Yokuş aşağı boşta inen aracın vitesle inen araca göre daha fazla yakması

Hiç bir zaman, hiç bir araçla vites boşta inilmez.

O yüzden az mı yakar, çok mu yakar boş verin.

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
güvenli değil değil boşta normalden daha yüksek devirde inilmeli

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Hiç bir zaman, hiç bir araçla vites boşta inilmez.

O yüzden az mı yakar, çok mu yakar boş verin.

Büyük konusma Ismet abi. Benim pisiklet ile hep yokus asagi bosa salliyorum , hem püfür püfür serinliyorum hem de dinleniyorum. Hic de daha fazla yakmiyorum hala komacan bir göbegim var 🤭 🤭 🤭 🤭

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Baazan Ankaraya giderken arabayla 2 tane uzun rampada koyuveriyorum boşa... Arabayla bu arada..
Yaklaşık 12 13 km boşta gidebiliyorum..
Yaklaşık 1 litre kar etsem 50 lira yapıyor.
E arada dongozun biri çıkıyor önüne frene basıyorsun..
gitti her basmada 10 liralık balata disk...
Çok ta karı yok aslında..
Ama 5 vites bırakıyorsun aşağıya anlık yakıt sıfır.. Hem kontrollu iniyorsun hem de frene basmıyorsun..
Biz aslında
birinci vites
ikinci vites
.....
....
Boşuncu vites ya da peygamber vitesi derdik eskiden.. :)Bazan boşta inmek de faydalı olabiliyor... Motoru dinleyebiliyorsun...

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Vites boşta yokuş aşağı inmeye eskiden otomobil jargonunda "Peygamber vitesi" derlerdi. Mesela bunu skuterde yapamazsın.

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Kimi Anadollarda westinghouse bulunmazdı bu sayede kontak kapatsanız dahi frenler tutardı, sanırsam gerçek peygamber viteside bu.
Anadollara ford sistemi takarlardı..Babamın frenleri öyleydi..Ayakkabını koy çakardı cama seni...
Ama 61 model rekord um vardı , pompala pompala öyle dururdu..
Manyak cesaret varmış gençken... Cinnah caddesini boşta inerdik bir de :ROFLMAO:

Motosikleti
Ns200 15"
Kardeş bu yaşında bunları neden ve nasıl biliyorsun, hayrettir. Bak ben 45 yaşımdayım "Westinghouse" dediğinde benim aklıma buzdolabı geliyor.
Abi işin aslı parasızlıktan çıktı, çocukken heves ettiğim şeyi aç kalırdım biriktirirdim alırdım. Ortaokulda böyle yemeyip içmeyip bisiklet almıştım, aldım almasınada bir şey çıkınca yaptıracak param yoktu o zamanda Youtube'den videolara bakarak dandirik açık ağız anahtarla tamirler yapardım. O zamandan gelen alışkanlıkla erişebildiğim bir aracın inciğini cıncığını öğrenirim ve vakit geçirmek için uğraşırım.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Anadollara ford sistemi takarlardı..Babamın frenleri öyleydi..Ayakkabını koy çakardı cama seni...
Ama 61 model rekord um vardı , pompala pompala öyle dururdu..
Manyak cesaret varmış gençken... Cinnah caddesini boşta inerdik bir de :ROFLMAO:
Şimdiki sistemleri bilince eski sistemler akla gelince insan hayret ediyor, şimdi güvenlik ekipmanlarını tartışırken kimi eski arabalarda sağ ayna yoktu. :D

Son düzenleme:
Büyük konusma Ismet abi. Benim pisiklet ile hep yokus asagi bosa salliyorum , hem püfür püfür serinliyorum hem de dinleniyorum. Hic de daha fazla yakmiyorum hala komacan bir göbegim var 🤭 🤭 🤭 🤭
Hayata ki pişmanlıklarımdan bir de bisiklet binmeyi bırakmak. Şimdi ki aklım olsa bisiklet beni bırakmadan, ben bisikleti bırakmazdım.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Kardeş bu yaşında bunları neden ve nasıl biliyorsun, hayrettir. Bak ben 45 yaşımdayım "Westinghouse" dediğinde benim aklıma buzdolabı geliyor.
97'de 74 model VW almıştım, 1303s olan modelinde, 1.6cc motoru vardı ama toplam 50 beygirdi. Onda bu frenden vardı oradan biliyorum, orjinalinde yokmuş eski sahiplerinden biri ekletmiş. bir yıl sonra falan bozuldu o zaman götürdüğüm usta fren sistemini eski haline getirmişti ama frenler kötü olmuştu. Araba kullanmayı onunla öğrenmiştim, manuel vtes ve hidrolik direksiyon falan şeyleri yok.

Şimdiki sistemleri bilince eski sistemler akla gelince insan hayret ediyor, şimdi güvenlik ekipmanlarını tartışırken kimi eski arabalarda sağ ayna yoktu. :D
Benim ilk arabam öyleydi, sağda ayna yoktu. :)
Isıtma için el freni yanında iki kol vardı motorun hava soğutmasını içeri veriyordu açıp kapatıp ama bozulmuştu, yaz bitince ustaya götürüp kışa göre ayarlatıyordum, yaz gelince tekrar ustaya gidiyordum. Hava soğutmalı motorla ağustos sıcağında istanbul - Edirne otobanında çok gazlayıp uzun süre yüksek devirle sürünce piston kaynattırmıştım.

Hayata ki pişmanlıklarımdan bir de bisiklet binmeyi bırakmak. Şimdi ki aklım olsa bisiklet beni bırakmadan, ben bisikleti bırakmazdım.
Abi, çok haklısın.
Gençken bisiklete çok binerdim, uzun turlar yapardım. En son 2006 yılında izmir'den İstanbul'a taşınırken bisikleti taşıyamadım orada komşuma bıraktım. Çok iyi bir bisikletti, hala aklıma gelir. şimdi çocuklara bisiklet aldım, bir tane de kendime alsam mı diye de düşünüyorum ama bu yaştan sonra zor geliyor. Elektrikli alayım pedal çevirmekten yorulnca yokuş yukarı yardım eder diye düşünüyorum.

Bir süre 79 model lada vaz sürmüştüm, 2101 yuvarlak tek farlı olanlardan, frenleri için kara düzen diye bir tabir kullanılıyordu, kontağı kapatsamda frenler çalışırdı, yani şu westinghaouse olmaması durumu. Frenler çalışırdı dememe de bakmayın, araba çalışırkende zaten pek varlığı hissedilmiyordu.

Daha sonra (model yükseltip :) 91 model lada samara almıştım, onda bu cut-off dediğimiz sistem vardı, yokuş aşağı giderken vitesteyse yakıtı tamamen kesiyordu (karbiratörlü olmasına rağmen). o yüzden emsal araçlara göre az yakardı.

Westinghouse beyaz eşyada üreten bir marka otomotiv parçalarıda üretiyordu (hala üretimi yada TR ye ithalatı var mı bilmiyorum) , fren sistemindeki parçanın görevi motor çalışırken manifold vakumu ile fren merkezine ekstra basınç uygulamak idi , genel adı servo yada hidrovaktır ama bilirsin bazı ürünlerin ismi markayla bütünleşir UHU , Selpak gibi 🤓

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Avrupa arabayı salarsın boşta, amerikanı sal bakalım duruyormu frene basınca. Ağırlığıyla iyi hız alır yokuşta.

Motosikleti
Ns200 15"
Isıtma için el freni yanında iki kol vardı motorun hava soğutmasını içeri veriyordu açıp kapatıp ama bozulmuştu, yaz bitince ustaya götürüp kışa göre ayarlatıyordum, yaz gelince tekrar ustaya gidiyordum. Hava soğutmalı motorla ağustos sıcağında istanbul - Edirne otobanında çok gazlayıp uzun süre yüksek devirle sürünce piston kaynattırmıştım.
O zamanın arabalarını kullanan şimdi F16 kullanır gibi zordu, gerçi 1979 model Anadol defalarca kullandım virajda kapısı açılmasaydı rahat arabaydı. :)

90 Yılı civarındaki arabalar bence o işte zirveydiler, bir çoğu arıza olsa dahi yolda bırakmayacak şekilde tasarlanmış ve kaya gibi arabalar, mesela benim arabada fan mı çalışmıyor fan müşüründeki 2 kabloyu birbirine bağlıyorsunuz ve artık fan tamamen çalışıyor (termikli veya elektrikli fan değildir. O dönemde zirve oldukları kadar acayiptilerde mesela kimi arabalar deli dolu donanımla gelirken kimisinde sadece tek elektronik özellik aydınlatmaydı.

Avrupa arabayı salarsın boşta, amerikanı sal bakalım duruyormu frene basınca. Ağırlığıyla iyi hız alır yokuşta.
Yerlisi daha iyi, babam zamanında Anadolları varken Mudanya rampasından aşağı boşta salarmış 90'nı geçmezmiş.

Motosikleti
Kymco Xciting VS 400
1998 yılında 1993 model bir Renault Fairway almıştım. İstanbul dan Saros a yazlığa giderdik eşimle. Tek gidiş-geliş yol, Abs yok, teknoloji yok, gece aydınlatma yok, asfalt yok, korku yok! Hız 170-180km. Ne büyük salaklıkmış, şimdi aynı yere çift şerit yolda teknolojik ve güvenli bir araçla 110-120 km ile gidiyorum :)

yec

Motosikleti
Joymax Z+ 250
İlk arabamızda da yoktu sağ ayna. Hatta yanlış hatırlamıyorsam paspas bile yoktu. Hatta radyo boşluğunun olduğu yerde plastik bir kapak vardı. :)
Hidrolik direksiyon falan o zamanlar ekstra lükstü. Araba sürmeyi de onunla öğrendik kaçıra kaçıra. Kaza maza yapmadık iyi ki..
White Westinghouse değil miydi o ?

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar