Yokuş aşağı boşta inen aracın vitesle inen araca göre daha fazla yakması

Vites boşta yokuş aşağı inmeye eskiden otomobil jargonunda "Peygamber vitesi" derlerdi. Mesela bunu skuterde yapamazsın.
Arkada abs yoksa yaparsın :D

*

ya adam yokuş aşağı gitmenin zararı var mıdır mekanik olarak demiş, yokuş aşağı boşta inen cehennemliktir demediğiniz kalmış :D

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
nc750 dct africa dct gibi otomatik ama yokuş mu olduğunu viraj mı olduğunu anlayan ona göre kendini ayarlayan motorlarda problem çıkabilir diye düşünüyorum

nc750 dct africa dct gibi otomatik ama yokuş mu olduğunu viraj mı olduğunu anlayan ona göre kendini ayarlayan motorlarda problem çıkabilir diye düşünüyorum
Vitese dokunmadığın sürece problem olmaz boşta yokuş aşağı gider..biraz hızlanıp vitesi D ye alırsan da hıza uygun vitesi seçiyor kompresyonla devam ediyor.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Arkada abs yoksa yaparsın :D

*

ya adam yokuş aşağı gitmenin zararı var mıdır mekanik olarak demiş, yokuş aşağı boşta inen cehennemliktir demediğiniz kalmış :D
Koca sitede aküsü bitip yokuş aşağı salıp vurduran da mı yok , ha 50 mt gitmişsin ha 500 mt teknik olarak zararı yok da Antep'de Gavur Dağın'dan aşağı 10 km boyunca boşta gitmekte akıllı işi değil hani 😄

Koca sitede aküsü bitip yokuş aşağı salıp vurduran da mı yok , ha 50 mt gitmişsin ha 500 mt teknik olarak zararı yok da Antep'de Gavur Dağın'dan aşağı 10 km boyunca boşta gitmekte akıllı işi değil hani 😄

İhtiyaca bağlı, o sırada benzin bitmek üzereyse şartlar izin verirse 20km bile kontak kapalı giderim :D

Bahsettiğin konunun en bilinen örneği kamyonların freni boşaldı kaza yaptı tarzı yapılan haberler. Yokuş aşağı vites boşa alınıp sadece frenle yavaşlayınca bütün yük disk ve balatalara bindiği için normalden çok daha fazla ısınır ve bi süre sonra kendini pat diye salar. Motosiklette bu durum pek gerçekleşmez ama yine de frenlere gereğinden fazla yük bindirmenin hiçbir mantığı yok.

yakıt konusunun silindir sayısıyla alakası yok. Enjeksiyonlular yakıtı yokuş aşağı gaz vermediğiniz zaman keser ve sıfır yakar, sadece rölantiye düştüğünüzde yakıt vermeye başlar. Boşa alıp yokuş inerseniz motor sürekli rölantide yakacağı kadar yakıt yakacaktır.

Karbüratörlülerde ise boşa alsanız da almasanız da bulunduğunuz devirde motor ne kadar yakıyosa yine o kadar yakmaya devam edecektir. Yine de güvenlik konusunda yokuşu viteste inmek daha iyidir. Konu sadece yakıt değildir.

Motosikleti
Ns200 15"
Karbüratörlülerde ise boşa alsanız da almasanız da bulunduğunuz devirde motor ne kadar yakıyosa yine o kadar yakmaya devam edecektir. Yine de güvenlik konusunda yokuşu viteste inmek daha iyidir. Konu sadece yakıt değildir.
Lpg sistemine sahip karbüratörlü arabalarda düğmeyi ortaya aldığımızda yakıtı komple kesip bayır aşağı sıfır yakıtla inebiliyoruz, hatta tam gaz yapıp bayır aşağı indiğimizde motora girecek olan sadece hava olduğudan dolayı hararetide ciddi derecede hızlı bir şekilde düşürebiliyoruz.

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Bir süre 79 model lada vaz sürmüştüm, 2101 yuvarlak tek farlı olanlardan, frenleri için kara düzen diye bir tabir kullanılıyordu, kontağı kapatsamda frenler çalışırdı, yani şu westinghaouse olmaması durumu. Frenler çalışırdı dememe de bakmayın, araba çalışırkende zaten pek varlığı hissedilmiyordu.

Daha sonra (model yükseltip :) 91 model lada samara almıştım, onda bu cut-off dediğimiz sistem vardı, yokuş aşağı giderken vitesteyse yakıtı tamamen kesiyordu (karbiratörlü olmasına rağmen). o yüzden emsal araçlara göre az yakardı.
Benim ilk arabam da Lada Samara Sport tu. İkinci viteste 100 km hıza çıkabiliyordu. Flash tayfasını deli ederdim . Birde ekonomi göstergesi vardı , anlık olarak yakıt tüketimini gösteren. Eger ibreyi yesilde tutmayı basarabilirsen benzini koklardı ☺️

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Statörüm geçmişte 2-3 defa patates olduğunda ben de yokuş aşağı salarak vurdurdum motoru. Hatta bir keresinde Akasya Avm.nin dümdüz otoparkında kalmıştım da 2 güvenlik görevlisinden yardım istemiştim, adamlar motoru tüm gücüyle ittirdi , ben de motoru vurdurarak çalıştırmıştım.

Araba olsun Motor olsun farketmez.. Boşta yokuş aşağı inmek ( Peygamber Vitesi ) neresinden bakarsanız bakın doğru degil.
Önermem.. Kendim kesinlikle yapmam.

Statörüm geçmişte 2-3 defa patates olduğunda ben de yokuş aşağı salarak vurdurdum motoru. Hatta bir keresinde Akasya Avm.nin dümdüz otoparkında kalmıştım da 2 güvenlik görevlisinden yardım istemiştim, adamlar motoru tüm gücüyle ittirdi , ben de motoru vurdurarak çalıştırmıştım.

Senin motor yine insan evladı..
2018 miydi neydi, arkadaşın Harley ölmüş. Hiç anlamam adından 48 vardı onu hatırlıyorum, kalmış dümdüz yerde. ittim yok, bir daha ittim çalıştı ama hemen arkasından geri sustu.. Üçüncüde ittim çalışmadı, dördüncüde çalıştı.. Kabir azabı gibiydi :D
İki sene önce falan da burada evin orada benzin alırken başka bir Harley gördüm tanımıyorum adamı, onu da iki kere ittim çalıştıramadı. Eve gidip arabayla aktarma kablosuyla geldim de öyle çalıştırmıştık :D
Bu ne ya ömrüm kamyon çalıştırmakla geçmiş.

Motosikleti
Forza250-cygnusL
2018 miydi neydi, arkadaşın Harley ölmüş. Hiç anlamam adından 48 vardı onu hatırlıyorum, kalmış dümdüz yerde. ittim yok, bir daha ittim çalıştı ama hemen arkasından geri sustu.. Üçüncüde ittim çalışmadı, dördüncüde çalıştı.. Kabir azabı gibiydi :D
İki sene önce falan da burada evin orada benzin alırken başka bir Harley gördüm tanımıyorum adamı, onu da iki kere ittim çalıştıramadı. Eve gidip arabayla aktarma kablosuyla geldim de öyle çalıştırmıştık :D
Motor ittirmek daha çok efor sarfettiriyor...
Hele CC si yüksek makinalarda ...

Motosikleti
Ns200 15"
Bu ne ki? Zamanında bizim Tipo şarjı kesmişti araba çalışmıyor, babama diyorum ki "araba elektrik üretmiyor istersen uçurumdan at bu araba çalışmaz" oda bir deniyelim falan derken 1 tonu tek başıma ittirerek vurdurmaya çalışmıştım (iflahım s..). Bir keresindede araba aküden çalışmamıştı bir yere gitmem gerekti ittirmeye üşenip arabayı ayağımla içerden bir nebe itip bayır aşağı geri geri vurdurmuştum .:D

Eheheh unuttun galiba bir köfte turunda benim koca oğlanı ittirmiştin 😊

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar