Şöyle yukardan aşağıya okudum...
Eğer bu Forum türkiye genelinin ortalamasını yansıtıyor ise bende ümitsizliğe doğru gidiyorum...
Bu kadar ümitsizlik sağlığa zararlı
Şunu anlarım siyasi düşünceden dolayı birşeye karşı çıkmak normal. Ama siyasi körlük başlamış ve ülkeye olan inancımızı kaybetmiş isek %100 bağımlılık çok uzun sürmeyecektir.
Ah be hocam, asıl senin almadığın bizler ülkemize güveninimizi kaybetmedik, bizi şuan yöneten siyasetçilere güvenimiz yok sadece. Bu ayrımı iyi yapmak lazım.
Ben makine mühendisiyim. Otomobil sektöründe de çalıştım birçok başka sektörde de. İşin mutfağındayım, bazı gerçekler var görmek için bakmak gerekiyor.
Duygusallık iyidir ama törenlerde, bayramlarda. Masa başında, hesap kitap yaparken, üretim aşamasında, mühendislikte duygusallık olmaz!! Sırf sen öyle olmasını arzu ediyorsun diye 2+2=5 olmaz, olamaz, kendini kandırısın.
Yerli otomobil elbette yapılmalı. Çok geç bile kaldık, nereden başlansa kardır. Ben senden on hatta bin kat fazla istiyorum o otomobilin yapılmasını bir Türk mühendisi olarak. İnanın tecrübeli mühendislerimizin Bir Alman mühendisten veya Amerikalı mühendisten geri kalır yanı yok. Sahada çok gördüm. Hatta birçok projede pratik çözüm üretebilmemizle, birçok yabancı mühendisi şaşkınlığa uğrattığımız, tebrik edildiğimiz anlar çok oldu.
Yapamayız diye bir şey yok, yerli otomobil elbette yaparız. Ancak bu işe ciddi anlamda baş koymalıyız. Ama şu anki yönetimdeki kişilerin samimiyetine maalesef hiç inanmıyorum. Yaptıkları ve söyledikleri birbirini tutmuyor çünkü !!!
Bu kadar israfı seven, bu kadar savurgan bir yönetimin yapabileceği şeyler değil bu çünkü.
Ayrıca bu otomobilin kar-zarar hesabının da iyi yapılması lazım. Duygusallığı bir kenara bırakalım ve gelin hesap yapalım:
ithal edilen segmentinde çok tutan bir otomobil olan VW Golf modelini ele alalım
Yeni Golf 1.0 TSI 110 PS Midline Plus Manuel ____ 91.500,00 TL (vergiler dahil anahtar teslim fiyatı) 03.11.2017
Yeni Golf 1.0 TSI 110 PS Midline Plus Manuel ____ 51.267,80 TL (vergiler hariç net fiyatı)
Elin almanı bu arabayı 51 bin TL ye satıp kâr ediyor. Bizim devletimiz üzerine koyduğu vergilerle VW firmasının karından daha fazla para kazanıyor. Hiçbir üretim yapmadan, dikkatinizi çekerim.
Haydi diyelim ki aynı segmentte, golf kalitesine yakın kalitede bir araç ürettik. Hemde karıyla birlikte aynı paraya imal ettik diyelim 51bin TL ye.
Vergilerle birlikte 91 bin TL olsun. Ben bir Türk olarak gider alman arabamı satar sırf milli duygulardan dolayı aynı paraya yerli arabayı alırım arkadaş!
Ama sen bu otomobili dünyada kime satacaksın? Rekabetçi piyasada adamlar duygusal davranmıyor. Bir yanda kendini ispat etmiş VW , bir yanda piyasaya yeni girmiş, sırtını dengesiz ve güven vermeyen bir hükümete dayamış yeni bir otomobil firması. Kimi tercih ederler sizce?
Yerli otomobil deniyor, iyi güzel hoş da hangi segment hedefleniyor, üretilmesi planlanan araç benzinli mi dizel mi elektrikli mi yoksa hibrit mi olacak? Ortada hiçbir detay yok, pazar analizi yok. Yada bu kıymeyli bilgileri bizimle paylaşma gereği görmüyorlar, bilemiyorum...
Sen bana sorsan, desen ki bu hükümet ve siyasetçiler ne yapsın da seni inandırsın? Vatandaşın güvenini nasıl kazanırlar?
Cevap çok basit. İlk önce o çok kavgalı oldukları hiç sevmedikleri almanyadan aldıkları S600 mercolarından insinler. Ülkemizde üretim yapan Renault var, Al talismana zırh koy ona bin kardeşim. Avrupalı istemiyor musun? Honda var üretim yapan git hondaya bin !
Bu ülkede üretim yapıp bu ülke insanına iş veren, ülke ekonomimiz ekatkısı olan arabaları tercih etsinler ailecek! Önce kendileri uygılasın, desteklemeyen namerttir. Önce kendileri lükslerindne vaz geçsinler. Hemen bir khk çıkarsınlar (hazır ohal de var kolay olur hem) "
bundan sonra devlet resmi araçları yerli otomobil banttan indiğinden itibaren yerli otomobille değiştirilecektir, hiç bir resmi araç yabancı olmayacaktır, hiç bir devlet görevlisine yabancı otomobil imtiyazı tanınmayacaktır!" diye.
İşte o zaman inanırım ben bunlara. Hatta kuracakları fabrikada asgari ücrete mühendislik yapmaya bile razı olurum. Yeter ki vatanım kazansın, Türkiye kazansın.
Bu işler çıkıp da "
passata mı bineyim?" diye ağlayan kişilerin yapacağı işler değil. Kusura bakmayın boş vaatlere karnımız yıllar önce doydu hocam. Ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz.
Umarım sizde gerçeklerin farkına daha erken varırsınız.