Benim aklıma takılan bir şey var cevabını bilmiyorum. Bilen lütfen cevap versin.
Soruyorum sıkı durun.
Şimdi bu araçlar bir batarya ile mesela 300 km yapacak deniyor. Peki yazın klima, kışın kalorifer ihtiyacı doğacak bunların kullanımı, direk menzili düşürmeyecek mi?
Bunlar çok enerji çeken şeyler içten yanmalılar da motorun atık ısısından veya üretilen ekstra elektrikten yararlanıyoruz.
Menzile aman aman bir etkisi yok.
Ama elektriklide direk bataryadan yiyor.
Güzel bir soru.
Kafadan bir hesap yapalım.
Elektrik arabanın batarya kapasitesi 70KW/Saat olsun.
Arabayı ısıtmak için elektrikli bir ısıtıcı kullanılsa o küçük alana 500Watt ısıtıcı bile yeterli gelir.
70Kw/h kapasite KW'ı watta çevirirsek 70000Watt/saat eder. 70000/500 = 140 saat, yani arabada giderken kar yağdı yollar kapandı, otoyolda mahsur kaldınız, ısınmak için bataryayı kullanacaksınız batarya tam dolu da olmuş olmasın 140 saat yerine 100 saat diyelim 4 günden fazla eder, elbet 4 günde kurtalırsınız.
Normal içten yanmalı motorlu arabada olsanız kar yağdı yollar kapandı, trafikte sıkıştınız kaldınız, ısınmak için motoru çalıştırmak zorundasınız, bir depo benzin 4 gün dayanmaz.
Bu durumda kar yağdı yollar kapandı trafikte rıkandık kaldık elektrikli araba içinde olmak daha güvenli.
Ki bu hesabı 500watt'lık resiztanslı ısıtıcı üzerinden yaptım, modern elektrikli araçlar ısıtma soğutma için klimalardaki gibi ısı pompası sistemi kullanıyorlar, yani yazın içeriyi serinleten klima kışın da tersine çalışıp dışarıdan aldığı ısıyı içeri veriyor, yani 200W elektrik harcıyorsa içeri yaklaşık 700-800Wattlık ısı taşıyor, o zaman bu süre çok daha fazla artar.
70KW/h batarya kapasitesinde ısıtma soğutma için harcanacak enerjinin oranı düşük, tabi ki menzile etkisi olur ama çok da olmaz, arabayı yürütmek için gereken enerji çok daha fazla.