riskleri daha iyi hesapladığımı düşünüyorum.

Çanta konusu ise hem artıları hem de eksileri olan bir konu bence. Artısı yukarıdaki gibi ama eksisi de arazide dengeyi olumsuz etkileyebilecek olması. Zaten ağır motor iyi bir şey değil, çantalarla daha da ağırlaşacak. Bilemiyorum.

Çin malı motoru kaldırıp atıp yeni doğru dürüst bir motor alınca yolda kalma derdi büyük oranda kalkıyor.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar