Yokuş aşağı debriyaja basılı tutmak tehlikeli midir???

Merhaba arkadaşlar, benim yol güzergahım genelde yokuşlu rampalı,
4-5 km kadar durmadan yokuş aşağı gidiyorum, 5. vitese de atsam motor freni olduğu için motorun hızlanması için debriyaja basılı tutuyorum yol boyunca..
Bunun bir sakıncası var mıdır??

Merhaba arkadaşlar, benim yol güzergahım genelde yokuşlu rampalı,
4-5 km kadar durmadan yokuş aşağı gidiyorum, 5. vitese de atsam motor freni olduğu için motorun hızlanması için debriyaja basılı tutuyorum yol boyunca..
Bunun bir sakıncası var mıdır??

Ankara'da 4-5 km durmadan yokuş aşağı nereden iniyorsun? :silent:

Bilkentin tepesinden, bilkent 3 ten üniversiteye..
Konya yolu da var Prometheus senin sorun da ilginç oldu doğrusu,
Ankara tepelikler şehri değil mi dostum :)

evet aynı şeyi ben de çok merak ediyorum, yokuş aşağı debriyaja basılı tutmak ciddi bi zarar verir mi motora?

eğer kavraman sağlamsa yani debriyajı cektıgın an balatalardan guzel bı sekılde tam ayrılıyorsa zararı yok

ama bunu sureklı alıskanlık halıne getırırsen her debrıyajı bıraktıgında, debriyaj balatalarını yemeğe baslarsın

Bilkentin tepesinden, bilkent 3 ten üniversiteye..
Konya yolu da var Prometheus senin sorun da ilginç oldu doğrusu,
Ankara tepelikler şehri değil mi dostum :)

Yedi tepe olan şehir İstanbul birader :p

Önüne araç çıkmadan 4-5 km boyunca durmaksızın gidebiliyorsan helal valla :cherry:

Eğer debriyaj motordan tam ayrılıyorsa bir sorun olmaya bilir. Yinede işi garantiye alıyım diyorsan salla boşa in aşağıya... :)

bu konuda ben cok rahatım motorumun şanzıman sistemı cok farklı 5den sonra boş ve sonra 1 yanı debraja gerek yok bende ama genede bazen yavaşken yanı 3. 4.viteste ısıklara yaklasırken sıkıyorum inş bi zararı olmaz

bencede at hemen bosa asagıya kadar ole gıt dostum yoksa yakında debrıyajında sorun cıkar

Debriyajın fiyatı 5te giderken fazladan yakacağın benzinden daha yüksek :)

boşa atmanın herhangi bi zararı olurmu

Benim tecrübem sürüş güvenliği açısından boşa atmanın iyi bir şey olmadığıdır. Yüksek hızda boşa attıktan sonra, üst viteslere 4 - 5 geçiremiyorum, mecburen 2 - 3 vites hızlarına düşürüp debriyaj basılı önce 2 sonra 3 yapmam gerekiyor. Trafik yüzünden hemen gaz açman gereken bir durum olsa sakata geldin demektir. Ben yeniyim motorda daha rodajda belki bunun etkisi vardır ama ben gene de tavsiye etmem boşa atma olayını.

Vitesi boşa almanın motora bi zararı olacagını sanmıyorum. Debriyaj olayı biraz farklı balataya yaylara zamanla zararı olabilir .
Boştan sonra vitese geçmeme olayı motorun devir durumuyla ilgili olabilir.O anki hız durumuna göre motor boştayken ara gazı verip uygun vitese geçer benim makina kara şanzıman yani sekromençsiz ara gazı yapınca geçmeme sorunu yok.

Dostum at boşa madem hızlansın istiyosun :)

benim bi arkadaşımda cbf150 '08 varken Eskişehir'den Bursaya gidiyorduk. senin dediğini yaptı 5den boşa atim istedi yaptı. şimdi 30km hızla giderken bile 2den direk boşa atamıyor sahibi :pale: çünkü o anda motorun sesiyle naptıysak, bi şaklama geldi şanzumandan ben arkada hissettim şakırtıyı.şimdi babası biniyo motora o da söledi aynısını tabi ben çaktırmadım :p baktırın dedim :)

bencede ne uğraşıyosunki at boşa gitsin

selçuk'um sen bari yapma len :mrgreen:

Benim tecrübem sürüş güvenliği açısından boşa atmanın iyi bir şey olmadığıdır. Yüksek hızda boşa attıktan sonra, üst viteslere 4 - 5 geçiremiyorum, mecburen 2 - 3 vites hızlarına düşürüp debriyaj basılı önce 2 sonra 3 yapmam gerekiyor. Trafik yüzünden hemen gaz açman gereken bir durum olsa sakata geldin demektir. Ben yeniyim motorda daha rodajda belki bunun etkisi vardır ama ben gene de tavsiye etmem boşa atma olayını.

Aynı şekilde düşünüyorum.Belki başka motorlarda farklıdır ama YBR de böyle.Debriyaj tam ayırıyorsa bi sorun olmaz herhalde.Bende bazen yapıyorum bunu.

aman diyeyim boşa atma. bu çok tehlikeli bi duruma yol açabilir.
en sağlıklı ve kısa sürede durma motor freni ile birlikte olur. frene aniden asılman kayma yapacaktır. 2. vitese çekmen daha beter kaydırır. çünki 4. ve 5. vitesin hızından bahsediyorsun. diyelimki 3 e çekeceksin. dişlilerine yazık sıyıra bilirsin.
en iyisimi bırak 5. vitesin hızında gitsin...
tabi bu bence :wiinkk:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar