İlk sayfadan beri yazılanları oku bakalım kimler trollük yapıyor. Bir insanı seversin sevmezsin o ayrı ama sevenlerine saygı duyacaksın. Sen adama tayyipçi dersen o da sana kamâlcı der. Kısacası devlet büyüğüne yavşak gevşek konuşulmaz, bu hem dinimizde hemde Türk gelenek ve göreneklerine göre yanlıştır ve yasaktır. Yaşadığın ülkenin kanunları bile ithal iken böyle konulara girmek boş muhabbetten ileri gitmez. Cumhuriyet döneminde açılan fabrikalarda %100 yerli değildi, alet edevat takım taklavat malzemeler ithal edilerek millileşmeye yönelik fabrikalar kuruldu, üretim yapıldı ve çokta iyi oldu. Yabancıların elinde bulunan fabrikalar satın alınarak millileştirildi. Zaman içerisinde boktan politikalar ve bazı yöneticilerin aptallıkları sonucu bu değerler özelleştirilerek kaybedildi. Devletin lehine iş yapanlardan Allah razı olsun aleyhine iş görenlerin Allah belasını versin. Sanki eskiden herşey milli ve yerliydi de şuan herşey ithal ediliyor gibi bir hava estiriliyor. Uranyum ithal edip atom bomba yapılsa bu %100 yerli değil diyerek eleştiri yapılmaz. Buradaki amacın üretim yaparak devlete katma değer kazandırmak olması gerekir. Dışarıdan fason mal ithal edip o mal ile bir ürün oluşturursun, milletine iş imkanı sağlarsın, kazandığının vergisini verirsin gelir ellerinden öperim. Ama yukarıda ki gibi "motosikletin şasesi japonyadan hihihihi motoru almanyadan hihihi ama sorarsan yerli hihihi" denirse? Cevabı sen ver artık.
Dediğiniz kısım doğru. Mal ithal edip, ona değer katıp satmak tabii ki iyi birşey. Ama böyle birşey yapıyorsanız, hele de ürün parçalarının çoğu böyleyse milli ve yerli demeyeceksiniz. Dersiniz ki üretim yapıp satacağız, olay biter. Ama siz reklamı yerli ve milli kısmına yoğunlaştırıp, sonra da yerli ve milli diye sunduğunuz şeyin pilini şuradan, devresini buradan alıyoruz derseniz yukarıda yazdığım gibi tasviri çok görürsünüz.
Derseniz ki dünyada şu an gerçekten hiçbir ülke için yerli olan birşey yok, o da doğru. Ama o zaman da, madem öyle birşey yok, ne diye yerli ve milli deyip duruyorsunuz derim.
---------- Mesajlar birleştirildi - 02:28 ---------- bir önceki mesaj zamanı 02:15 ----------
Yoksa mesela al Harley'i 10bine, markasını bile değiştirme, üç beş değişiklik yapıp 20bine sat dışarı, takdir ederim. Ama bana yerli ve milli deyip adı ve lansmanı dışında yerli ve milli olmayan bir şeyle karşıma çıkılırsa tiye alınması kaçınılmaz olur.
Yerli uçak var bir de.